• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[147] Spełnione marzenie ;)

Auto
Alfa Romeo 147 lift 06' 1.8 TS
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Postanowiłem przestawić swój zeszłotygodniowy zakup ;) [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 147 Lift, rok 2006, silnik 1.6 TwinSpark 77KW mocy przybywaj bez wariatora, przebieg obecnie (już zarejestrowana) 128 tysięcy.
W autku czeka mnie sporo pracy:
1) Wahacze górne TRW zamówione,
2) Klapka wlewu paliwa zamówiona,
3) Czekam na wycenę rozrządu, świec, filtrów, pasków, napinaczy rolek itd itp,
4) Do zrobienia klimatyzacja (brak ciśnienia w układzie),
5) Do pospawania lub wymiany zderzak,
6) Prawe tylne drzwi do wypchnięcia lub wymiany.
Auto kupione od znajomych chłopaków (poprzednie było w idealnym stanie blacharskim), ale warte swojej ceny (6500). Oglądałem za 12-14 tyś takie egzemplarze i podłogi nie było, a tu jak na zdjęciach ;) Po nowym roku na wiosnę będzie myta, suszona, odtłuszczana, rozbierana i konserwowana bo teraz już nie ma na to pogód ani ogrzewanego garażu...
Co do podłogi i profili zamkniętych to chyba coś z produktów Boll wpadnie. Na razie szukam i się orientuję, żeby zrobić to jak najlepiej.
Wrażenia z jazdy nie do opisania ;) No... Może prócz skrzypiących wahaczy górnych.... Ktoś przyoszczędził :P

Póki co, studiuję całe forum odnośnie świec, olei do silnika i skrzyni oraz innych zagadnień, ponieważ o Alfie moja wiedza wynosi praktycznie 0. Jedyne co już wiem, to niby tańsza w utrzymaniu wersja bez wariatora, z drugiej strony ponoć wycierają się tu krzywki na wałkach rozrządu. Ot taka fabryczna wada choć moje info nie jest potwierdzone. No cóż, nie można mieć wszystkiego ;)

IMG_20170925_201407.jpgIMG_20170923_131522.jpgIMG_20170923_135150.jpgIMG_20170923_123416.jpgIMG_20170923_123423.jpgIMG_20170923_115300.jpgIMG_20170923_115224.jpgIMG_20170923_115216.jpg

Temat konserwacji podłogi bardzo mnie ciekawi i będę wdzięczny za info o postępie prac w tej kwestii. Gratuluję zakupu.

Wysłane gołębiem pocztowym.

Wyciągnięta z chaszczy można powiedzieć ;) Ale wolę sam ją doprowadzić po swojemu. Dziś zamówiłem już wszystkie potrzebne części, jutro odbiór i wymiana rozrządu, zdjęcie miski olejowej bo jakiś syf był na bagnecie to się całą przy okazji umyje, uszczelniacze itd itp. Z utęsknieniem czekam tylko na wahacze górne, mam nadzieję, że jutro przyjdą. O ile lewy tylko skrzeczy, to w prawym sworzeń tak dudni, że radia włączać nie trzeba...

Co do konserwacji zastanow sie na srodkami Valvoline, są polecane. Sam tym robiłem i naprawde fajnie sie nakłada. Oczywiście mową o produktach pod pistolet, bo w sprayu nie są w ogóle opłacalne. Podstawa to oczyszczenie z rdzy na tip top i podkład epoksydowy + tectyl bodysafe.

TomTom, trochę będziesz miał przy niej roboty, ale tak, jak piszesz najważniejsze, że buda zdrowa.
W tym kolorze prezentuje się swietnie!

powodzenia w zaplanowanych pracach i szerokości! :)

Na dzień dzisiejszy ręce mi opadły. Przy rozbieraniu po kolei wszystkiego dookoła i sprawdzaniu silnika wyszło że:
1) 2 cylinder od strony rozrządu jest w oleju i świece całe w nalocie (reszta sucha jak pieprz)
2) Zerwany gwint M7x1.0 / 4 stopka na ssącym gwint od wewnętrznej strony - idealnie tam gdzie się zakłada blokadę
3) Główne panewki wałków od strony kół zębatych do wymiany, z czego jedna ma już wżer
4) Aluminiowy element zakładany na wałki również do wymiany
5) Z uwagi uszkodzonych części w pkt. 3 i 4, wałki rozrządu mimo krzywek w idealnym stanie, również do wymiany z powodu rys wyczuwalnych pod paznokciem.

Ogólnie to mam dwie opcje:
1) Złożyć jako domorosły rzeźbiarz w gównie (bo wtedy nie mógłbym już o sobie inaczej myśleć)
2) Szukać kogoś, kto rozbierze mi cały silnik i zrobi kapitalny remont silnika w sposób pedantyczny jak moja natura...

Amortyzatory
Powrót