spalanie oleju :/

J

JaGGeR

Guest
Hej

Niepokoi mnie pewna sprawa - zacząłem zauważać pewien ubytek w poziomie oleju... jakieś 0,5 litra na każde 1000 przejechanych kilometrów... czy to możliwe że silnik 1,6 TS z przebiegiem 130 tyś bierze olej?? Olej wymieniałem miesiąc temu, Mobil S, nalałem pod górną kreskę, a dziś sprawdzam i już jest w połowie miarki...

A jak jest u Was???

pozdro

JaGGeR

a szybko nowy olej zrobil sie czarny?? na poczatek zmien olej

0,5 litra to jeszcze nie tragedia, mi chlała 1,5 litra na 1000 przed wymianą pierscieni

Alfista napisał:
a szybko nowy olej zrobil sie czarny?? na poczatek zmien olej

0,5 litra to jeszcze nie tragedia, mi chlała 1,5 litra na 1000 przed wymianą pierscieni

Właśnie olej jest żółciutki, miesiąc temu wymieniany, przejechałem na nowym oleju max 1000 km i już brakuje 1 cm na miarce.... czyli ok pół litra....

to narazie to zostaw i dokladnie poobserwuj jak jest z tym spalaniem, jesli niema przedmuchow do skrzyni korbowej i olej sie nie robi czarny to sie nie ma czym przejmowac

Alfista napisał:
to narazie to zostaw i dokladnie poobserwuj jak jest z tym spalaniem, jesli niema przedmuchow do skrzyni korbowej i olej sie nie robi czarny to sie nie ma czym przejmowac

czyli co? w razie czego dolewać??
przecież to nie dwusuw jak trabant

JaGGeR napisał:
czyli co? w razie czego dolewać??
przecież to nie dwusuw jak trabant

to zmien pierscienie i bedziesz mial spokoj, pewnie ci sie troche listewki na olejowych wytarły i stąd ten ubytek oleju..

ale 0,5 litra to nie tragedia, trzeba wziąć rowniez pod uwage ze to luzno spasowany silnik nastawiony na wysokie krecenie przez co po moze sobie chlapnąć troche oleju i wcale mu to nie zaszkodzi

nowe silniki tez biorą olej, w niektorych dieslach to i 1litr musialbys dolewac

marcins737 napisał:
Alfista , a o co chodzi z tym czarnym kolorem oleju :?: u mnie zawsze jest czarny po jakimś czasie i chyba w każdym aucie tak było

dokładniej - po jakim czasie od zmiany olej ma prawo być czarny :?:

(mój silnik spala od 0,1 do 0,15 litra na 1000 km , lubię kręcić wysoko)

Ale Ty masz diesla, w dieslu to normalne, olej zaraz po wymianie ma prawo robić się czarny i jest to objaw zdrowego silnika, jemu chodziło o przedmuchy i zmianę koloru przy benzyniakach

kolor oleju nie stanowi tak bardzo o jego własciwosciach smarnych ... to ze jest lekko przepalony i zanieczyszczony to rzecz normalna ... olej ma prawo być czarny po przejechaniu juz 2tys km ... zalezy od oleju ...

moja beta pali 15l na 1000km ... :lol: :lol: :lol:

takze panowie 0.5l na 1000 ... śmieszna ilość ..

a to ze pali olej w aucie ktore jest z 2000 roku .. moze napisz ile ma przebiegu ... to lepiej zobrazuje ten twoj silnik ...

w kazdym razie jak Ci oleju ubywa to najpierw zobacz wycieki ... po drugie zmierz kompresje ... mogą tez być jzu wypalone uszczelniacze zaworowe ...
moze być tez tak ze masz uszkodzony ktorys pierscien zbierający ... i auto bedzie miało kompresje elegancką ... bedzie szło jak trzeba ... a olej bedzie złopało litrami i dymiło na potęge ... tak jest w moim przypadku ;)

alfista nowe silnki ktore biorą olej ... owszem są takie ... ale ja takiego bym nigdy nie kupił nie uwazam tego za normalne ... przykład : nowy nissan primera w jego silnikach benzynowych fabryczne spalanie oleju jest określone w granicach 0.15-0.5 l na 1000km ... i to jest prawidłowość z instrukcji ... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

swoją drogą nie widzialem jeszcze nowego diesla ktory paliłby olej silnikowy fabrycznie ... moim zdaniem głupota...
to są silniki wysokoprężne! ... tam nie ma mowy o takiej sytuacji ...

mnie chodzilo o przedmuchy ze wtedy jak zalejesz nowy olej to po chwili jest czarna woda..

u mnie od wymiany pierscieni nie robi sie czarny i juz nie bierze oleju, jest caly czas przezroczysty i ma kolor jak z banki na bagnecie

ale to moze dlatego ze mam caly silnik jak nowy a duzo nie jezdze i olej zmieniam co 6-7tys

Jaras E21 napisał:
swoją drogą nie widzialem jeszcze nowego diesla ktory paliłby olej silnikowy fabrycznie ... moim zdaniem głupota...
to są silniki wysokoprężne! ... tam nie ma mowy o takiej sytuacji ...

to proponuje kupic najnowszego paska w tdiku to sie zdziwisz ile potrafi schlac oleju, u starego we firmie sa 3 i kazdy chleje pomiedzy 0.7-1litrem na 1000km

i myślisz ze to dobrze ?

a wiesz ze silniki wyscigowe, mocno obciązone, rajdowe zalewa sie olejem przepracowanym ?

nawet jak zalewają "świezy" to silnik wykorzystywany jest w 100% dopiero po odpowiednim przepracowaniu oleju ...

nie mowie o takim ktory przypomina galarete i zrobił 80tys km ...
ale lekko przepracowany w 30-50%

paska w tdi ? to ciekawe bo jezdze octavią w tdi 110ps ktora w tej chwili ma prawie 150tys km ... i przez 150 tys nie wzieła ani grama oleju ...

kolega ma octavie przed liftingiem tdi 90 ps przebieg 240tys ... nie spala oleju ... od wymiany do wymiany taki sam stan na miarce ...

a co do tych pasków ... maja te same silniki ... pobor oleju moim zdaniem wynika z nieprawidłowej eksploatacji ...

jeszcze nie slyszalem o tdi ktory nie brałby oleju ale widocznei u ciebie jest inaczej :wink:

nie wiem z czego to wynika ale poprzednie paski tez lubily sobie przechlapac olej, mnie to osobiscie malo obchodzi bo nie lubie VW ale tylko stwierdzam fakt jaki ma miejsce

alfa to nie jest zaden samochod wyscigowy ani wyczynowy ja po prostu lubie miec czysto w silniku, nie po to wymienilem 3/4 czesci zeby sobie teraz brudzic wnetrze czarną smołą :roll:

czytam posty w tym temacie i .. jestem mile zaskoczony spalaniem oleju w mojej 33 :)

silniczek 1.4 bx - spalanie oleju ... 400ml na 10 000 km...

alfa tez wg instrukcji powinna spalac olej. nie wiem czy dobrze pamietam ale w 145 jest to chyba 1l/1000 km... wiec jagger nie ma sie co martwic :)

wczesniej jezdzilem na syntetyku i oleju nie ubywalo ani grama, teraz mam polsyntetyk i ubywa, ale nie wiem czy to nie czasem dlatego, ze mialem klawiature peknieta :D

eh. NORMA ALFA ROMEO wedlug instrukcji obslugi to do 0.9l na 1000 km. temat juz byl wielokrotnie poruszany i omawiany .prosze uzywac opcji szukaj a nie zakladac nowy temat :evil:

Dzisiaj sprawdziłem dokładnie na 1944 km zjadła mi 250 ml oleju (Mobil S 10W40) przebieg 158 tyś.

Więc tragedii chyba nie ma :)

Mi na 1000 km bierze w granicach 0.1 do 0.3 litra w zależności od tempa w jakim ten tysiąc zrobię oraz tego czy większość na LPG czy benzynce. Używam TEXACO 10W40.

Amortyzatory
Powrót