[MiTo] Spalanie autostradowe (diesel)

• Autor wątku Autor wątku bfiver
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bfiver

Guest
Hej,

Zastanawiam się nad zakupem Mito (lub Giulietty) na potrzeby bardzo dużych przebiegów autostradowych (80 tys km rocznie) w dieslu (120hp). Czy może ktoś podać spalanie przy prędkości autostradowej (z tempomatem)? Konkretnie chodzi mi o prędkości:

140km/h
150km/h

Autko ma jeździć 95% swoich kilometrów właśnie na autostradzie ze stałą prędkością. A może lepszą opcją byłaby Giulietta (oszczędniejsze diesle?).

A może z jakiegoś powodu nie polecacie Mito/Giulietty na takie przebiegi?

Dzięki wszystkim za pomoc :)

---------- Post added at 23:51 ---------- Previous post was at 23:48 ----------

Dodam, że jestem na tropie najbardziej oszczędnego, nowego auta pozwalającego na w miarę komfortowe pokonywanie autostrad :) Narazie konkurentem dla diesla w Mito jest VAGowskie 1.6 TDI :) Pomóżcie :>

Spalanie przy prędkościachrzędu 140-150km/h w dieslu 1,9 16v było minimalnie wyższe od spalania deklarowanego przez producenta, więc przy mniejszym silniku (rozumiem że pytasz o 1,6 jtd) będzie podobnie. Co wyboru auta to oczywiście im wieksze to na autostradzie lepiej i bezpieczniej,więc lepsza bedzie Giulietta niż MiTo

witam ...ja mam 156 1.9 16v...i spalanie przy prendkościach o których piszesz to ok...6.5 .....7.5 litrów na 100 km

ja mam mito 1.6 jtdm - spalanie przy prędkości 140 km/h to ok. 7 litrów z mojego doświadczenia. dla jakiegoś zobrazowania sytuacji: trasa z końskich do poznania liczy 330 km, w tym 190 km autostrada. na autostradzie jechlem ze stala predkoscia 140 km/h, poza autostrada ok. 110 km/h przy pustej drodze. średnie spalanie to było 6,1 / 100 km. zazwyczaj przy jezdzie po drogach jednopasmowych sr spalanie mam na poziomie 5 litrow, wiec orientacyjnie na autostradzie palilem srednio niecałe 7 litrow. ;)

a co wyboru samochodu - szczerze mowiac na jazde autostradowa nie polecam mito - jest naprawde bardzo, ale to bardzo glosno, a sam samochód przy takich predkosciach bywa nerwowy.

zrobiłem właśnie MiTo prawie 5kkm po autostradach, o ile samo prowadzenie nawet przy większych prędkościach jest całkiem ok, o tyle ten hałas jest nie do zniesienia:/

Ponieważ jesteś z Gdańska to Ci odpowiem...

Nie ma co narzekać. Jak na klasę i wielkość Mito w 1,6 jtdm do ok 150 km/h hałas jest znośny.
Uważam, że na autostradę bardziej komfortowa będzie Giulietta 2,0 170KM.
A gdzie Ty będziesz jeździł po tych autostradach? Z Pruszcza do Nowych Marz? :)

1,6 Alfy jest mocniejsze o 15KM więc będzie też cichsze - mniejsze obroty silnika przy danej prędkości.
Zasada jest prosta, czym wyższa moc tym ciszej.

Spalanie jest tak śmiesznie małe, że go nie zauważam.

Polecam

Ostatnia edycja:
a jakiej klasy i wielkości jest mito? od mojej 156 jest tylko o 38cm krótsza (poniżej 10%), jest wyższa 2,5cm i węższa o zaledwie 2 cm jest między nimi przepaść jeśli chodzi o wyciszenie i nie chodzi tylko o dźwięk silnika, ale głównie o hałas toczenia i wiatru. Jeżeli to ma być samochód na autostrady to średnio się nadaje i tyle, w mieście to wcale nie przeszkadza.

Jakiej klasy? To autko z założenia miejskie (raczej nie na autostrady) i tanie. Nie spodziewam się większego komfortu w Mini na przykład - pewnie jest jeszcze gorzej, bo twardo jak cholera.

Jakiej klasy? To autko z założenia miejskie (raczej nie na autostrady) i tanie. Nie spodziewam się większego komfortu w Mini na przykład - pewnie jest jeszcze gorzej, bo twardo jak cholera.

Twarde jak twarde ... miałem jakiś czas temu zastępcze mini ... i pomimo mojego raczej średniego wzrostu (180 cm) i raczej normalnej postury .... było mi strasznie niewygodnie, lewa noga non-stop opierała się o drzwi - a jazda z pasażerem i zmiana biegów powodowała ciągłe trącanie siedzącego obok ... chyba że już za stary na takie gokarty jestem :)

spalanie w trasie nad morze ,na autostradzie przy predkosci 180 km/h pokazywalo u mnie na infocenterze jakos 9.5L/100,jechalem tak kilka km i nic sie nei zmienialo...

To raczej było spalanie chwilowe, a nie średnie...

Amortyzatory
Powrót