[159] Sportwagon - nie działa oświetlenie bagażnika, gdzie jest wyłącznik oświetlenia?

ozeo66

Nowy
Auto
AR 159 1,9 SW
Witajcie.
W mojej 159 SW, którą posiadam od niecałych dwóch tygodni, nie działa oświetlenie w bagażniku. Sprawdzałem bezpieczniki - są ok. Żarówki też nie przepalone. Gniazdko 12V zamontowane z lewej strony jest ok - ma napięcie. Dodam, że oprócz dwóch lampek wewnątrz kufra nie świeci też lampka biało/czerwona zamontowana z lewej strony klapy bagażnika.
Macie jakieś pomysły? Gdzie jest wyłącznik oświetlenia? Może on jest uszkodzony? Nie chcę szukać po omacku... poczekam na dobre rady :)
Pozdrawiam!
Szerokiej i krętej!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
włącznik oświetlenia jest zdaje się w zamku tylnej klapy trzeba sprawdzić czy się nie zacina (u mnie tak było)

A czy mógłbyś dokładnej opisać gdzie go szukać? Co trzeba rozebrać by się do niego dostać? Nie chcę niepotrzebnie rozkręcać więcej elementów niż to niezbędne....

Zanim zaczniesz rozbierać osłonę sprawdź na otwartej klapie czy plastik którym oblany jest element zamykający nie ociera o obudowę zamka i go nie blokuje (możesz sprawdzić np zamykając zamek klapy o pręt śrubokręta) - jeśli plastik zawadza spróbuj go podciąć nożem lub podpiłować pilniczkiem. Jeśli zamek się blokuje nie odbija do końca i nie włącza oświetlenia - włącznik jest w końcowym położeniu zamka.

Rozebranie osłony (tej dolnej) to rozkręcenie kilku śrub (są pod zaślepkami i jedna pod lampką) i wyszarpnięcie zapinek z zatrzasków - uwaga mogą się połamać więc najpierw proponuję sprawdzić zamek bez ściągania plastiku.

Zanim zaczniesz rozbierać osłonę sprawdź na otwartej klapie czy plastik którym oblany jest element zamykający nie ociera o obudowę zamka i go nie blokuje (możesz sprawdzić np zamykając zamek klapy o pręt śrubokręta) - jeśli plastik zawadza spróbuj go podciąć nożem lub podpiłować pilniczkiem. Jeśli zamek się blokuje nie odbija do końca i nie włącza oświetlenia - włącznik jest w końcowym położeniu zamka.

Rozebranie osłony (tej dolnej) to rozkręcenie kilku śrub (są pod zaślepkami i jedna pod lampką) i wyszarpnięcie zapinek z zatrzasków - uwaga mogą się połamać więc najpierw proponuję sprawdzić zamek bez ściągania plastiku.

Zabrałem się za to - faktycznie, ten element zamykający nie do końca się przesuwa - można go łatwo ustawić na swoim miejscu nawet palcem - wtedy światło się zapala. Jednak nie wydaje mi się, żeby się blokował ocierając o obudowę, raczej jakby coś co powinno go przesunąć (jakaś sprężynka może?) było uszkodzone, lub wypadło... A może się mylę i nie ma tam takiego elementu?
Jeśli już wybuduję zamek (po ściągnięciu osłony klapy) to jak dostać się do jego wnętrza? Żadnych śrub (oprócz mocujących siłownik) nie widziałem.
Oświećcie mnie! :-)))
Szerokiej!!!

Czy aby na pewno dobrze sprawdziłeś? Jeśli element zamka zalany plastikiem porusza się z oporem to na pewno gdzieś nastąpiło rozwarstwienie lub zbicie plastiku i ociera o te blachy wewnątrz których się przesuwa. Weź latarkę i dokładnie sprawdź śrubokrętem jak zamyka się zamek.

Na tym elemencie jest jakaś sprężynka, porównaj sobie opór jaki stawia zamek na masce z przodu (zapnij go na śrubokręcie) i porównaj różnice w oporze.

Po jakimś czasie zabrałem się za sprawdzenie zamka. Ruchomy element który jest odpowiedzialny za załączenie oświetlenia bagażnika porusza się bez oporu, w miarę swobodnie. Jednak nic od wewnątrz zamka (wspomniana przez "alf-a147" sprężynka?) go nie przesuwa, nie popycha do położenia w którym następuje włączenie oświetlenia. Bez trudu można go przesunąć (w lewo) śrubokretem, czy nawet kluczykiem powodując zapalenie lampek. Czy jest sposób, by dostać się do wewnątrz zamka, by zobaczyć gdzie leży przyczyna problemu? Czy zamek jest rozbieralny? Czy jedynym rozwiązaniem jest wymiana całego zamka, lub akceptacja takiego stanu rzeczy? :)
Pozdrowienia!

ozeo66 specjalnie sprawdziłem jeszcze raz na samochodzie, sprawdź:
przy otwartej klapie bagażnika zamknij zamek klapy (tak jak by się zatrzasnęła) ja to zrobiłem śrubokrętem i przyjrzyj się plastikowi który pokrywa element który zatrzasnąłeś (ten element który zatrzaskuje się na pręcie który jest na pasie tylnym). U mnie plastik lekko odstawał i ocierał o metalową obudowę zamka - wystarczyło go lekko podpiłować małym pilniczkiem aby stawiał mniejszy opór.

dodałem zdjęcia
na zdjęciu nr 1 zamek jest otwarty - nie widać śladów zgrubienia plastiku
zdjęcie nr 2, 4, zamek zamknięty (na zdjęciu nr 4 widać ślad zgrubienia)
zdjęcie nr 3, 5, na czerwono zaznaczyłem miejsce w którym pilniczkiem starłem zgrubienie plastiku które powodowało zacinanie zamka

Ostatnia edycja:
Mam to samo-jutro się zabieram do roboty.Doskonale pokazaliście co,i jak zrobić.Pozdro.

zabrałem się do roboty.i nic.plastik który uruchamia światła za bardzo lata,moim zdaniem nie ma sprężyny.Dam sobie spokój,za 100 zł (koszt zamka) nie musi mi się świecić.

Witajcie.
W mojej 159 SW, którą posiadam od niecałych dwóch tygodni, nie działa oświetlenie w bagażniku. Sprawdzałem bezpieczniki - są ok.
szukałem w instrukcji i nie znalazłem, czy wiecie, w którym miejscu znajduję się bezpiecznik od oświetlenia bagażnika?

Dzisiaj walczyłem ze światłem u siebie i niestety poległem. Sprawdziłem włącznik w zamku - wszystko ok, klika i przełącza styki, na żarówkach nie mam napięcia to samo na w/w włączniku w zamku - co jest nie tak? Sprawdziłem bezpieczniki które mogły by odpowiadać za oświetlenie bagażnika - wszystko ok (chyba są to te same co od kabiny). Brakuje mi koncepcji - może brak masy ??? jeżeli tak to gdzie jej szukać (który PIN i w której kostce tak żeby na próbę podać bokiem) a może jest jednak jakiś dedykowany bezpiecznik ??

Mam podobny problem z tym że oświetlenie bagażnika czasem działa, czasem nie działa, czasem załącza się po minucie. Jutro sprawdzę czy to mikrowyłącznik, czy zamek bagażnika

Nie działa mi w ogóle oświetlenia bagażnika i czerwona lampa w klapie. Pamiętam jednak, że chyba coś odłączyłem latem, żeby nie świeciło a teraz nie mogę sobie przypomnieć... Zamek wydaje się działać.
Czy moglibyście sprawdzić, czy macie coś podłączone do kostki ze zdjęć

Załączniki

• 20141104584.jpg
    20141104584.jpg
    52.2 KB · Wyświetleń: 234
  • 20141104585.jpg
    20141104585.jpg
    47 KB · Wyświetleń: 241
Miałem to samo...raz działał a raz nie...w moim przypadku pomogło na otwartej klapie zamykałem manualnie zamek dość mocno i otwierałem...trwało to kilka sekund a nic nie grzebałem, nie kombinowałem ani nie wymieniałem...wystarczyło to rozruszać :)

A jak dobrać się do tego mi?kro styku w zamku bagażnika? Jak to rozebrać?

Odgrzeję temat i pokaże jak wyciągnąć ten mikrostyk.
1. Ściągamy zawleczki i odkręcamy plastikową pokrywę na tylnej klapie (Torx 30) - ściągniecie zostało już opisane na forum.
2. Ściągamy plastikową obudowę i odkręcamy zamek
3. Odkręcamy dwie śruby na śrubokręt krzyżakowy (jak na zdjęciu poniżej). Nie musimy tego robić ale będzie wygodniej wyciągać mikrowyłącznik
20170507_185405.jpg

4. Następnie możemy wyciągnąć kabel z otworu. Palcem albo śrubokrętem należy podciągnąć dźwignie do otwierania zamka (metalowy element - czerwone kółko) i wyciągnąć kabel palcami (niebieskie kółko)
20170507_185738.jpg

5. Następnie cienkim płaskim śrubokrętem możemy wysunąć mikrowyłącznik - jest on osadzony na dwóch bolcach (widocznych lepiej na ostatnim zdjęciu - po wyjęciu mikrowyłącznika)
20170507_190240.jpg
20170507_190321.jpg
20170507_190354.jpg
20170507_190419.jpg

No i mamy go w ręce :)

(w moim zamku są dwa mikrowyłączniki ale drugi nie wiem gdzie jest bo po rozkręceniu zastałem tylko widoczne na zdjęciach kabelki z taśmą izolacyjną ale zakładam że w Waszych zamkach można po kabelkach dojść gdzie znajduję się ten drugi mikrostyk)

Ostatnia edycja:
Akurat ten mikrostyk o którym piszesz odpowiada za przesyłanie informacji do bodycomputera o tym czy klapa jest otwarta czy nie. Ten od oświetlenia to jest właśnie ten drugi o którym piszesz że nie wiesz gdzie jest. Żeby się do niego dostać trzeba rozwiercić dwa nity na których się trzyma zamek, jest pod czarna plastikową obudową.

Amortyzatory
Powrót