spinki zaślepki airbagu pasażera

kapalek

Nowy
Auto
156 2.0 ts
Odstaje w mojej belli zaślepka poduszki pasażera i wydaje mi sie że jedna ze spinek nie trzyma. Czy moge spokojnie tą zaślpekę zdemontować bez obawy o jakies wystrzelenie poduszki? a może da sie włożyć spinkę bez demontażu?
może macie foto tych spinek? bo w eperze fiata nie widac dokladnie jak ma wyglądać i czy dam rade kupic takie poza aso?

Odstaje w mojej belli zaślepka poduszki pasażera i wydaje mi sie że jedna ze spinek nie trzyma. Czy moge spokojnie tą zaślpekę zdemontować bez obawy o jakies wystrzelenie poduszki? a może da sie włożyć spinkę bez demontażu?
może macie foto tych spinek? bo w eperze fiata nie widac dokladnie jak ma wyglądać i czy dam rade kupic takie poza aso?

Spokojnie mozesz demontowac ta zaslepke, poduszka nie wystrzeli ot tak sobie. Czujnik odpowiedzialny za jej eksplozje znajduje sie przed lewarkiem skrzyni biegow i musza na niego dzialac odpowiednie przeciazenia by odpalil AirBag.
Co do spinek, to takie same kupisz jedynie w ASO. Cena nie bedzie przerazajaca, nie martw sie.
Pozdrawiam.
- Rafal

Ja dałem koło 20 zł. W ASO oczywiście. Miałem podobny problem, teraz jest już ok:) Powodzenia.

Tylko ASO. Nr Kat. 71713084

Spinka specjalnej konstrukcji, w razie wystrzału poduszki spinki muszą się wyłamać.

Proponuję zakupić sobie np.4 szt. 2 szt na zapas.

ok dzieki za podpowiedź
a wiecie jak zdjąc osłonę poduszki kierowcy? też bym chcial sie z nią uporac bo u dolu jakby bardziej odstaje niz na ramionach bocznych.

podważ delikatnie od dołu i po prostu szarpnij za dół do siebie - pękną spinki mocujące , na górze jest tylko wsuwana - po prostu wysunie się w dół

nie bierz się za to dopóki nie będziesz miał w reku nowych spinek , jak zobaczysz jak wygląda spinka to będziesz wiedział wszystko na temat demontażu klapki :)

Jak Ci poszło z tą zaślepką ? Jeśli się za to jeszcze nie zabrałeś kropnij może kilka fotek - mam podobny problem od strony pasażera

Zmieniałem dzisiaj u siebie i okazało się że " niepotrzebnie" .

Zakupiłem komplet 2 szt w ASO w cenie 11 zł 02 gr za sztukę . Denerwowała mnie lekko odstająca zaślepka poduszki w lewym dolnym rogu .
Wymontowałem w pierwszej kolejności schowek żeby paluchami wymacać co i jak . Następnie od strony kabiny zrobiłem tak jak Obserwator737 radził i strzeliły dwie zapinki . Czyli zapinki były całe :mad: i nie był tu problem w zapinkach.

Tak więc pozostało mi wydłubać resztki zapinek z deski rozdzielczej ( nie jest łatwo) .

Następnie przykładając trochę siły do samej zaślepki dogiąłem ten nieszczęsny lewy dolny narożnik do środka .

Po czym założyłem nowe spinki do zaślepki i wpakowałem ją na swoje miejsce . Potrzeba jej trochę pomóc przy zaskoczeniu na dole , ale najpierw upewnijcie się czy spinki dobrze leżą w otworach .

Teraz po dogięciu wygląda znacznie lepiej niż przed .

W każdym razie niezależnie od przyczyny odstawania zaślepki od deski konieczny jest w celu ponownego montażu nowy komplet zapinek :D

Widzę, że spóźniłem się z poradą... Tą zaślepkę poduszki najlepiej prostować na gorąco podgrzewając opalarką od spodu i delikatnie ją prostując. Na zimno też można uzyskać żądany efekt, ale potem może się znów odkształcić podczas ciepłych dni, gdy tapicerka jest poddana działaniu promieni słonecznych i co za tym idzie wysokiej temperatury. Pozostaje mieć nadzieję, że jednak Ci się nie odkształci znów i nie będzie tak ohydnie sterczeć, jakby po wybuchu już była (sam tak miałem i wiem, jak to wkurza).

Amortyzatory
Powrót