• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Spadek mocy

maties

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.8 MPI
Cześć, [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 159 1.8 mojego kumpla ma ostatnio straszny spadek mocy. Rzecz w tym, że jak się wyłączy silnik i włączy z powrotem, to wszystko wraca do normy na 5-10 minut. Dodam, że nie zależy to od obrotów (samochód bez turba), temperatury silnika i od tego, czy się używa benzyny czy gazu. Czy to kwestia elektroniki, czy jednak czegoś z silnikiem? Jakaś uszczelka może czy coś? Można z tym jechać? Jutro mamy wyjazd :/ Dodam, że dźwięk silnika brzmi wtedy nienaturalnie.
Przepraszam, że tak niedokładnie piszę, ale się po prostu nie znam na samochodach.

Szukałem czegoś podobnego na forum, nic nie znalazłem (może nie potrafię szukać)

Skoro ma spadek mocy, to domyślam się, że przechodzi w tryb awaryjny. W zdecydowanej większości przypadków tryb awaryjny powoduje zapisanie się błędu w pamięci sterownika. Podłączcie kompa, napiszcie tutaj co to za błąd, to może będziemy w stanie coś pomóc. Inaczej pozostaje wróżenie z fusów.

Amortyzatory
Powrót