spalanie alfa romeo 145 1.4 boxer

• Autor wątku Autor wątku KUBAS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KUBAS

Guest
panowie mam takie pytanko.
moja alfa jak dla mnie troszke za dużo pali.
w praktyce zrobiłem 650km i zatankowałem za 230 zł gdzie paliwo kosztowało jakies 4,23zł a jechałem przewaznie z prędkoscią srednia 90-100km/h
silnik 1.4 boxer 90km waga auata jakies 1250kg.
wedg mnie te auto za duzo pali...
czy jest jakib aby te zuzycie paliwa zmiejszyć ??? czy moze komputerowo a moze polecacie jakis zabieg???

pozdrawioam

instrukcja podaje następujące spalanie:

przy stałej prędkości 90km/h - 6,3l
przy stałej prędkości 120km/h - 8,2l

także wydaje mi się, że spalanie Twojej Alfy jest w normie, tymbardziej, że książka podaje wagę samochodu 1140kg.

Ja na pelnym baku (61 l.) zrobilem najwiecej 760 km. Jechalem wtedy z Sosnowca nad morze. Caly czas jechalem 80-90 tylko, ze wrabalem sie na wroclaw i tam spalanie troche podskoczylo ;/ Pod koniec tylko depnalem troche i jechalem 150, ale niedlugo :) Przy odrobinie checi pewnie udalo by sie zejsc do 800 km na jednym baku :)

Teraz jak jechalem na majowke do sosnowca to zrobilem na baku 730, ale na autostradzie grzalem przez jakies 100km 140 km/h, ale pominalem wroclaw :) Za pelny bak zaplacilem 264 zl.

A Boxerki chyba maja to do siebie, ze duzo pala...

Załączniki

• P9270002 (Medium).JPG
    P9270002 (Medium).JPG
    77 KB · Wyświetleń: 22
  • P9270003 (Medium).JPG
    P9270003 (Medium).JPG
    78.9 KB · Wyświetleń: 15
  • P9270008 (Medium).JPG
    P9270008 (Medium).JPG
    95.8 KB · Wyświetleń: 16
  • P9270010 (Medium).JPG
    P9270010 (Medium).JPG
    84 KB · Wyświetleń: 19
  • P9270011 (Medium).JPG
    P9270011 (Medium).JPG
    115.4 KB · Wyświetleń: 23
  • P9270020.jpg
    P9270020.jpg
    51.3 KB · Wyświetleń: 20
Piotr napisał:
instrukcja podaje następujące spalanie:

przy stałej prędkości 90km/h - 6,3l
przy stałej prędkości 120km/h - 8,2l

także wydaje mi się, że spalanie Twojej Alfy jest w normie, tymbardziej, że książka podaje wagę samochodu 1140kg.

ale mi sie zdaję ze on pali jakies 7.5 litra spokojnie a nie tak jak podaje ksążka . a co do wagi to w dowodzie mam dokładnoie wpisane; 1215kg.; masa własna.
no więc te spalanie hyba jest troszke za duże .tak przynajmiej mi sie zdaje i takie mam odczucie w portfelu :wink:

pozdrawiam

czyli spalanie w normie. Wiesz nie ma się czemu dziwic, samochód o masie 1200kg i silniku 1.4 musi troszkę palic. W instrukcji, która mam spalanie dla 1.4Boxer wynosi 7.3l w mieście. Zresztą na pocieszenie napiszę Ci, że mój diesel przy bardzo spokojnej jeździe do 2.5tyś obr/min pali dokładnie litre więcej.

Alfa jest chyba z tego znana, że lubi spalic troszkę ponad norme

Tutiemu samochód może palic mniej bo pod maską jego Alfy znajduje się sillnik 1.8TS

Dzisiaj zadziwilem sam siebie :) Wracalem z Sosnowca do domu (na sama polnoc polski) i w polowie baku mialem 470 km. Czyli moze jakby sie uprzec dalo by rade zrobic 900 klockow na baku :) Ale skonczylo sie na tym, ze dojechalem do domu mam na liczniku 710 km i polowe ostatniej cwiartki w baku :) Jakby liczyc, ze bak starczylby na 900 km (chociaz mysle, ze moze starczyc na wiecej) to wychodzi, ze Alfina palila 6,8. Jak na silnik o takiej mocy to chyba dobrze? :D
Jechalem dosyc spokojnie 90% drogi, na autostradzie tylko przez chwile przygrzalem 180, przy wyprzedzaniu tirow, a reszta autostrady pokonana z predkoscia 90-110. Na trasie jechalem 75-110. Raz sie zgubilem i bladzilem w jakiejs wiosce pod Kedzierzynem-Kozlem, bo zjechalem z autostrady zeby o babke zachaczyc no i tradycyjnie bylo trzeba przejechac Gorzow, a reszta to juz jakies pipidowki, ale zwalniac trza bylo :) Jechalem w nocy, wiec drogi byly puste i to ulatwilo ekonomiczna jazde.
Tak wiec ekonomiczna jazda Alfa jest mozliwa, ale strasznie nudna :) Jakby ktos kiedys sie nudzil podczas ekonomicznej jazdy to proponuje wziac komorke w lape i liczyc jakie spalanie na 100 km w danej chwili mamy :) Dodaje otuchy :P

no widzisz ty to masz dobre spalanie bo moje jednak według mnie jest za duże :evil:

pozdrawiam

Załączniki

• zestaw2.jpg
    zestaw2.jpg
    94.4 KB · Wyświetleń: 23
  • C3000017.jpg
    C3000017.jpg
    43.9 KB · Wyświetleń: 25
ja mam wiekszy silnik to na trasie autko sie mniej meczy, a co za tym idzie nie potrzebuje tyle paliwa. ale jakbym policzyl jakie spalanie mam w codziennej jezdzie to tez pewnie bym sie przerazil. jezdze na krotkich dystansach, do 25km i na drogach ktorych znam tam gdzie sie da to deptam. wg instrukcji Twoja alfa tez na trasie duzo nie pali, moze w Twoim przypadku to za malo ekonomiczna jazda? ogladalem kilka programow na tvn turbo o ekonomicznej jezdzie i wielu kierowcow nie wie, ze przy otwartych szybach, zamontowanych bagaznikach na rowery/narty na dachach auto wiecej pali. zwracali tez uwage na to, zeby zwalniajac nie wciskac sprzegla dopoki auto nie bedzie tego wymagalo, bo jak sprzeglo wcisniete to silnik potrzebuje paliwa, zeby nie zgasl, a na biegu wszystko sie kreci. przy okazji hamujac silnikiem oszczedzasz hamulce:). przyspieszaj stanowczo do prekosci jaka chcesz jechac. bo niektorzy mysla, ze jak beda przyspieszac pol godziny do 90 to auto im mniej spali, a w jednym z tych programow wlasnie mowili, ze powinno sie stanowczo przyspieszac, bo wyjdzie mniejsze spalanie niz jakbys mial przyspieszac przez pol godziny. jak widzisz przed soba wniesienie to przyspiesz troche, zeby nie meczyc auta jak bedziesz jechal pod gore. przed wyjazdem, odpal sobie auto i zapal papierosa, idz do sklepu czy cos, bo jak auto jest rozgrzane to mniej pali :) omijaj dziury, studzienki i inne przeszkody na drodze, ktore zmuszaja silnik do wiekszego wysilku.

jak ktos ma jeszcze jakies wskazowki to prosze, zeby sie podzielil, bo takie rzeczy sie przydaja :)

ale żes daład ale szczeze mówiąc całkiem, co niektóre rzeczy puczajace tu podałes o których wcześniej nie słyszałem :roll:
dzięki z góry za pomoc ... miejmy nadzieje ze jadąc na zlota miej mi bedzie palić :wink:

pozdrawima

Ze wzgledu na ekonomike spalania hamowanie silnikiem ma sens tylko w samochodach z elektronicznym wtryskiem paliwa, w gaznikowcach nadal jest podcisnienie wieksze niz na obrotach biegu jalowego - co powoduje jego zwikszone zuzycie.

mam alfe 146 95r 1.6 boxer 103 km u mnie tez spalanie jest kosmiczne na na 56l zrobilem 470km czyli wwycodzi jakies ponad 11 l na 100 czyli jest maakra auto mam od niedawna obenie wymienilem pasek rzadu napinacze filtry powietrza paliwa, olej, i nic jeszcze wmyse o swiecach i wiazce kabli zaplonowych. nie wiem moze powodem to ze auto mi na wolnych obrotach szarpie ale nie wiem co to moze ktos mial taki problem. ile komu pali taka alfa jezdze srednio 80-110 wiecej malo kiedy czaem wyprzedzanie normalana jazda

KUBAS napisał:
no widzisz ty to masz dobre spalanie bo moje jednak według mnie jest za duże :evil:

pozdrawiam

Ja bym proponowal sprawdzic miernikiem sonde, a jak nie chce Ci sie z tym bawic to po prostu ja odlacz + reset kompa jesli bedzie trzeba. Jesli spalanie sie poprawi to masz winowajce. Zakladam oczywiscie, ze nie wymieniales kata

kata czyli katalizatora? jeszcze nie ale jest juz dziurawy i chciałem go wsumie zastapić strumiennica bo na nowy i to taki który by spełniał wymogia jakies tam to mie niestac.
więc...
pożyjemy zobaczymy . podskocze do kolesia jeszce i go podłonczymy pod kompa i zobaczymy co sie tam dzieje :roll:

pozdrawiam

Załączniki

• eabbed4edd7b.jpg
    eabbed4edd7b.jpg
    119.1 KB · Wyświetleń: 35
  • 4e134e07ac00.jpg
    4e134e07ac00.jpg
    91.2 KB · Wyświetleń: 31
KUBAS napisał:
kata czyli katalizatora?
pozdrawiam
kata=katalizatora - chodzilo mi o to, ze jak odlaczylbys lambde to sprawny katalizator padl by szybciej, bo sklad spalin nie bylby juz monitorowany. W ogole wydaje mi sie, ze nalezalo by zaczac nie tyle od podlaczenia kompa, co wlasnie od analizy spalin

moja kochana w miescie bierze mi 12-13 a mam 1.4 bokserka 145 i sie zastanawiam co z nia jest nie tak
chyba skonczy sie na tym ze pojade na analizator spalin jak bede mial kaske i zaczne szukac przyczyn. pozdrawiam

Moja Alfka 1.4 boxer spala około 9l w mieście.Silnik kręcę dość wysoko ze względu na małą moc w stosunku do masy.Na trasie spalanie spada do około 7.5l przy prędkości 90-120km/h.Zima zwiększa mi spalanie o około 1l

kubas
narzekasz na spalanie znajomym pali nie mniej niz 12 litrow a jak wezmie mniej to usmiech z twarzy nie schodzi mi jeszcze nie wzieła mniej niz 12 litrow a ty narzekasz bo wzieła 8.3 litra na 100 km ( zarcisz ) :) :) :) masz taki samochod jak by guuulf w 5ke jechał i ty sie dziwisz ze pali ( ILE WAZY GUULF A ILE ALFA ) pomysl a puzniej gadaj ze dozo pali jak by innym paliła tyle co ty gadasz to by z samochodu nie wysiadali
(ponad 1200 kg silnik niecałe 14 i ty sie chesz spodziewac niewiem czego :) hehehe :) moze zeby 5 litrow paliła twoja niunia ) szkoda gadac

Jeżdżąc moją odnoszę wrażenie że coś takiego jak poziom spalania to jest jakaś abstrakcja, do tego co pisze w instrukcji powinni dodać komentarz typu "+/- 2 litry".
próbowałem jeżdzić oszczędniej to zamuliłem bestię ale spalanie spadło 2 litry, jeżdżę trochę ostrzej to znów 2 w górę.
Na dziś czyli okres zimowy 10 l to normalka.
Boxery lubią wysokie obroty a wysokie obroty lubią paliwko.
Najważniejszą kwestię co do spalania w tych samochodach odgrywa styl jazdy.
Czyli: muł się nażre trochę trawy i pójdzie, a gepard musi się nawpieprzać duuużo mięsa i będzie śmigał jak rakieta.
PS. Tu równiez aluzja do paliwa, od dłuższego czasu nie leję już byle czego do baku. :)

Amortyzatory
Powrót