[159] Spalanie AR 159 Q4 2,4 210 KM

Opardom

Nowy
Auto
159 2,4 TI Q4, Peugeot 206 CC
Witam,
to mój pierwszy wpis i nie za bardzo jeszcze poruszam się po forum. Być może temat już tu jest ale nie potrafię go znaleźć, więc chciałbym się dowiedzieć ile palą Wasze Alfy 159 z silnikiem 2,4 210KM z napędem na 4 koła? Moja na trasie z zapiętym tempomatem na 130 km/h wyszło 9,2. W mieście przy maksymalnie spokojnej jeździe nie ma szans zejść poniżej 12 l/100. Czy to jest normalne spalanie czy coś może być nie tak z moją 159? Jeśli temat już był to prosiłbym o przekierowanie mnie jakoś na niego. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i porady. Pozdrawiam.

Wg katalogu powinien spalać Ci ok 5.9 ale niech wypowiedza się użytkownicy którzy na co dzień mają do czynienia z tym silnikiem

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Z ostatnich 3000km, 3/1 miasto i trasa wyszło 9,5l. 19" i 235 opony oraz program na 246 KM.
274.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Ostatnia edycja:
Mi by wyszło na pewno sporo ponad 10l. Przy spokojnej jeździe takie spalanie miałeś? Ja jeżdżę na 18'' 245. Wiesz może od czego może moja tyle palić?

Jak kupilem auto to stało około 6 miesięcy nieużywane. Lał wtrysk i spalanie było większe.

Moja alfa jest stale użytkowana ale zwrócę na to uwagę. Dużo większe wtedy miałeś spalanie?

Tak. Polecam sprawdzic korekty na wtryskach.

No mi po mieście i w korkach na krótkich dość dystansach pali też 12. Czasem więcej. Jazda normalna. Obr 1500-2500 i oczywiście raz na jakiś czas but konkret. Po trasie normalnej jazdy 8.5 - 9. Z tym że ostatnio zaczął mi mocniej trochę mam wrażenie przydymiac. Też muszę to niebawem skontrolować. Koła 235/40/19.

Dodam jeszcze, że po programie spalanie spadlo wedlug kompa o 1l.

Ja muszę mocno się starać, żeby w mieście wyszło mi 12. Ciekawe w tym tygodniu chyba to sprawdzę.

U mnie FWD w automacie pali 9l (wtryski po regeneracji) ostatnio zrobiłem trasę 700km głównie autostrada tempomat 130km/h wyszło koło 8l (koła 225/55/17), zastanawiam się nad zmianą na Q4.

U mnie FWD w automacie pali 9l (wtryski po regeneracji) ostatnio zrobiłem trasę 700km głównie autostrada tempomat 130km/h wyszło koło 8l (koła 225/55/17), zastanawiam się nad zmianą na Q4.
Moja szuka nowego właściciela.

277.jpg

Fair play:)
Nie wystawiałem jeszcze. Czekam na rocznikowy model 2018 giuli, złożę zamówienie inwtedy będę szukał kupca na serio. 30000 sobie życzę.

Ostatnia edycja:
U mnie ostatnia średnia z 4000km wg kompa 8,5
Bella bez eko i po wirusie :-)

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Amortyzatory
Powrót