• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

sprzęgło 166

K

Krzychu25wroc

Guest
Witam , pojawił się problem z moją 2.5 V6, drgania całego samochodu podczas ruszania i coraz wiekszy opór przy zmianie biegów, jedyne co mi przychodzi do glowy to wymiana sprzęgła bo pewnie łożysko mi padło :/ z tąd moje pytanie czy te sprzegla beda pasowaly? http://www.allegro.pl/item822648134_sprzeglo_kpl_alfa_166_nowe_oryginal.html

http://www.allegro.pl/item810172736_sprzeglo_alfa_166_2_0_3_0_3_2_gtv_spider_valeo.html
na allegro wogole nie ma sprzęgieł do 166 2.5? 3.0 to chyba silnik taki sam jak 2.5 dlatego pytam czy sprzęgło podpasuje, orientuje się ktoś? :)

z góry dzieki pozdro

Przy drganiach samochodu stawiam na koło dwumasowe + ew. sprzęgło

witam

miałem ten sam problem w Fiacie Brava 1.2 16V
samochód skakał cały i drgał przy ruszaniu
potem się ujawniły dziwne dźwięki przy wciskaniu sprzęgła
i też mechanicy gadali o dwumasie
sprzęgło wymieniłem na Valeo w końcu

okazało się że łożysko oporowe wchodziło w słoneczko docisku i sprężyny tłumiące drgania skrętne w tarczy sprzęgła już się wykończyły

po wymianie cud miód....pedał leciutko chodził...a sprzęgiełko chodziło super
skakanie auta i drgania ustały!!!

nie daj się wmanewrować w dwumas
wymień sprzęgło a najlepiej niech dobry mechanik przy wymianie sprawdzi Ci dobrze dwumas

pozdrawiam

TomeK.
GLIWICE
AR 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM - 2002 rok - NERO

Przy drganiach samochodu stawiam na koło dwumasowe + ew. sprzęgło

dwumasowe w 2.5 v6? myslalem ze to tylko w dieslach jest.... chyba nie masz racji. Drgania jednego dnia sa , drugiego nie ma, wiec nie wiem o co chodzi, nie ma znaczenia czy auto sie nagrzeje czy zimne, po prostu raz telepie innym razem rusza plynnie bez szarpniec. Ale przede wszystkim interesuje mnie czy te sprzegla do ktorych aukcji linki wkleiłem podpsuja do mojego auta bo do 2.5 v6 nawet w FOTA nie maja i zycza sobie zebym im stare na przymiarke przywiozł hehe :) auto 2002 ,6 biegow to moze skrzynia jak w 3.0? moze sprzeglo podpasuje?

dwumasowe w 2.5 v6? myslalem ze to tylko w dieslach jest.... chyba nie masz racji.

Mam rację, bo właśnie wyciągnąłem swoja skrzynię z 2.5, bo mi się dwumas rozpier..więc wiem co piszę !
Zresztą na forum to sobie można gdybać, trzeba rozebrać i sprawdzić.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót