• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sprawdzenie wykresów

macieqy

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9 jtdm 16V-150KM
Witam,
zwracam się z uprzejmą prośbą o ocenę wykresów parametrów. Auto cierpi na skrajne zamulenia (raz jest dobrze, a raz mułek) i na szarpanie przy puszczaniu/dodaniu gazu, które też nie zawsze występuje. Pomiary robiłem programem AlfaOBD, podczas dość energicznej jazdy. Załączam plik z wykresem i log wygenerowany przez AlfaOBD. Wykres pokazał (z czym walczę od długiego czasu) ujemny TRA, który zwiększał swoją wartość ujemną podczas jazdy i po jej zakonczeniu.

Dodam,że jakieś 8tys. km temu sonda jak i MAF zostały wymienione na nowe, oryginalne. Przewody, świece również.

Pozdrawiam

Załączniki

Ostatnia edycja:
Sprawdź błędy.

Szarpanie mogą powodować :

1.Zły stan kabli
2.Zły stan świec
3.Zły stan cewek
4.Zły stan przepływomierza
5.Zły stan Sondy lambda

Ale stawiam na przepływke.

- praca termostatu poprawna
- EVAP działa.
- FRA w normie.
- TRA == -35000 msek, dawna norma to +/- 20000 msek, czyli w normie na ten stan przebiegu.
- brakuje mi testu do odcięcia , najlepiej oprogramowaniem MES, lub alfadiagiem.
- logujemy tylko obroty, przepływ MAF, napięcie na MAF oraz położenie przepustnicy.
- silnik naturalnie zagrzany.
- z parametrów nie widac jak i czy działa zawór dwukomory.(jeśli go masz ?)
- on lubi sie czasami zawieszać , szczególnie jak silnik schodzi z obrotów.

Załączniki

• 1016.jpg
    1016.jpg
    91.4 KB · Wyświetleń: 80
  • 1017.jpg
    1017.jpg
    79 KB · Wyświetleń: 82
  • 1018.jpg
    1018.jpg
    83.4 KB · Wyświetleń: 70
Ostatnia edycja:
Sprawdź błędy.

Szarpanie mogą powodować :

1.Zły stan kabli
2.Zły stan świec
3.Zły stan cewek
4.Zły stan przepływomierza
5.Zły stan Sondy lambda

Ale stawiam na przepływke.

Więc tak:

Błędów brak!!

1. Kable nowe NGK
2. Świece wymienione.
3. Cewki- faktycznie mają lekko popękane obudowy...
4. Przepływka oryginalna, wymieniona 8tys.km temu
5. Tak samo jak MAF

Kiedyś wyczytałem na forum,że lekkie pęknięcie obudowy zewnętrznej cewek w TSie nie powodują przebić, jak to z tym jest naprawdę ?

Co do interpretracji kolegi (jak dla mnie mistrza na forum) :) bubu321:
Test do odcięcia wrzucę najpozniej jutro. Jeśli chodzi o zawór dwukomorowy to sprawdzałem go Alfagiagiem, jak włączę diagnozę, i dotknę zawór, to czuć, że coś w nim cyka, przez co wnioskuję,że działa....
Jedno pytanko, jak w AlfaDiagu nazywa się parametr położenia przepustnicy?

Ostatnia edycja:
No więc test do odcięcia zrobiony.... i dupa...

Max. przepływ to 379kg. i napięcie 4,2V, więc mało, skoro ten typ przeplywki daje ok. 480kg. Zdziwiło mnie to, że max. otwarcie przepustnicy pokazuje 80% :/ to normalne ??

Oczywiscie wrzucam logi i wykres:
attachment.php

Załączniki

Sugerując się załączonym plikiem i wykresem napięcie/przepływ wynika,że 480kg. daje przy napięciu 4.4578V, a ja takiego napięcia przy odcięciu nie osiągnąłem.... to wskazuje na uszkodzenie MAFa ?

Załączniki

- wartośc przepływu zalezy takze od ogólnego stanu technicznego silnika.
- może problemem jest przepustnica (silnik krokowy ) i jej wartość 80 %.
- ja bym zrobił testy na postoju, czy ta wartość osiąga 100 %.

Dziś zrzuciłem gumową rurę z przepustnicy.... Jak na postoju (z wyłączonym silnikiem) wcisnę gaz do dechy to przepustnica otwiera się dobrze (maksymalnie na 100%), ale jak po odpaleniu auta sterowanie nią przejmuje krokowy to ja już nie wiem, może on jest walnięty. Dodam,że nigdy nie miałem problemów z falowaniem obrotów, więc nie podejrzewałem wczesniej krokowca.

Wielu z Was robiło już testy MAFa do odcięcia, jak jest u Was z tym otwarciem przepustnicy? pokazuje Wam 100% ??

Amortyzatory
Powrót