• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprężyny tylne sedan

piotr_alex

Użytkownik
Auto
Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r
Jak wrzucę do bagażnika parę rzeczy ok 100kg to Alfa kładzie się na ziemię, czy to koniec sprężyn?

9.jpg

U mnie jest bardzo podobnie ale w 5 osob nie przyciera i na razie nie ruszam.Nie jest jakos przesadnie drogo i trudno do wymiany

Mi przyciera jak załadowałem raz pełen bagażnik i 4 osoby :/

Jeżeli to jest dokładnie 100kg i to w samym bagażniku, to się nie dziw. Chyba każdy samochód osobowy tak by zareagował.
Pozdrawiam.
- Rafał

Jeżeli to jest dokładnie 100kg i to w samym bagażniku, to się nie dziw. Chyba każdy samochód osobowy tak by zareagował.
Pozdrawiam.
- Rafał

moim zdaniem coś za mocno siedzi jak na 100 kg - mój tak siedział dopiero przy 200 kg

Pozdrawiam.
- Rafał
90% aut klasy średniej przy 100 kg w bagażniku i sprawnymi sprężynami ,amorkami tak się nie zachowuje, 100 kg to wcale nie jest tak dużo, wiem z doświadczenia własnego że to powinno tylko trochę obniżyć alfę , ale nie do takiego stopnia jak u kolegi
Pozdro

Mi tak siedziała jak miałem obniżone zawieszenie. Mam teraz nowe amorki i sprężyny fabryczne i tak nie siada jak na fotce.

Jakbyś szukał sprężyn na tył koniecznie najpierw zapytaj w ASO, bo mi się nigdzie nie udało kupić jednego zamiennika w cenie niższej niż 2 w ASO :)
Z przednimi jest już odwrotnie.

miałem ten sam problem. z tym że przy 8 calowych felgach, oponie 225 i trzech osobach z tyłu nadkole charatało mi oponę na każdej większej nierówności. ja wymieniłem tylne sprężyny na te od SW (grubszy i dłuższy drut). problem zniknał

w dziale "zrób to sam" majkel wrzucił manuala z mojej wymiany

Wymieniłem dziś sprężyny na nowe firmy LESJFORS wrzuciłem 100kg i jest lepiej widać różnicę na zdjęciu, ale nie wiem czy było warto :) i tak trochę przysiada, dzięki za podpowiedzi bo ogólnie wymiana jest ciężka.

91.jpg

warto, było warto... taki off top jaki masz kolor autka? bardzo mi się podobuje.. .pozdrawiam

To Azzurro Nuvola czyli tzw. kameleon :) przy takiej zimowej pogodzie na zdjęciach wychodzi lekko zielona, przy słońcu dominuje niebieski, kolor ładny ale trzeba bardzo dbać o niego.

Ja założyłem do siebie ze sportwagona. Cena wyższa o 40 zł za komplet w porównaniu do sedana, a różnica kolosalna. Stoi minimalnie wyżej (prawie nie zauważalnie), ale przy 2 osobach i załadowanym na full bagażniku stoi prawie na równi z przodem.

Dobry pomysł jak ktoś dużo jeździ załadowany :) dałem 90zł za komplet.

Najczęściej jeżdżę sam, ale w okresie wakacyjnym miałem mieć komplet i bagażnik full. A już przy dwóch osobach z tyłu na starych sprężynach obcierało o nadkola przy 215/45/17, więc trzeba było coś z tym zrobić.

Kupiłem na Allegro firmy LESJFORS, ogólnie sprężyny są tanie firmy D&D kosztują po 52zł/szt a oryginały 69zł/szt. Trudniej z montażem :)

w dziale zrób to sam jest manual jak to zrobić "in easy way"

Amortyzatory
Powrót