• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

sprawdzenie auta po numerze VIN

Auto
156 1,9 SW
Znacie może jakąś stronkę, oczywiście najlepiej darmową, na które po wklepaniu numeru VIN można sprawdzić parametry auta???

Znalazłem kilka takich stronek na których wyskoczyło mi tylko że auto zostało wyprodukowane we Włoszech i jest to Alfa Romeo :P no i takie na których wyskakiwało mi że wpisałem błędny VIN.

Pamiętam że kiedyś znalazłem stronkę, na której sprawdzałem mojego SC 1,1SX no i tam mi pokazało praktycznie wszystkie parametry auta, łącznie z tym jakie fabrycznie elementy ma zamontowane (np, centralny zamek, elekt. szyby itd..), ale teraz siedzę na google już pare ładnych chwil i nie mogę nic znaleźć.

z którego roku ta AR twoja ? podaj vin - zobaczę czy u mnie zadziała na innym eperze

Hmmm kolego u mnie wyszukało... Dziwne... Spróbuj pokombinować z przeglądarką, wyczyścić pamięć podręczną itd. itp. - teoretycznie nie powinno mieć to wpływu, ale nic mi do głowy nie przychodzi, a po IE wszystkiego można się spodziewać...

Faktycznie. teraz jestem w pracy mam inną przeglądarkę niż w domu i mi pokazało ;p z tym że to nie do końca te informacje które chciałbym uzyskać.

zadziwiające jest to że według tej stronki pokazuje mi że auto jest wyprodukowane w grudniu 2000 roku a ja mam w papierach styczeń 2001 ?!?! tak było na Briefie na miękkim też tak mam.

bo niemcy nie biją w papierach daty produkcji, a jedynie datę pierwszej rejestracji.
Sam się tak naciąłem przy poprzednim aucie.

Faktycznie. wczoraj dostałem wezwanie z Wydziału Komunikacji. Sprawdzili auto u producenta i auto jest z 7.12.2010 i teraz mam dostarczyć im komplet poprawionych dokumentów ;( Przegląd, akcyza, Faktura wszystko było na rok produkcji 2001.

No i tu moje ostrzeżenie dla wszystkich którzy chcą kupić zagraniczne auto:

SPRAWDZAJCIE WSZYSTKO OD GÓRY DO DOŁU!!!! aby uniknąć zbędnych problemów z rejestracją auta!

ponawiam, czy oprócz Epera są jeszcze inne strony by mozna bylo sprawdzic auto...? Bo u mnie jakoś to nie dziala jakbym chcial... jest tylko wybór kraju i wyswietlają sie czesci zamienne...
Zna ktos inna strone godną polecenia?

zeby mozna bylo sprawdzic histroie autka, jego przeszłość...
tak jak to w krajach cywilizowanych jest...

czyli rozumiem ze za bardzo nie da sie sprawdzic historii autka kupionego np. w Niemczech...? szkoda:( myslałem ze sie da...

hehe może może... az tak mi nie zalezy , chodziło mi o to czy w ogóle są takie programy ze wbijając Vin lub coś podobnego wyswietli nam sie historia auta...

W przypadku Alfy tak jak napisane jest w artykule do którego podałem link.

Numer VIN w tym przypadku właściwie nic nie daje, nie ma dostępu do historii auta. Można się tylko dowiedzieć, kiedy auto zostało wyprodukowane i jak je wyposażono. Jeżeli sprawdzany samochód był serwisowany w Polsce, to można zwrócić się z pytaniem do tego warsztatu, który naprawiał auto. Dowiemy się tylko, kiedy np. był wymieniany rozrząd i na jakim oleju samochód jeździ. Podanie tych informacji zależy od dobrej woli serwisu.

co innego w przypadku:
Audi
Warsztaty nie mają dostępu do historii aut serwisowanych we Włoszech, mogą być też kłopoty z odtworzeniem historii aut pochodzących z Francji. Z innymi krajami UE nie powinno być problemu. W historii zapisywana jest każda wizyta w ASO łącznie z aktualnym przebiegiem, wykonanymi pracami, wymienianymi częściami, naprawami gwarancyjnymi i pogwarancyjnymi oraz akcjami serwisowymi. Aby kupujący otrzymał te dane, musi zgłosić się w ASO z właścicielem auta. Odczytanie historii najczęściej jest bezpłatne, od ręki, ale np. historia z serwisów niemieckich będzie w języku niemieckim. Przyda się więc znajomość języka technicznego. W niektórych przypadkach – zdaniem przedstawicieli VW – usługa może być płatna, bo jest cenna i wymaga wykonania pewnej pracy.

BMW
Na podstawie numeru nadwozia możemy poznać właściwie całą historię auta. Autoryzowane serwisy mają dostęp do historii aut serwisowanych w Polsce i w Niemczech, ale nie mają np. do aut sprowadzonych z Francji czy Belgii. Zapisywane są data wizyty w ASO, przebieg oraz wykonywane naprawy (łącznie z akcjami serwisowymi). Ze względów prawnych przy podawaniu danych musi być obecny właściciel auta (albo trzeba mieć potwierdzenie, że jesteśmy upoważnieni do poznania jego historii). Samo sprawdzenie historii na podstawie VIN-u jest bezpłatne i można to zrobić w każdym ASO.

Źródło: auto-świat.pl

Niestety nie ma programów do wyświetlania historii auta.

Ostatnia edycja:
okeyo dziekuje za informacje, znow jestem mądrzejszy:)
to po co czasem ktos w ogloszeniu pisze wielce ze moz udostepnic numer VIN...

po to żebyś mógł sprawdzić choćby tapicerkę , nr silnika itp
i jak był jakiś serwis w PL to też czasem da radę
a jak był poza PL to też da radę - ale już język trzeba by znać

Amortyzatory
Powrót