• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Sprężyny sportowe KW - geometria kół

TK1

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 JTDm 16V 140KM
Wymieniłem sprężyny zawieszenia seria na KW street comfort.
Ustawiłem geometrię kół (przód/tył) w konfiguracji Giulietta sport (nieznaczne różnice pomiędzy parametrami dla serii i sport).

Wynik dla tył:
attachment.php

Niestety nie mam dla przodu (miałem dostać wydruk, ale drukarka im padła :( )

Wynik zmian i regulacji niesamowity :) (nisko, komfortowo, a prowadzenie bez porównania...)

Może ma ktoś wyniki regulacji geometri ... jestem zainteresowany (zwłaszcza z wersji ze sportowym zawieszeniem fabrycznym).

attachment.php

Załączniki

• 20140423_124616.jpg
    20140423_124616.jpg
    79.5 KB · Wyświetleń: 1,194
  • kw.jpg
    kw.jpg
    35.9 KB · Wyświetleń: 729
Ladnie siedzi :) tak powinne seryjne wygladac...

Ja mam eibacha 35 mm i jeszcze byl chcial obnizyc i chyba zrobie tak jak kolega tylo na KW V1 praktycznie brak przeswitu :)

Qv-ka kolegi z KW V1
attachment.php

Załączniki

• qv.jpg
    qv.jpg
    236.2 KB · Wyświetleń: 711
chyba bedzie cos kolo tego + 19 fele...dla oka pieknie wyglada ale praktycznie 0 komfortu :P

kiedy wymieniales sprezyny? mi dopiero po prawie miesiacu od zamontowania opadly do maksymalnego poziomu...

Ostatnia edycja:
Będzie prawie miesiąc.
Przód jest OK. Siadł prawie 40mm. Tył mógłby być niższy :( (może potrzebuje więcej czasu...)
Wydaje mi się, że KW 30/30 (bo takie założyłem) to chyba to samo co Eibach 35/25.
Oczywiście wszystko zależy od silnika ;)

Nie wiem jak z komfortem na Eibachu, ale te KW są naprawdę super (jeżeli ten tył siądzie bardziej :) )

Qv-ka kolegi z KW V1 super się prezentuje, bajeczne fele. Myślałem o 19 z 4C, ale szkoda by ich było...

Jabolek a co z geometrią - jak ustawiłeś?
Możesz wrzucić foto jak wygląda Twoja Julka na Eibachu (o ile jeszcze siadły sprężyny po m-cu?)

Ja juz mam od lipca 2013 i jak widze to u mnie tyl siadl bardzo ladnie ale za to przod moglby jeszcze byc nizej...

Komfort jest ok chyba nie rozni sie do serjnego zawieszenie...oczywiscie gdy juz wsiadzie komplet osob to juz jest to odczowalne ( raz w roku ktos siedzi na tyle :P ) ...ale dla sportowej jazdy jest bardzo dobre nie moge narzekac....chcialbym jeszcze nizej ale wtedy przyjazd do PL bylby zwiazany z bardzo ostozna jazda :P

19 z 4C sa zajebiste :) tez bym je zalozyl!

Co do geometri to nie patrzylem...mnie interesuje zawsze ze ma byc dobrze zrobione wiec nawet nie bylem przy tym :(

na zdjeciu jak siadl tyl po prawie roku
attachment.php

Dodano po 3 minutes:

a tak bylo przed - tragedia jak teraz patrze hahah i to na 18-stkach

http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/97124-savali_tuning_giulietty_1_4_tb_2010_a-3.html

Załączniki

• 20140427_070554[1].jpg
    20140427_070554[1].jpg
    84.3 KB · Wyświetleń: 586
Ostatnia edycja:
No właśnie ..., ciekawe czy ktoś z kolegów ma taki wydruk?
Ustawienie zbieżności, a całej geometrii to dwie inne sprawy ...
Tylne zawieszenie daje nam niesamowite możliwości ..., natomiast przód tylko zbieżność :( , a kąty niestety się zmieniają podczas obniżania.

I tu jest problem - w zależności od firmy urządzenia do ustawiania geometrii producenci podają różne informacje (np. "producent nie przewidział możliwości regulacji osi tylnej"). No jakaś masakra .... !

I teraz w zależności od tego gdzie i do kogo trafimy - taki mamy efekt :(
Smutne ale prawdziwe.

BTW
No takie by się prezentowały:
attachment.php

ale Julka musi jeździć, a nie stać ;)

Załączniki

• 4C.jpg
    4C.jpg
    49.3 KB · Wyświetleń: 556
swietne sa i chyba najbardziej pasuja do alfy! ja chyba tez je zamowie do nowej Julki a do starej July przeloze turbinki z nowej bo juz jezdze na nich prawie 4 sezon i juz slabo sie prezentuja....

A nie myślałeś o dystansach?
Przy moim ET41 oraz 7,5 cala szerokości nie wiem jakie mogę wrzucić max. żeby nie obcierało :)

Myslalem ale po tych wszystkich zabiegach coraz bardziej bedzie trzeslo przy wysokich predkosciach...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Nawet na nie oryginalnych felach jest inaczej niz oryginalnych...

Co masz na myśli ... z tymi prędkościami?

Jakie masz teraz ET?

Moze sie myle albo mam trefne fele ale przy oryginalnych felgach nie czuc drgan nawet po dobrym wybalansiwaniu...trzeba pierscienie zakladac wiec nigdy nie bedzie idealnie...chyba

Tak teraz patrze i tylna os tak jak by girna czesc opony bardziej do srodka byla...przod jest prosto hnmnm...tak ma byc?

Ok przy odbiorze drugiej corki sprawdze geometrie...i zrobie przeglad bo data minela w grudniu haha dopiero dzisiaj zauwazylem :p

A tak zapytam czy tak nie powinno byc?cos sie stanie? Czy jest jakis przedzial dla tego "wykrzywienia"

O

A tak zapytam czy tak nie powinno byc?cos sie stanie? Czy jest jakis przedzial dla tego "wykrzywienia"

Nie powinno się nic stać jeżeli masz ustawioną dobrze zbieżność - jeśli nie zetnie wewnętrzny kant opony.
Po prostu masz ustawiony większy negatyw na tylnych kołach.

Jak będziesz ustawiał geometrię to nie zapomnij o zabezpieczeniu danych (jakieś foto :) )
Najlepiej przed i po ustawieniu. Będziesz mógł porównać różnicę w prowadzeniu :)

Przedział jest taki (dla wersji sport):
attachment.php

Załączniki

• geometria tył.jpg
    geometria tył.jpg
    79.5 KB · Wyświetleń: 223
Koledzy mam pytanie, jak z tylu reguluje się kąty? Patrzę na inne Julki, dodam że mam seryjny zawiasy, to mam wrażenie że koła za bardzo lecą górą do środka tak jak po obniżeniu. Któryś z wahaczy daje możliwość regulacji górą?

Panowie a ja mam inne pytanie zastanawiam się nad posadzeniem Giulietty troszkę niżej bo seryjny zawias + 18" felga wygląda słabo. Jakie mam wydać sprężyny Eibach ProKit ? I czy muszę coś przerabiać z seryjnym amortyzatorem ? Mam wersje sport 1.4MA 170Km.

Panowie a ja mam inne pytanie zastanawiam się nad posadzeniem Giulietty troszkę niżej bo seryjny zawias + 18" felga wygląda słabo. Jakie mam wydać sprężyny Eibach ProKit ? I czy muszę coś przerabiać z seryjnym amortyzatorem ? Mam wersje sport 1.4MA 170Km.

mogę Ci sprzedać eibachy;)

Amortyzatory
Powrót