• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[146] Spadajace obroty podczas deszczu

S

slaw8

Guest
Witam serdecznie!

Szukałem na forum, ale niestety nie udało mi się znaleść odpowiedzi na mój problem :(

A mianowicie, gdy pada deszcz i na ulicy tworzą się zwykle kałuże (nie mam na myśli tutaj żadnych potoków, itp) to samochód rwie podczas jazdy, spadają mu obroty, dławi się, a na biegu jałowym np. na światłach po minucie potrafi tak falować obrotami, że prawie gaśnie (pojawiają się na moment ikony oleju oraz akumulatora). Zachowuje się tak jak by zaraz paliwa miało zabraknąć. Tankuje samochód tylko na Shellu.

Świece są suche, kable wysokiego napięcia nowe oraz suche - Ogólnie cała komora silnika od góry jest sucha, rozrząd nowy, popychacze, głowice, nowe. Oleju nie bierze nic, a nic :)

Zastanawiam się czy to może jakiś czujnik jest zalewany i wysyła błędne informacje do komputera - ma ktoś jakiś pomysł, który mógłby to być czujnik (stawiam, że jakiś dość nisko ułożony). Znajomy mi podsunął hasło poduszka pod silnikiem - nie mam pojęcia czy to mogłaby być przyczyna. Dodam, że na jałowym biegu auto odczuwalnie "wibruje" na boki.

Ma ktoś jakieś pomysły lub doświadczenie z podobnym dziwnym zachowaniem się tego samochodu ?

Tak w roli ścisłości Boxer 1.6

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Coś z elektryką układu zapłonowego silnika, może cewka lub czujnik położenia wału

Witam, dzięki za odpowiedź :)
Cewka z tego co wiem znajduje się na górze silnika, więc jest sucha. Czujnik położenia wałka jak nie działa to silnik jest chyba wyłączany od razu ? Hmm. Tak się zastanawiam czy może sondy lambda lub kabli do niej nie zalało - szczególnie, że była jakiś czas temu wymieniana i mechanik mógł coś żle zaizolować. Niestety nie posiadam kanału, żeby to sprawdzić.

Pozdr

Cewki są 2 na górze, ale pamiętaj że w czasie deszczu woda spływa z dachu pod maskę, sprawdź czy pod maską rynienka nie przecieka.

Witam

Nie przecieka woda, bo w ostatnie opady deszczu zaraz po tym wjechałem do garażu i zbadałem gdzie woda jest, a gdzie nie ma. I cewki są suche.

Ostatnio wyjechałem na kilka dni i zostawiłem samochód tacie, żeby sobie pojeździł i coś mi wspominał, że rwie i spadają jej obroty również jak nie ma deszczu.

Mnie na suchym jeszcze to się nie działo.

A ikonka błędu dalej się nie świeci..

Nie wiem, może pojadę do serwisu z nią na gwarancji (bo w tym roku sporo zrobiłem w tym samochodzie)

Pozdrawiam

Woda nie musi niczego zalewać, wystarczy że powietrze jest wilgotne i masz przebicia. Można to łatwo sprawdzić. Po ciemku zapalasz silnik, otwierasz maskę, bierzesz spryskiwacz od kwiatów i rozpylasz pod maską delikatną mgiełkę z wody i obserwujesz czy ci się dyskoteka nie robi pod maską.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam! dzięki za odpowiedź :)

Przed chwilą zastosowałem Twój sposób, niestety nie było żadnych błysków. W piątek jadę z autem do serwisu, zobaczymy co powiedzą :)

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót