Spadek mocy i czarny dym

• Autor wątku Autor wątku psk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

psk

Nowy
Auto
alfa romeo 147 1.9 JTD
Witam,

pare dni temu zauwazylem, ze moja alfa (1.9JTD) troche oslabla, niby nawet jedzie, ale odczuwalny jest spadek mocy. Przy dodawaniu gazu i przyspieszaniu zauwazylem w lusterku czarny dym, nie wiem czy jest to powiazane, ale tego dymu wczesniej nie widzialem.
Pare miesiecy temu tez mialem problem z mocą, problemem okazal sie przeplywomierz, wymienilem na nowy wiec tym razem chyba to cos innego.
Z gory dzieki za pomoc w rozwiazaniu problemu.

Pozdrawiam.

Sprawdz czy dymi na postoju czy tylko w czasie jazdy pod obciążeniem. Jeżeli to drugie to sprawdz rure od turbo miedzy IC a turbo

Kopci na czarno z rury wydechowej tylko w czasie jazdy pod obciazeniem gdy przyspiesza, na postoju nic takiego sie nie dzieje.

Następny temat o ,, czarnym dymie "...kolego podepnij się do istniejącego a nie zakładaj nowy.

Poczytaj trochę na forum o podobnych problemach. Czarny dym to zbyt duży stosunek paliwa do powietrza. Masz prawdopodobnie nieszczelność w dolocie. Podepnij kompa, sprawdź błedy, zrób logi - wszystko wyjdzie.

Witam mam takie pytanie, czy w opisywanym problemie zaistaniał tez charakterystyczny gwizd turbiny? bo ja mam identyczny problem tylko podczas przyspieszania po załączeniu turbiny słychac szum w kabinie

Witam mam takie pytanie, czy w opisywanym problemie zaistaniał tez charakterystyczny gwizd turbiny? bo ja mam identyczny problem tylko podczas przyspieszania po załączeniu turbiny słychac szum w kabinie
Może byc również gwizd, oznacza jakąś małą dziurkę w którejś z rur dolotowych, można sprawdzić gdzie widać lekki przeciek oleju na zewnątrz i w tym miejscu zlokalizujesz dziurę.

mój mechanik stwierdził ze to albo nieszczelny intercooler albo właśnie dolot.. auto zaczęło kopcic niemiłosiernie:( trzeba podobno zdjąc zderzak aby dojsc do intercoolera i obadac sprawe

Tak aby wyjąć intercooler trzeba zdjąć zderzak, lub tylko jego prawą część. Żeby sprawdzić rury nie trzeba wyjmować intercoolera. Pozdro

Amortyzatory
Powrót