• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[146] Spadek mocy jtd

Z

zhyperpl

Guest
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
na wstępie chciałem powiedzieć, że stałem się szczęśliwym posiadaczem alfy 146 1.9jtd.
Mam taki problem a mianowicie, odczuwam spadek mocy powyżej 3000obr/min, jak wrzucam dwójkę to auto bardzo ładnie ciągnie od 1800 do 3000 obr/min ale potem przestaje jakby ciągnąć.
Zastanawiam się czy nie powinien równie dobrze ciągnąć powyżej 3000 tak do 4000?

Czytałem o zaślepieniu EGR czy to robić?
Co się stanie jeśli to zrobię? Nie będzie żadnych skutków ubocznych?
Myślałem o tym:
http://allegro.pl/item1174172267_zaslepka_egr_jtd_1_9_8v_2_4_10v_fiat_alfa_lancia.html

Ostatnia edycja:
zaślepiaj i się nie zastanawiaj

Przed zaślepieniem dobrze było by przeczyścić zawór egr i przepustnicę? Coś jeszcze?

nie, potrzebujesz tylko 1 zaslepke... wsadzasz ja przy kolektorze wydechowym (na dole po lewej)

Mam pytanie co do czyszczenia EGR.
Kod:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/27611-zaslepienie_calkowite_egr_czyszczenie_2_4jtd_10v_1_9_jtd_8v.html

tutaj czyszczony jest czujnik i środek silnika, a czy EGR to nie jest to w dolnej części od węża? Czy nie powinno się tego czyścić?

Dzisiaj próbowałem to zaślepić i napotkałem problem. Mam pytanie.
Czy trzeba odkręcać to wszystko co na zdjęciu?

Chcę sprawdzić przepływomierz jeszcze. Mam pytanie, gdzie znajduję się wtyczka od przepływomierza? Jakieś zdjęcie gdzie odłączyć to?
Mam pytanie, po odłączeniu powinno być tak samo, lepiej, gorzej? W jaki sposób zdiagnozuje uszkodzony przepływomierz?

P.S
Zastanawiam się także nad wyczyszczeniem przepływomierza, może gdzieś jest jakiś tutorial ze zdjęciami?

Ostatnia edycja:
Dzisiaj próbowałem to zaślepić i napotkałem problem. Mam pytanie. Czy trzeba odkręcać to wszystko co na zdjęciu?

a jak chcesz inaczej zaslepic? musisz odkrecic te zapieczone sruby...

Chcę sprawdzić przepływomierz jeszcze. Mam pytanie, gdzie znajduję się wtyczka od przepływomierza? Jakieś zdjęcie gdzie odłączyć to? Mam pytanie, po odłączeniu powinno być tak samo, lepiej, gorzej? W jaki sposób zdiagnozuje uszkodzony przepływomierz? P.S Zastanawiam się także nad wyczyszczeniem przepływomierza, może gdzieś jest jakiś tutorial ze zdjęciami?

przeplywomierza sie nie czysci bo nie ma sensu... jesli nie pali ci sie marchewa na desce rozdzielczej to nic z tym nie rob...

A bo w tutorialu była mowa o dwóch śrubach tam u góry tylko.

a w pierwszym poscie pod tutorialem bylo napisane ze zaslepke gosc dal w zlym miejscu

I jak pomogło komuś te zaślepienie w starych JTD? bo moja coś muła ostatnio załapała i myślę czy nie przeczyścić i zaślepić ten EGR.

I jak pomogło komuś te zaślepienie w starych JTD? bo moja coś muła ostatnio załapała i myślę czy nie przeczyścić i zaślepić ten EGR.

Tak pomogło, wyczyściłem EGR i zaślepiłem, wyczyściłem przepływomierz i przewody IC oraz wymieniłem filtr powietrza i paliwa.

Ja mialem czysciutki EGR widocznie zaslepiony. Byl tylko troche zabrudzony olejem.
Co moze swiadczyc o zabrudzonym ICku. Widac na nim olej ,czyzby turbo juz do dupy?

Amortyzatory
Powrót