[159] Sportowy wydech Ultera

Schnappi88

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2,0 Jtdm
Witam,
nie tak dawno zafundowalem sobie sportowy wydech Ultera. No i wszystko pieknie, tyle ze ten "rasowy pomruk" slyszalem moze z 5 razy… Dokladnie nie pamietam ale wydaje mi sie ze zawsze po dluzszej jezdzie po autostradzie. No i pytanie - czy ktos sie spotkal z podobnym przypadkiem lub wie moze co moze byc na rzeczy? Wydech byl montowany na Arkuszowej wiec raczej dobrze to zrobili, a fakt ze pare razy fajnie mruczal znaczy ze "dziala".
Z gory dziekuje.

Z Twojego opisu wynika że wydech fajnie mruczał w momencie kiedy wypalał się DPF.
Podczas wypalania DPF nawet na fabrycznym wydechu dźwięk jest taki bardziej basowy, a do tego piszesz że działo się to po dłuższej jeździe po autostradzie więc wszystko by się zgadzało.
Druga sprawa to nie wiem czy ten ulter to taki sportowy poza wyglądem

Druga sprawa to nie wiem czy ten ulter to taki sportowy poza wyglądem

Trzecia sprawa - czy alfa w dieslu to sportowe auto.
Czego się spodziewać z silnika wysokoprężnego przytłumionego turbiną. Benzyna z turbo też dźwiękowo tyłka nie urywa. Większość zakłada tego ultera jako zamiennik drogiego orginalnego tłumika nie licząc na spektakularne efekty.
Nawet prosta goła rura pociągnięta do tyłu nie spowoduje "sportowych doznań dźwiękowych"....... taki silnik.

mam ten wydech u siebie w JTDM po za optyką nic nie daje... niestety diesel to tylko na pełnym przelocie by się odezwał a przy kazdym ruszaniu ze swiatel zostawial za sobą zasłone dymną :D

W benzynie, nawet 1,9, ten dwulufowy Ultera, nawet fajnie brzmi - nie zwiększa "hałasu", ale przy przyspieszaniu i odpuszczaniu gazu, daje fajny efekt dźwiękowy.

Szkoda, że podnieśli ceny, teraz w promocji jest drożej niż było bez :-)

Mam ten wydech w JTS odod ponad roku i jest mega różnica od orginalnego. W jtdm to tylko efekt wizualny.

Ulter w JTDm zmienia nieco dźwięk, ale do sportowego mu daleko i tak jak koledzy napisali, to diesel, więc na rasowy klang nie ma co liczyć.
W mojej ex 159 1.9 16V po wycięciu DPFu brzmiał tak:
https://www.youtube.com/watch?v=D91FQ7803-E
Obecnie mam dedykowanego Ultera w 2.0 i brzmi nieco inaczej, lepiej niż seria (nie nagrałem póki co), przy czym wewnątrz jest całkiem OK.
Pozdrawiam.
- Rafał

Wielkie dzieki za odpowiedzi. Domyslam sie ze z diesla nie robi sie auta brzmiacego jak wyscigowka i nie chodzi mi o jakies niesamowite walory akustyczne w trakcie jazdy czy jakies tam pierdzenie przy odpuszczeniu gazu. Chodzi mi o sam pomruk gdy auto stoi, oczywiscie wystarczy zwiekszyc obroty tak do 1200 i juz slychac terkoczacego diesla. Tak to do tej pory wygladalo : po dlugiej jezdzie wydech bardzo fajnie burczal ale tylko przez okolo 5 minut. Takze efekt dzwiekowy jak najbardziej byl a poziom burczenia (sorry za slownictwo ale nie wiem jak to inaczej nazwac) byl bardzo przyjemny. Tylko ze jak mowie, nie ma w tym zadnej prawidlowosci, czesto (o ile 5 razy w ciagu 6 miesiecy to "czesto") sie tak dzieje po dluzszej jezdzie ale nie zawsze (po 100 km trasie raz burczy raz nie, to samo po 200 km, 500 km…).

Dźwięk zalezy od rozgrzania wydechu. Im temperatura wyższa tym brzmi głośniej/lepiej. Dlatego po autostradowej jeździe brzmi lepiej. Potem ostygnie i dźwięk jest inny.
Pozdrawiam.
Rafał

Witam.
Odkopie temat ponieważ mam pytanie czy ktoś posiada końcowe tłumiki Ultera w 159 TBI, czy poza większymi końcówkami coś zmieniają w brzmieniu wydechu i czy warto wydawać teraz za dwa końcowe tłumiki 1330zł

Witam.
Odkopie temat ponieważ mam pytanie czy ktoś posiada końcowe tłumiki Ultera w 159 TBI, czy poza większymi końcówkami coś zmieniają w brzmieniu wydechu i czy warto wydawać teraz za dwa końcowe tłumiki 1330zł
Ja bym się nie spodziewał. Ale wpisz na yt ragazzon lub novitec i posłuchaj jak to brzmi z TBi.

Ja bym się nie spodziewał. Ale wpisz na yt ragazzon lub novitec i posłuchaj jak to brzmi z TBi.

Ragazzon i Novitec na pewno poprawiają brzmienie co do seryjnego wydechu ale koszt jest prawie 3 razy większy niż w przypadku Ultera. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy może ma ktoś u siebie Ultera w TBI i podeśle filmik.

Ragazzon i Novitec na pewno poprawiają brzmienie co do seryjnego wydechu ale koszt jest prawie 3 razy większy niż w przypadku Ultera. Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy może ma ktoś u siebie Ultera w TBI i podeśle filmik.
Sprawdziłeś chociaż? Bo nie wiem skąd to razy 3. €539 to nie jest 3900.

Sprawdzałem na stronie Ragazzona same 2 końcowe tłumiki około 3000 zł wychodzą.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Sprawdzałem na stronie Ragazzona same 2 końcowe tłumiki około 3000 zł wychodzą.

Coś za coś ;) Jeśli chcesz mieć fajne brzmienie to warto dopłacić - Novitec wychodzi taniej, ale moim zdaniem też trochę gorzej brzmi z uturbionym silnikiem. Możesz też zapytać w firmach w PL robiących wydechy na życzenie. Może wyjść taniej.
Chyba, że nie zależy Ci na poprawie brzmienia, to ładuj Peślę ;)

Miałem Pesle w jtdm i drugi raz nie chcę a właśnie muszę się dowiedzieć ile mg Motorsport sobie policzą za taki wydech

Ja mam pełen przelot w 2.4 ;) i ostatnio kilka osób pytało czy tam V6 siedzi pod maską :D

Amortyzatory
Powrót