• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

SNOWBOARD w Beskidach

R

rYKU

Guest
Czy ktos moze jeździ w beskidach na snowboardzie albo nartach?
Mozna by zmówić się na spocik narciarski (jak śnieg nas uraczy swoją obecnością) i otworzyć sezon :)
Z tego co wiem narazie czynne jest tylko na białym krzyżu, ale moze sie mylę?...

może napiszcie które stoki polecacie?

Ja osobiście u nas latam do Wisły Cińków, dalej Pilsko i Białka T. Ale Szczyrk Golgota/Solisko też jest ok na spot, ale śnieg musi być :) Ja na nartach latam od hohooo i jeszcze hohoho :D Z tego co wiem to na razie tylko w Białce są dobre warunki do jazdy, a Biały Krzyż trochę mały nawet jak mają śnieg..

Pozdrowionka,
GrzesiuŻar

Widzę Grzesiu że chętnych osób nie ma zbyt wiele...
Myślałem że zbierze się większa ekipa i coś się wymyśli ale trudno.

Ostatecznie na otwarcie sezonu z racji braku śniegu pojechaliśmy w mniejszym gronie na Słowację.
Trochę drogo, ale jednak polecam Chopok. Genialne warunki, górka jak marzenie i mimo tego że połowa wyciągów była nieczyna to i tak ledwo można było to porównać do Kasprowego :(

Naprawdę szkoda że nie zaczęli w końcu obiecanego remontu wyciągów w Korbielowie i poszerzania tras. Tej góce samej w sobie nic nie brakuje, tylko trzeba to doprowadzić do porządku.
Szkoda Szczyrku, który kiedyś był potęgą narciarską, ale osobiste interesy górali sprawiły że stracili wszyscy - i turyści i ci zapalczywi właściciele gór, którzy sami kasy na inwestycje nie mają, ale ani nie sprzedadzą, ani nie wejdą w spółkę z kimś kto ma za co zrobić chociaż 4 osobowe kanapy.. ehhh

Jak pisałem dla mnie Slovakia narazie trochę za droga, także resztę sezonu prześlizgam pewnie po przepięknych, polskich Beskidach. Jakby ktoś reflektował to Korbielów naśnieżają :)
Nowa Osada i Cieńków w Wiśle też chyba powoli rusza. Na Golgocie jeszce nie surfowałem ale słyszałem, że nie jest najgorzej.
A Skrzyczne? Co myślicie o śmiganiu ze Skrzcznego?

Cześć

Dopiero się uczę jeździć na snowboardzie- 3 sezon teraz będzie, z czego w drugim w ogóle nie jeździłem :) Ale ja upodobałem sobie stok w Istebnej- Zagroń . Jak dla mnie jest idealny- płacisz za karnet a reszta za darmo (parking, WC) , jest oświetlony ( w tygodniu po 17 jeździ się elegancko-mały ruch) , mają wyciąg krzesełkowy, trasa dla nowicjusza w sam raz.
Na dłuższe (lub spontaniczne) wypady to tylko Białka ( Kotelnica)- pełna profeska, ceny OK, tylko ludzi mnóstwo.

Przymierzam sie do odwiedzenia Nowej Osady właśnie- z tego co słyszałem to chyba jest po remoncie w tamtym roku?

maryszkens dobrze mówi istebna jest ok :) z okolic katowic po pracy dziennie mozna jechac :) rok temu bywało ze jechaliśmy w 4 osoby a łacznie na stoku było 10 osób 7jeżdżących i 3 z obsługi hahah na zlota super bo nie ma takiego tłoku

nowa osada też spoko ale duzo ludzikóff
zawoja tez dobra mosorny gron
i ostatnio wyczajona czorsztynski ski w kluszkowcach koło nidzicy dobry temat mało ludzi spoko trasy

i narciarzy prosze o przejscie na snowboard :P

Ja planuję zacząć jeździć na desce. Może ktoś się czuje na siłach udzielić kilku lekcji? ;)
Dodam, że nawet z nartami nie miałem do tej pory styczności :P

Widze, chłopaki wspominają o Istebnej to ja też:cool: Byłem w tamtym sezonie 3 razy i naprawde za każdym razem świetne warunki. Po świętach chce wyskoczyć własnie do Istebnej albo kierunek Czechy - Ramzova, Kouty/Desou lub Filipovice. Tylko jak tu na GTV narty zapakować??:rolleyes: cóż będzie trzeba jakiegoś kolegi w kombii 1,9 TDI namówić :P:P

Z ciekawych miejsc, ale już na dłuższy wypad polecam Wierchomlę. Ośrodek niczym nie ustępuje Chopokowi a ceny troszkę niższe.

Co do wyjazdu na spocik w Beskidy, czekam na ogłoszenie ;)

ta propozycja padła na bielskich piątkowych zlotach podejdziemy do tematu w styczniu

istebna fajnie miejsce.pozdrawiam chetnych bedzie wiecej

Widze, chłopaki wspominają o Istebnej to ja też

:cool: Byłem w tamtym sezonie 3 razy i naprawde za każdym razem świetne warunki. Po świętach chce wyskoczyć własnie do Istebnej albo kierunek Czechy - Ramzova, Kouty/Desou lub Filipovice. Tylko jak tu na GTV narty zapakować??:rolleyes: cóż będzie trzeba jakiegoś kolegi w kombii 1,9 TDI namówić :P:P

haha, ja wlasnie daltego jednak zrezygnowalem z takiego auta. za bardzo lubię ślizganie po górach :D

jezeli chodzi o Istebną (czy Istebnę?) to rzeczywiscie tam jest całkiem spoko, chociaż ktoś zaawansowany powie ze krótkie :)

Nowa Osada w Wiśle jest dłuższa (nachyleniem przypomina trochę Białkę), ale tam zwykle wiecej ludzi. Wisła Cieńków jest fajna dla bardziej zaawansowanych.
Oba te stoki są naprzeciw siebie więc jakby było więcej osób to można by tam, bo kazdy znajdzie cos dla siebie.

Jak ktos stawia pierwsze kroki to mogę cos podpowiedzieć, bo te mam już za sobą (ślizgi, freeride).
A jak ktoś skacze (360 itd) to chetnie podpatrze, bo zaczynam się nudzić :D

---------- Post added at 00:15 ---------- Previous post was at 00:12 ----------

ta propozycja padła na bielskich piątkowych zlotach podejdziemy do tematu w styczniu

istebna fajnie miejsce.pozdrawiam chetnych bedzie wiecej

oj tam az do stycznia bedziemy czekali? :)
ja chyba nie wytrzymam w drugi dzień swiąt. Wiekszosc ludzi ma wolne i kazdy jest już tak najedzony że aż ciężko usiedzieć w domu i nie poruszać się żeby spalić te pierdzące sałatki. Do tego rozmowy z rodzinką zazwyczaj już niczego nie wnoszą do klimatu :P
Ja mam wolne wiec mogę jechać :)

Pod koniec tyg pewnie pojadę jeszce raz sprawdzić Korbielów :)

Ostatnia edycja:
Propozycjone - Zawoja jutro!
Karnety popoludniowe od 13-17 wg cennika 45zeta.

Jadę sprawdzić tą miejscówkę także jakby ktoś reflektował to zapraszam, bo z racji tego że nie wszyscy mają tyle wolnego co ja, jednak muszę jechać sam :P

Możliwe że Piątek lub Sobota zawitam do Wisły- niestety wcześniej nie dam rady( a i weekend stoi pod znakiem zapytania).

Ale zaraz po nowym roku mamy od razu kolejny długi weekend więc może wtedy- z tego co wyczytałem to w Wiśle jest wspólny karnet na wyciągi(stożek, cienków,nowa osada na pewno) więc jest pole do manewru. A i Istebna zaraz za górką czeka:)

Cieńków jest ok, tylko że aktualnie działa tam tylko wyciąg nr 3 - orczyk o długosci 300m :/
Ten długi krzesełkowy nie chodzi bo wyżej nie ma śniegu.
Nie wiadomo też czy coś się zmieni do weekendu, bo Nowa Osada ma chyba naśnieżanie na całej długości ale Cieńków nie wiem?
Istebna natomiast idzie pełną parą :)

Dlatego własnie myślę o Zawoji, bo tam oprócz orczyków jest też czynny kanapowiec i widoczne naśnieżenie.

Widzę, że rdzenny śląsk i podbeskidzie wymięka więc może ktoś z małej polski ma wolne od pracy i chęć rozpracowania nagromadzonych zwałów tłuszczu i przetestowania miejscówki? :)

Ostatnia edycja:
Gdybyscie sie wybierali do Bialki i termin by mi odpowiadal to chetnie bym sie wybral. Chyba ze znacie jakies inne miejscowki ze snowparkiem to tez moze byc.

ryku z mosornego na wojtka nie ma daleko wiec można podjechac ale ostatnio padał tam deszcz wiec obawiam sie o warunki
:( czekamy na snieg

allo!
bylem, zobaczyłem i potwierdzam że mosorny daje radę!
na pewno wybiorę się tam jeszce w tym sezonie.

kanapa chodzi caly czas, ładnie naśnieżone mimo 7st na plusie

a wy czekajcie dalej na śnieg hehe :P

Ja i moja Kochana jezdzimy na deskach ... W styczniu chciałbym sie gdzieś wybrać... ale muszą mi najpierw wyklepać Belle :P

Na Cieńkowie sa teraz kanapy i snowpark... zawsze potem mozna jechać do Golebiewskiego na basen się ogrzać itd.
Tylko niewiadomo jak z tym sniegiem...

Ryku co do snowparku, to kiedys Bialka miala lepsze sprzety niz w Zawoji, ale teraz nie wiadomo czy rozkladaja wszystko tym bardziej ze dostali zakaz nasniezania armatkami do konca sezonu. Takze jak nie posypie to Bialka padnie w tym roku.

Amortyzatory
Powrót