• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sprężarka klimy włącza/wyłącza się, co jest?

• Autor wątku Autor wątku Wiwix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

mam problem z klimatyzacją w mojej Alfie 156 fl.
Problemem jest samoczynne wyłączanie się klimy w czasie jazdy. Np. po włączeniu klimatyzacja chłodzi przez kilka kilometrów następnie zaczyna dmuchać takim jakby wilgotnych, ciężkim powietrzem, po czym zaczyna grzać.
Opisany wyżej problem czasem występuje czasem nie, a czasami klima nie działa od włączenia samochodu przez całą jazdę. Mechanik stwierdził, że przyczyną tego może być padnięty czujnik temp zewnętrznej w lusterku. Czujnik temp zewnętrznej wskazuje temperaturę prawidłowo.
Najczęściej ten problem pojawia się przy wyższych temperaturach. Klima była nabijana w ASO więc chyba ilość czynnika jest prawidłowa.
Czy podejrzewacie jaka może być inna przyczyna powyższego, niż zła ilość czynnika chłodzącego, ew. czy możecie podsunąć jakieś rozwiązanie.

Zjawisko pojawia się i w mieście i w trasie, ale bardziej odczuwalne jest w dłuższych trasach, gdzie często początkowo klima działa, a potem się wyłącza.

Zobacz jak się zachowuje na postoju. Po prostu uruchom silnik niech sobie pracuje, włącz klimę i obserwuj co się dzieje ze sprzęgłem sprężarki (zgodnie z Twoimi objawami powinno co chwile się włączać i wyłączać) oraz czy wentylator się uruchamia.

Witam,

mam problem z klimatyzacją w mojej Alfie 156 fl.
Problemem jest samoczynne wyłączanie się klimy w czasie jazdy. Np. po włączeniu klimatyzacja chłodzi przez kilka kilometrów następnie zaczyna dmuchać takim jakby wilgotnych, ciężkim powietrzem, po czym zaczyna grzać.
Opisany wyżej problem czasem występuje czasem nie, a czasami klima nie działa od włączenia samochodu przez całą jazdę. Mechanik stwierdził, że przyczyną tego może być padnięty czujnik temp zewnętrznej w lusterku. Czujnik temp zewnętrznej wskazuje temperaturę prawidłowo.
Najczęściej ten problem pojawia się przy wyższych temperaturach. Klima była nabijana w ASO więc chyba ilość czynnika jest prawidłowa.
Czy podejrzewacie jaka może być inna przyczyna powyższego, niż zła ilość czynnika chłodzącego, ew. czy możecie podsunąć jakieś rozwiązanie.

mialem dokladnie tak samo w trasie. klima fajnie chlodzila, i w pewnym momencie buchlo mega wilgotnym powietrzem po czym zaczela grzac. wylaczylem ja. po kilku km wlaczylem, znowu chlodzila po czym powtorka. wylaczylem. potem wlaczalem ale juz nie chlodzila. co moze byc ?? klima swiezo nabita, weszlo z tego co pamietam 650 albo 640 czynnika. alfa 156 2.4 2002r po fl srodka

Po FL wnętrza czynnika jest 500g w 2.4 10V.

Wysłane z mojego GT-I9300

Panowie, pomóżcie, bo nie mam pomysłu. Walczę ze sprężarka od zeszłego lata.
Otóż, w momencie kiedy na dworze jest powyżej 20 stopni i silnik porządnie się nagrzeje sprężarka nie chce sama zaskoczyć. Wystarczy, że dotknę nawet patykiem sprzęgła to się załączy, ale po dodaniu lekko gazu znów się rozlacza i tak w kółko...
Jak wcisne przycisk sniezynki to jest drgniecie obrotów, czyli sygnał do sprężarki dociera....

Nikt nie pomoże? Dodam jeszcze, że testy wentylatorów w FES wychodzą pozytywnie. Pierwszy i drugi bieg się włącza.

Możesz mieć ten sam problem co koledzy wcześniej - za dużo lub za mało czynnika.
Za mało czynnika - presostat rozłączy układ żeby nie zatrzeć sprężarki.
Za dużo czynnika presostat rozłączy układ żeby ciśnienie nie rozerwało przewodów.
Test sprzęgła sprężarki w MES/FES przechodzi pozytywnie?

Test sprzęgła wychodzi pozytywnie, ale sprawdzę jeszcze po nagrzaniu.
Sprzęgło właśnie tak by się zachowywalo, że wystarczy popchnac je patykiem, jak by była zła ilość czynnika?

To tak. Byłem na sprawdzeniu. Okazało się, że było tylko 230 gramów czynnika. Nabili 650 g. Niby się włącza, ale trzeba było pomóc sprezarce.
Gość powiedział, że stawia na cewke przy sprzęgle. Ponoć może być już za duża przerwa sprzęgła od sprężarki. Naprawa 150 zł.

Panowie,
Problem rozwiązany, otóż, wyciągnęlismy sprężarke i sciagnelismy sprzęgło, wyrzucilismy dwie podkładki dystansujace i skrecilismy do kupy. Działa aż miło, także problemem była zbyt duża przerwa między sprzęgłem klimy a cewka.
Jeżeli ktoś ma taki problem to polecam sprawdzić w pierwszej kolejności powyższe :-)

Amortyzatory
Powrót