• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Spalanie... Masakra! 2.0 TS

Qronus

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 2002r Distinctive, 2,0 TS, exhaust full ragazzone
Witam, jezdze alfa od 2 miesięcy nie calych. I zastanawia mnie spalanie, na początku nie zważałem na to zbytnio, ale ostatnio zaczęło mnie to przerażać i zastanawiać. Że na jednym pełnym baku nie mogę zrobić nawet 400km, a zaznaczam tu ! że nie cisnę go ile się da tylko normlna spokojna jazda, do 3 tys obr./min 70% miasto 30% trasa. Czy może swiece do wymiany? dwa tygodnie temu wymiana wszystkich filtrów i oleju na millersa 10w 60. w skrzyni tez wymienilem, 75w80 itd. Aha jeszxcze jedno, komputer pokazuje srednie 11,3l/100km ale przy dystrybutorze wychodzi ze 15l/100km przy dobrych wiatrach łyka. prosze o pomoc.

Jesli lyka powyzej 10 to znaczy ze zdrowy silnik oczywiscie jak masz ts ... Zaczol bym od sprawdzenia czy przeplywka nie jest zapchana a tak nawiasem to to sa strasznie paliwozerne silniki

no 2.0 ts mam. wydawało mi sie ze to swiece, ale pali na dotyk wiec, nie wiem czy wymieniac czy nie? przeczyszcze ta przepływke jeszcze.

Aż tyle kopci 2.0 TS ?! Matko Bosko-niewiele brakuje do 3.2l GTA ;/ A ja chciałem pomyśleć nad zmianą z diesla na TS-a z LPG, ale jak pali powyżej 10 (a z gazem więcej pociągnie wiadomo), to koszty wyjdą te same co mam obecnie w JTD ;p
Ale faktycznie - ok 15l / 100 to jednak przegięcie, i to nie jest normalne

Mam TS-a 2.0 z gazem i po mieście nie przekracza mi 11-12 litrów gazu,w trasie w granicach 9 litrów gazu.

ale ja nie mam gazu, ktos wie co to moze byc z tym spalaniem, bo moc ma nie ksztusi sie itd, ale jezdzac nawet do 3 tys obr /min bierze 15l/100! Co jest nie tak??

Sprawdź:
- filtr powietrza
- szczelność dolotu
- parametry przepływomierza
- parametry sondy lambda
- wydech na szczelność oraz zatkanie - zarówno katalizator jak i plecionkę
Odpisz jak to zrobisz.

filtr powietrza nowy z manna 2 tygodnie temu wymieniony, dolot zadnych dziur, przepływomierz jak sprawdzic? sonde lambda jak sprawdzic? wydech to rozumiem zatkac tlumik reką i patrzec czy dym nie ucieka inna dziura?

jesli chodzi o wydech, to jak naciskam gaz, to slychac z okolic plecionki taki swist jakby zasysanego powietrza i jest troche poszarpana ta siatka. moze byc torque pro, albo vag polski? i na jakie parametry spojrzec? pozdrawiam

Mówisz, że 2.0 Ci tyle pali? Z chęcią się z Tobą zamienię, bo mi 1.6 pali 2 litry mniej ;) I wbrew pozorom to, że auto dobrze odpala, nie oznacza, że świece są dobre. U mnie dwie były zalane wodą, a palił od strzała, choć miał mniej mocy i spalanie było identyczne, jak u Ciebie.

sprawdze te swiece, a jak objawy u Ciebie z moca??? bo u mnie dobrze przyspiesza? jak sie skapłeś ze zalane swiece miales??

Moc u mnie w tej chwili jest zadowalająca (raz lepiej raz gorzej). Tak, jak mówiłem, gdy jeszcze świece były zalane, był bardzo mułowaty i jeszcze więcej palił. O zalanych świecach dowiedziałem się w trakcie ich wymiany, ponieważ po objawach sądziłem, że świece są na wykończeniu. Dużo się zresztą nie pomyliłem.

zamowie na dniach nowe swiece i przeczyszcze przepływomierz jesli nic sie nie poprawi, bede myslal co dalej...

Z 15 zeszło do 12. W trasie jak zejdzie do 9, to jest dobrze. Świece też możecie sprawdzić zbliżając się do wydechu i nasłuchując dym wydobywający się z tłumika, czy "bum bum" jest w równych odstępach czasu, czy pomiędzy jakimiś suwami pracy jest jednak przerwa. Jak jest przerwa, to świece najprawdopodobniej do wymiany. Jest to lepszy sposób, niż otworzenie maski i słuchanie, czy równo chodzi (osprzęt silnika zagłusza), oraz od patrzenia, czy obroty nie skaczą na obrotomierzu.

U mnie 2.0 pali tyle ile na komputrze pokazuje, czyli średnio 11,3l/100km.
Poranne dojazdy po 3-4km w ruchu miejskim i czasem przeloty obwodnicą Trójmiasta 100-120km/h

Spalanie 12l benzyny w 1.6 nie jest normalne, coś wam musi szwankować - ostatnio zrobiłem (156 1.8) 420km za 100zł - czyli wychodzi 10l gazu /100km - dodam, że nie jeździłem oszczędnie + 50km autostrada, problem w tym, że bardzo dużo bierze pb na rozruch, ale da się przeżyć :)

co zaobserwowalem, ze po odlaczeniu sond lamba auto nie reaguje, zachowuje sie tak samo jak z wpietymi kostkami. Czy to znaczy ze mam wywalone z programu sondy?

Amortyzatory
Powrót