• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

spalanie chwilowe

armus

Nowy
Auto
alfa GT
Witam
Mam taki problem, mianowicie podczas puszczenia(hamowanie silnikiem) gazu spalanie chwilowe powinno wynosić 2l, a u mnie nie chce zejść do takiego stanu. Utrzymuje się na poziomie 2,6l, no chyba że bede jechał z 400 m to zejdzie do tych 2l. Co to może być ?. Skąd komputer bierze informację o spalaniu w danej chwili ?. U ojca w Gt od razu po puszczeniu gazu jest 2l. Moja Alfa to 147 1.9 jtd 8v ,115 KM

Problem to Ty masz ale trochę innego rodzaju. Przy hamowaniu silnikiem spalanie powinno wynosić 0. W niektórych alfach i innych autach, do których algorytmy pisali chyba informatycy z zerową wiedzą o działaniu silnika wygląda to inaczej. Wedle komputera jadąc na luzie nic nie spalają. :)
Było już o tym dużo na forum.
Jednak dziwi mnie, że nie spada Ci od razu do 2l. W 156 FL odświeżanie, jest tak żenująco rzadkie, że tam jadąc już od kilkuset metrów z góry na luzie mamy wynik jeszcze z podjazdu:) W 147/GT tej przypadłości raczej nie było. Może masz gdzieś nieszczelność na układzie albo duże korekty wtrysków. W zasadzie powodem tego może być też źle działający przepływomierz i jeszcze inne czujniki odpowiedzialne za pomiary do zużycia paliwa.

Gdy w megane miałem nieszczelność w dolocie to przy hamowaniu silnikiem komputer pokazywał właśnie wartości z przedziału 1,5-2,5 l/100km. Po uszczelnieniu komputer pokazywał 0,0 :p Więc dla świętego spokoju posprawdzaj szczelność dolotu, przepływkę oraz wtryski. Jakieś błędy pokazuje? Silnik pracuje normalnie?

Amortyzatory
Powrót