śmierdzi olejem podczas jazdy...??

KwachuGSE

Nowy
Auto
Byla 156 1.8 TS, 166 2.5 V6 !,jest Golf IV 1.9 TDI 155 PS 327 Nm i BMW 7 e38.
śmierdzi olejem podczas jazdy ;/

Witam Panowie.Mam taki problem z moja Bella (166 2.5 V6) i chcialem sie was poradzic.Otoz chodzi o to ze zauwazylem ostatnio ze podczas ostrzejszej jazdy czuje w srodku dziwny zapach oleju jak by sie gdzies przepalal.Ogladalem wszystko tu z gory ale nic nie widac niepokojacego ale smierdzi;/ Jutro postaram sie wejsc na kanal i poszukac tam czegos. Nie wiecie co to moze byc?? Moze kiedys mieliscie podobny problem? Poradzcie cos prosze bo nie wiem co o tym sadzic no i gdzie szukac przyczyny a jest to dosc niepokojace;/ Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
jak czujesz spaleniznę to może to być mocno przesiąknięta micha, i wtedy przy rozgrzanym masz wszystko tłuste od spodu, miałem tak w cytrynie kiedyś i po czterech latach miska była do wymiany chyba że masz nową to wtedy faktycznie jakiś mały wyciek

Sprawdz dokladnie uszczelke pokrywy zaworow czy gdzies nie kapie na kolektor wydechowy kiedys taki przypadek mialem w innym aucie- kapalo bardzo delikatnie na kolektor i spalalo delikatnie olej i smierdzialo w kabinie jak wlaczylem ogrzewanie. Niestety nie mialem do czynienia z V z AR wiec wiecej nie pomogę...

Dzieki Chłopaki popatrze dokladnie co ja boli i jak uda mi sie znalesc przyczyne to dam znac pozdrawiam

Luknij na odmę za tylną głowicą po lewej stronie. Wychodzi pionowo w górę i prowadzi do kolektora z prawej strony. Guma tej odmy lubi pękać na króćcu (jest tam ciepło) i olej spływa powoli po głowicy na kolektor. No i jak ktoś wyżej radził przepatrz pokrywy zaworów, też może podciekać na kolektor.

"....Luknij na odmę za tylną głowicą po lewej stronie" - tak miałem w zeszłym roku. Też "waniało" olejem. Na szczęście dało sie wężyk delikatnie naciągnąć i jeszcze go założyć na króciec.

uszczelka jest dobra nic z niej nie cieknie;/ Panowie a macie moze fotke tej odmy?? bo za cholere nie umie jej zlokalizowac,pierwszy raz mam doczynienia z takim motorem i przyznam sie szczerze ze nie wiem ktora to jest ta odma;/ Z tego co zauwazylem to na przedniej glowicy z prawej strony wychodzi taki waz i idzie pod puszke od filtra powietrza i zauwazylem ze jest on poklejony tasma i delikatnie spocony to moze byc to???

Aha dzieki dopije kawe i ide sprawdzic. A ta z przodu co jest spocona tez moze smierdziec przez to???

---------- Post added at 12:36 ---------- Previous post was at 11:00 ----------

Dobra Panowie znalazlem juz ta odme tylko teraz pojawia sie problem!!;/ Jak sie do niej dostac?? nawet mi tam reka nie chce wejsc zeby zobaczyc czy jest spocony ten wezyk;/ Ale ewidetnie to moze byc przyczyna bo ten wezyk jest jak widze centralnie nad jedna z rur kolektora;/ Pomozcie;/

---------- Post added at 19:45 ---------- Previous post was at 12:36 ----------

Panowie podpowie ktos jak sie dostac do tej odmy????? Pomozcie :)

No i wyjasnilo sie;/ Dzisiaj z kumplem poswiecilismy caly dzien i od rana sprawdzalismy te odmy,przemywalismy je bezny ekstrakcyjna itd i nic;/ weszlismy wiec pod samochod ogldalismy dokladnie miska sucha itd a kolektor mokry od oleju a cieknie na laczeniu skrzyni biegow z silnikiem;/ Prawdpodobnie padl ktorys simering.

o to ciekawe:confused: miałem taki wyciek przed remontem i nic oleju nie czułem, no nic dobrze że wyszło

Ten kumpel co mi dzisiaj pomagal mial tak samo w tamtym roku w Corsie i stad tak mi powiedzial bo wlasnie to robil sam. Miska jest w dobrym stanie wyglada nawet na zmieniana a tam na laczeniu byla kupa oleju ;/ Olej mam do skrzyni kupiony bo mialem zmieniac wiec wstrzymam sie 2 tygodnie i zrobi sie wszystko od razu .

Dokladnie tu jest kolektor prawie idealnie pod laczeniem. No ale przynajmniej wiem na czym stoje bo troche sie przerazalem jak mi tak smierdzialo;/ Wczoraj nie przekraczalem 120 bo sie balem :)

Amortyzatory
Powrót