Sprężyny Jamex plus amory Kayaba za wysoko

SHADOW73

Nowy
Auto
Alfa 166 3.0 V6 '00 & 166 2.4 '99
Witam!
Mam pewien problem. DO wymiany miałem amortyzatory i sprężyny przód plus tył, więc zakupiłem sprężyny obniżające Jamex -30mm i amortyzatory Kayaba Excel G. Przód po montażu siedzi za wysoko, tak jak wersja nieobniżona. Tył natomiast ładnie tak jak powinno być. Gdzie tkwi problem? Mój mechanik twierdzi że wina leży po stronie przednich amorów - są za długie. Ja obstawiałbym raczej źle dobrane sprężyny, może ktoś się pomylił i sprzedał mi do złego auta. Czy ktoś miał coś takiego? Albo ma w swojej alfie Jamexy?

Wina sprężyn, miałem jamexy w swojej to stała w cały świat, na eibachach dopiero zaczęła leżeć jak należy :D

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Tak to wygląda u mnie...
86.jpg
87.jpg
88.jpg

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Przecież napisał że ma eibach :) leży ładnie :) to jest więcej niż -30 :D chyba mam ten sam pakiet co b-ski

Sorry nie pokazało mi posta poprzedniego
Jedyny plus na jamexach to taki że jest sztywniej wg mnie niż na serii
Coś tam niżej jest :)
Aaa u mnie siedzi tylko przód jamex a tył seria

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj zrobię foty i wrzucę. No u Cb b-ski to jest porządna robota, ja mam jeszcze trochę wyżej niż rychu

Usiądzie Ci u mnie napoczatku to naprawde wyglądało tragicznie potem z czasem zlazło

JAMEX to chyba największy z możliwych badziew. Coś pokroju MTS'a, miałem ten twór jamexa w swoim pierwszym aucie jak byłem młody i glupi ;) Było odwrotnie niż u ciebie tzn. siadło sporo mocniej niż deklarował producent na początku mi to pasowało ale z czasem jeździło się jak taczką, a zawieszenie dziwnie się zachowywało na nierównościach. Po tym zmądrzałem i to był ostatni raz jak skusiłem się na tani "sportowy" zawias.

Wszystko zależy jakie masz koło bo np 205 55 r16 bedzie wiecej niż 235 40 18r
Jedyne co mozna policzyć i bedzie niezmienne to odległość miedzy rantem a środkiem koła
A na oko moģe Tobie napisać ze miejsca jest na dwa palce i 5mm :D
Mam motor 2.4 20v manual

Mierzy się od rantu nadkola do ziemi.

Chyba że intersuje Cię tylko prześwit między kołem a nadkolem
:)

edit, poperdzieliły mi się tematy :sarcastic:

- - - Updated - - -

W tym temacie jest dużo pomiarów
Wysokość i prześwit auta

Ostatnia edycja:
Przepraszam że wczoraj nie wstawiłem zdjęć, montowałem progi i nie zdążyłem.
U mnie wygląda takalfa1.jpgalfa2.jpgalfa3.jpg

Wiem jest brudna...
Silnik mam 3.0 manual

Nie wiem czy dobrze widać, tu na wyprostowanych kołach :P

jidg.jpg

Prześwit to chyba 6,5 mm miedzy oponą a rantem błotnika. Jeszcze zmierzę dokładnie

Widać ,dobrze że nie zakładałem tych sprężyn na tył jamexa bo faktycznie one były za niskie w stosunku do wysokości amortyzatora
Oddałem sprzedawcy
Ogólnie przód Ci siądzie jeszcze nie za dużo ale zawsze coś :)
Napewno nie tak jak tył :)

Amortyzatory
Powrót