• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

sonda lambda alfa 156 2.0 benzyna

Auto
156 2.0
Witam
Mechanik ostatnio zdiagnozował uszkodzenie sond lambda powiedział ze po wstawieniu gazu.Auto strasznie palilo i przerywało.Zdiagnozował 2 szt do wymiany przy silniku nie na katalizatorze.Sa takie same 4 przewodowe.Moje pytanie jakie kupic mechanior mówił ze wystarcza uniwersalne 4 przewodowe.Co mozecie polecic

dodam ze przed wstawieniem gazu czas wtrysków był 3.50 na wszystkich 4 cylindrach a teraz na 1 i na 4 6,50 pali 20 l gazu

Dodano po 17 minutes:

znalazlem takie cos
http://allegro.pl/sonda-lambda-alfa-romeo-145-146-155-156-166-gtv-i4870083284.html

Ostatnia edycja:
Kup lepiej BOSCH, albo nie kupuj wcale, już nie jeden Kolega z forum przerabiał ten temat, zamienniki są warte tyle ile ważą

panowie a jakie u siebie wstawiacie czy boscha czy zamienniki lub uniwersalne???

panowie a jakie u siebie wstawiacie czy boscha czy zamienniki lub uniwersalne???

Najtańsze zamienniki.Tylko po to by stwierdzić że to badziew. Następnie kupuje się Boscha i zapomina o temacie. Bardziej wytrwali i z większą kasą przeznaczoną na bezsensowne wydatki kupują następny "zamiennik".Ale kto bogatemu zabroni???

A ja bym pierw sprawdził dolot i wydech przed bezsensownym wydaniem kasy :). No i oczywiscie przeplywke asekuracyjnie.
Dziwne te czasy wtryskow na jalowym, jakby lewe powietrze gdzies lapal (np. zle zalozony gaz sekwencyjny - nieuszczelnione dysze wtryskiwaczy w kolektorze / pekniety kolektor ssacy).

Jeszcze jedno glupie pytanie, jak maja sie twoje swiece, fajki i cewki?

Co do sond lambda, to ze sonda ma 4 przewody o niczym nie swiadczy. W tych silnikach sa sondy szerokopasmowe. Po numerach z katalogu boscha da sie dobrac tzw. sonde "uniwersalna" tez made by BOSCH, ktora zazwyczaj jest tansza a rozni sie tylko kablem (dlugosc / wtyczka).

Przypomne ze zadna sonda lambda dzialac nie bedzie jesli dolot / wydech jest znacznie nieszczelny lub moze miec spore problemy z porpawnym dzialaniem jesli nie ma katalizatora lub kat jest zapchany.

Szczerze - zeby niepotrzebnie kasy nie wydawac zacznij od kompletnej diagnostyki.

jak juz co to tylko orginalną sonde zamienik to moze podziała z miesiąc:)),mi kiedys ktos polecił zamienik w temacie niebyłem ze tylko orginał,i tyle zaoszczedziłem 1 sonda cos 170,za miesiąc albo dwa orginał cos koło 300 wtedy i ta długo działa napewno koło 4lat,i moze dalej działa

Wyszły błedy tylko 2 sond lambda przed katem.Po sprawdzeniu na odpalony silniku i czarnum kablu i masie na mierniku nie ma przeskoku przy dodaniu gazu stoi w miejscu na 0.43 zadnego ruchu

przeplywka sprawdzona na właczonym aucie odłaczylem kostke od niej i auto zaczeło strasznie falowac

Po wymianie sond lambda wszystko wróciło do normy czasy wtrysków 3.60 na wszystkich 4 cylindrach.Czy trzeba kasować błedy sond czy zostaja one w pamieci

Nie wiem jaki masz silnik Ale po wymianie sond warto zrobić reset parametrów Adaptacyjnych o ile.coś.takiego masz u siebie. ..no i błędy lepiej skasować

Podepnę się pod temat z "głupim pytaniem" - 1.8 ts z jedną sondą - czy po odpięciu wtyczki od lambdy znacząco spada moc i zaczynają falować obroty? ( u mnie bez różnicy),
Pytam, bo wykresy wskazują, że sonda jest uszkodzona ( P170 i P130 ) , co przedstawia wykres poniżej, ale spalanie wynosi 10l lpg na 100, silnik ma pełną moc (jeździłem kilkoma "sprawnymi" ts-ami) i występuje tylko lekkie falowanie podczas " wysprzęglania" - czy powinienem już w trybie pilnym rozważyć zakup sondy bosch-a?, bo objawy na nią nie wskazują (Przepływka i termostat nowe)?
attachment.php

Załączniki

• Lambda wykres.jpg
    Lambda wykres.jpg
    90.2 KB · Wyświetleń: 263
Ostatnia edycja:
Bond. A czy możesz dodać przebiegi sondy na.biegu jalowym bez gazowania?

Sonda na biegu jałowym stoi w miejscu na wartości średniej, zrzut poniżej:
attachment.php

Pytam, bo samochód nie ma typowych objawów walniętej sondy, jeździ tak samo jak jeździł jeszcze na całkowicie sprawnej , natomiast odpięcie wtyczki od sondy nie powoduje żadnych zmian - alfa ma taką samą moc i obroty są stabilne ( lekko zafaluje przy wysprzęglaniu, ale to jest nie do opanowania jak wiecie :(

Załączniki

• do wrzucenia.jpg
    do wrzucenia.jpg
    83.3 KB · Wyświetleń: 207
Pracująca sonda na biegu Jalowym powinna dawać przebieg sinusoidy. .np 50mv 600mv i tak na zmianę. ...niech się fachowcy wypowiedzią..a możesz dodać Jeszce parametr przepływu powietrza w mV na jalowym i przy odcince?
jeszcze jedno : te pomiary robiłeś na rozgrzanym silniku ?

Ostatnia edycja:
jeszcze jedno : te pomiary robiłeś na rozgrzanym silniku ?
Oczywiście , ze na rozgrzanym, jak zrobię logi przepływki to kiedyś wrzucę,
No nic, kupię już tą sondę boscha, bo nic nowego się nie dowiem, chociaż wszyscy mi mówią , że jak samochód jeździ super to po co grzebać :)
Tym bardziej, że na jeszcze sprawnej sondzie palił 13l lpg a teraz na zepsutej pali 10l lpg , czego nie rozumiem i dlatego pytam ...

Amortyzatory
Powrót