• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Spadek mocy 1.6TS 105km

miki1464

Nowy
Auto
Mazda 6 sport 2.0 diesel
Witam od tygodnia mam problem mianowicie czuje , że moc która i tak nie jest duża spadła o prawie połowę (uczucie jakbym jeździł na 1 szczeblu ręcznego) nie ma różnicy czy zimny czy ciepły ciągnie tak samo słabo .Na desce nie ma żadnego błędu (jest tylko jeden problem bo nie mam kabla i nie mam jak sprawdzić czy jest jakiś błąd), samochód nie dymi (tylko biały dym) olej 3/4 wymieniany około 4 tys km temu i jak się zrobi ciepło to wymiana na nowy.. jest to 1.6 TS 105KM przebieg 154tys km.. rozrząd robiony przy 129 tys km .. podaje wszystkie informacje nie wiem czy potrzebne ale może się przydadzą w celu pomocy wyeliminowania usterki.

Ostatnia edycja:
Komputer prawdę ci powie. Znajdź kogoś kto ci podepnie twoją belle pod kompa lub ASO zostaje.
Może przepływomierz szwankuje.

Edit:
A jakie masz teraz spalanie?

Bez kompa nie da się tego inaczej rozpoznać ? Bo jedynie kiedy mogę się udać na kompa to weekend , nic się chyba nie stanie jak przejadę przez te 2 dni do szkoły ?

Może ktoś inny wyjdzie z jakąś hipotezą ale jak dla mnie jest to wróżenie z fusów.
Ja jak kupiłem Alfę to miałem podobny problem z tym wyjątkiem że dużo paliła i miała spory spadek mocy. Komputer stwierdził że problem leży w sondach.
zakończenie było happy bo były tylko źle podpięte.

Odepnij przepływomierz i się przejedź, jeżeli nie będzie poprawy to już wiesz że przepływomierz odpada :)
Ale i tak najlepiej byłoby podpiąć ją pod kompa.

(no mi tez nie mało pali ale już się do tego przyzwyczaiłem 30litrów to całe 200km jazdy :D) no to muszę poszukać jakiegoś diagnosty który podepnie mi ją pod kompa i dam znać co jest nie tak..

To ładnie ci kolego pali, ja na pełnym baku i średnio ekonomicznej jeździe robię sporo ponad 700km.
Ja bym to robił jak najszybciej, bo szkoda świec, chyba że masz do wymiany ;p

15l/100km?
Jeśli przepływomierz będzie dobry stawiam na sondy lambda. Miałem dokładnie tak samo. W dodatku czytałem ze szkodzi to katalizatorowi.
Chyba że całe 200km stoisz w korku w mieście.

odcinek 5 km jadę 20 min w tym sporo korków chociaż wiem ze to się wydaje dużo .. spróbuje kogoś znaleźć z kabelkiem w łodzi ..

Stwierdziłem ze chyba lepiej byłoby dla mnie kupić kabel i samemu to spr myślę ,że dam rade .. jaki kabel mam kupić ? (najlepiej jakby był w łodzi to bym podjechał i nie czekał na przesyłkę)

dzisiaj nie wytrzymałem i pojechałem na komputer .. komputer nic nie wykazał ;/ i teraz to już nie wiadomo co jest z nim nie tak ;/ dzisiaj pomyślałem sobie ze to może jakaś lewa benzyna chociaż poł baku na niej wyjeździłem i było dobrze potem coś było nie tak , było blisko rezerwy więc zalałem jej 35 litrów może to coś pomoże ..

Kod:
komputer nic nie wykazał
- a co wykazał, błędy, zapomnij o tym.
- a jakie miał paramery FRA, TRA, jaki wykres sondy lambda podczas dodania gazu, kiedy przełącza się sonda za katalizatorem (jesli ja masz) ile miał MAF na postoju, jak test odcięcia MAF-a.
- chyba poczekaj jak dojdzie kabelek.

kabel doszedł , dzisiaj byłem podłączyć na próbę ale jutro pojadę do garażu to posprawdzam to wszystko. Tylko jeszcze nie wiem gdzie te opcje są np FRA , TRA,MAF wykres sondy .. jak to sprawdzić ?

skoro nikt nie odpisuje .. pytałem się kilku osób i polecono mi wymianę filtra powietrza tylko że przed tym zalecono mi jeszcze do paliwa dodać jakiś dodatek zalać 10 litrów 98 i dopiero wymienić filtr ? czy to może być to ?

skoro nikt nie odpisuje .. pytałem się kilku osób i polecono mi wymianę filtra powietrza tylko że przed tym zalecono mi jeszcze do paliwa dodać jakiś dodatek zalać 10 litrów 98 i dopiero wymienić filtr ? czy to może być to ?
Objawy wskazują na uszkodzenie sondy lamba 1. Jak podłączałeś do komputera, to jakie błędy pokazał ? Coś nie mogłem się ich doszukać w twoich postach. Żaden dodatek do paliwa i wlanie Pb98 nic trwale nie da. Niemniej jednak, są takie teorie przywoływane jak szwankują sondy i zaczyna siadać katalizator. Co do filtra powietrza ??? Osobiście odrzucam tą teorię.

Amortyzatory
Powrót