• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprzęgło 156 2.4jtd

Auto
alfa romeo 145 1.4 t.spark B+LPG
Witam wszystkich forumowiczów. Po dłuższej przerwie nabyłem kolejną bellę i mam pewien problem. Otóż po tym jak zrobiłem w niej turbinę, rozrząd, rozrusznik, klimatyzację i wiele wiele innych doszedł problem ze sprzęgłem. Czy wymieniał ktoś ostatnio sprzęgło w 156 2.4 jtd 175km? Ile może kosztować zestaw wraz z dwumasą na tą chwilę i gdzie szukać jakichś przystępnych cen?

Nie mówię tu o robociznie ale patrząc na ceny zestawów to sama dwumasa tyle kosztuje więc jeśli kolego masz jakiś namiar na sklep lub firmę u których zakup mieści się w tych pieniądzach to bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam

no dwumasa i sprzegło do 20v jest drozsza niz do 16v bo tam sprzegło jest takie samo jak w kazdej innym jtd.... za wyjatkiem wlasnie 20v

Poszukajcie informacji na temat dwumasy ze sprzęgłem od 159 2.4. W dziale 166 była wzmianka o takiej podmianie. 156 i 166 mają ten sam silnik i skrzynię, więc pewnie by to też pasowało. Koło do 156/166 jtd 20v to jakieś 2,5 tyś a do 159 2.4 jtdm ok 1500 zł. Przy okazji sprzęgło od 159 jest wytrzymalsze. Tylko koło musi być zamienione wraz ze sprzęgłem.

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

Poszukajcie informacji na temat dwumasy ze sprzęgłem od 159 2.4. W dziale 166 była wzmianka o takiej podmianie. 156 i 166 mają ten sam silnik i skrzynię, więc pewnie by to też pasowało. Koło do 156/166 jtd 20v to jakieś 2,5 tyś a do 159 2.4 jtdm ok 1500 zł. Przy okazji sprzęgło od 159 jest wytrzymalsze. Tylko koło musi być zamienione wraz ze sprzęgłem.

Skrzyni nie nie maja takiej samej (tu 6 biegow tam 5 biegow). Sprzeglo tez jest inne.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

Gdzie jest te 5 biegów?

Gdzie jest te 5 biegów?

Nie w kazdej 156 byly skrzynie 6 biegowe ale widze teraz, ze chodzi o konkretny motor 175KM. tam rzeczywiscie byla skrzynia 6 (wersja 163-175 miedzy innymi)

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

No właśnie, zanim się coś napisze trzeba przeczytać o co chodzi. W 156/166 jtd 20v siedzi skrzynia f40 z opla. Taka sama skrzynia siedzi w 159 2.4 jtdm. Ale koło i sprzęgło w 159 jest mocniejsze i do tego tańsze.

Czyli śmiało można montować koło z 159 i powinno wszystko pasować tak?
I czy jest ktoś w stanie podać numery części żebym się upewnić czy napewno do mnie będzie pasować?

Ostatnia edycja:
Skontaktuj się z [MENTION=34058]KaaC[/MENTION], może podpowie.

Czyli śmiało można montować koło z 159 i powinno wszystko pasować tak?
I czy jest ktoś w stanie podać numery części żebym się upewnić czy napewno do mnie będzie pasować?
Wszystko będzie pasować, nie trzeba konkretnie mieć całego kompletu z 159 2.4 20v
Dwumas jak viader pisał niestety nie kosztuje 1500zl - jak już to regenerowany.. Nowy to koszt troszkę ponad 2000, ale jak coś mogę Ci ogarnąć komplet dużo taniej niż normalnie, po prostu w hurcie jaki mam.

Wysprzeglik w 2.4 20v w 159 (nie we wszystkich) był ciut inny.

Możesz mieć sprzęgło docisk z 156/166, a dwumas z 159 i odwrotnie.

Wysłane z mojego MI 8 UD przy użyciu Tapatalka

Dzięki kolego napewno te informacje się przydadzą bo jest różnica w cenach cEaci do 156 i 159

Pod koniec tamtego roku w Tanim fiacie nowa dwumasa w cenie okazyjnej okilo 2400 i komplet sprzęgła z dociskiem i lozyskiem 1000 , po odeslaniu starego dostalem zwrot 200 zl czyli komplet mnie wyszedl jakies 3200 .

Pod koniec tamtego roku w Tanim fiacie nowa dwumasa w cenie okazyjnej okilo 2400 i komplet sprzęgła z dociskiem i lozyskiem 1000 , po odeslaniu starego dostalem zwrot 200 zl czyli komplet mnie wyszedl jakies 3200 .
Czyli jak miałeś zwrot starego to był regenerowany przez Fiata, Część gówno, a nie dwumas. Prywatnie mam już trzecia sztukę. Każda szrot. To nie tylko jest moje zdanie.

Czyli jak miałeś zwrot starego to był regenerowany przez Fiata, Część gówno, a nie dwumas. Prywatnie mam już trzecia sztukę. Każda szrot. To nie tylko jest moje zdanie.

Elementy były nowe, ,,kupili" moj stary zestaw być może tak jak mowisz do regeneracji i dalszej sprzedaży. Co do regenerowanych dwumas zgadzam się - jak robić dla siebie to tylko nowa dwumasa, kupiłem auto na regenerowanej dwumasie i wytrzymala 1,5 roku ( okolo 7 tys km).

Mechanik mi ogarnął już cały zestaw z dwumasą z 159 za 2700 po swoich znizkach więc uważam że cenowo bardzo atrakcyjnie jak na tę półki cenowe zestawów do 156 także pomoc kolegi wyżej bardzo się przydała. Pozdrawiam. Oczywiście poduszki zawieszenia silnika do wymiany bo dwumasa spustoszyla to co bylo

Mechanik mi ogarnął już cały zestaw z dwumasą z 159 za 2700 po swoich znizkach więc uważam że cenowo bardzo atrakcyjnie jak na tę półki cenowe zestawów do 156 także pomoc kolegi wyżej bardzo się przydała. Pozdrawiam. Oczywiście poduszki zawieszenia silnika do wymiany bo dwumasa spustoszyla to co bylo
A u mnie za. 2400 by było

Na nowych częściach czy regenerowane?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót