[Giulietta] Służbowa Alfa Romeo Giulietta

Auto
Saab 9-3 Cabrio 2.0 Alfa Romeo Giulietta 1.4 multiair
Kilka dni temu odebrałem służbową Giuliettę 1.4 multiair. Na początku była presja firmy żeby kupić Skodę, VW lub ... Dacię. Później dali mi wolną rękę i pozwoli samemu wybrać samochód w ustalonym wcześniej budżecie.

Ze wszystkich samochodów wybór padł na Julkę. Model jest wyposażony w pakiet premium, sport i skórę (dostaliśmy 11 tyś rabatu). Samochód kupiliśmy w Częstochowie i powiem Wam że tam jest najlepsza obsługa z jaką się spotkałem.

Samochód będę użytkował 5 lat - mam nadzieję że będę zadowolony.

Mam do Was kilka pytań ...
CAM00440.jpg

Gratulujemy, ale nie katuj jej jak typowego służbowego czołgu :D
czekamy na te pytania :)

Gratulujemy, ale nie katuj jej jak typowego służbowego czołgu :D
czekamy na te pytania :)

Nie będę jej katował :)

1 -W pakiecie premium była opcja świateł biksenonowych. Jeżeli się nie mylę to w takiej sytuacji ksenony obsługują światła mijania i drogowe? U mnie ksenony obsługują tylko światła mijania. Gdy włączam światła drogowe to włączają się światła halogenowe.

2- Czy można wgrać język polski do komputera pokładowego i Blue&me?

3 - Czy polecacie wymianę oleju po 2000 km?

Daj mi mail do firmy w której pracujesz. Jak dadzą mi QV to mogę tam wolontariat odrabiać:)

- - - Updated - - -

Nie będę jej katował :)

1 -W pakiecie premium była opcja świateł biksenonowych. Jeżeli się nie mylę to w takiej sytuacji ksenony obsługują światła mijania i drogowe? U mnie ksenony obsługują tylko światła mijania. Gdy włączam światła drogowe to włączają się światła halogenowe.

2- Czy można wgrać język polski do komputera pokładowego i Blue&me?

3 - Czy polecacie wymianę oleju po 2000 km?

Ad 1. Podczas włączanie drogowych odchyla sie przysłona na ksenonach i świecą dalej
Ad 2. Jest gość, który robi to dla grupy fiata ale wiem, że po takich ingerencjach ludzie mieli problem z gwarancją na elektronikę. Poza tym nie mam pewności czy do julki ma soft.
Ad 3. Nie tyle polecamy co jest to raczej wymóg. Poczytaj w instrukcji i warunkach gwarancji.

Daj mi mail do firmy w której pracujesz. Jak dadzą mi QV to mogę tam wolontariat odrabiać:)

- - - Updated - - -

Ad 1. Podczas włączanie drogowych odchyla sie przysłona na ksenonach i świecą dalej
Ad 2. Jest gość, który robi to dla grupy fiata ale wiem, że po takich ingerencjach ludzie mieli problem z gwarancją na elektronikę. Poza tym nie mam pewności czy do julki ma soft.
Ad 3. Nie tyle polecamy co jest to raczej wymóg. Poczytaj w instrukcji i warunkach gwarancji.

w moim przypadku ksenony obsługują tylko światła mijania. Po uruchomieniu świateł drogowych włączają się zwykłe żarówki.

Kilka dni temu odebrałem służbową Giuliettę 1.4 multiair. Na początku była presja firmy żeby kupić Skodę, VW lub ... Dacię. Później dali mi wolną rękę i pozwoli samemu wybrać samochód w ustalonym wcześniej budżecie.

Pokaż załącznik 109083

..ja bym brał Dacie.

:P
a tak to pięęęękna,

jakoś tak po mojej przekonałem się do białych kolorów w Alfie :)

pozdro

w moim przypadku ksenony obsługują tylko światła mijania. Po uruchomieniu świateł drogowych włączają się zwykłe żarówki.

Czy aby na pewno? Przypatrz się bardziej, albo poproś kogoś i poświeć mu w gały. :D
Ale tak w ogóle to piękna Alfka. :)

Zdecydowanie tak - a jak będą zamysły żeby potem auto od firmy odkupić to wymieniać olej co 10-12 000 km a nie jak instrukcja mówi.

Tak, możemy odkupić samochód po zakończeniu leasingu za 70 % wartości rynkowej.
Potrzebuje waszej pomocy! Moje szefostwo poleciło mi określić przewidywalną wartość auta za 5 lat po zakończeniu leasingu. Jak myślicie jakie może być wartość auta?

Poniżej zdjęcie moich włączonych świateł. Świecą się mijania i drogowe:
CAM00448.jpg
Jak widać ksenony obsługują tylko światła mijania a za drogowe są odpowiedzialne zwykłe żarówki. W opisie pakietu premium piszę że są biksenony.

Zerknij na inne kompakty, policz średni procent utraty wartości i pomnóż przez cenę zakupu Gulietty, to nie jest statek kosmiczny żeby tracił na wartości inaczej niż inne auta, stawiam nawet że straci więcej bo to Alfa.

Podjedź do ściany, żebyś widział linię światła, jak przełączysz na drogowe zobaczysz, że podniesie się linia xenonu.
Przy miganiu"długimi" świecą tylko halogeny.

Przynajmniej tak jest w Outback'u III i 807 i na 99% tak powinno to wyglądać

W 807 na początku też wydawało mi się, że nie działa.
Jeszcze inny sposób niech ktoś przełączy na drogowe, a Ty patrz na reflektor, zobaczysz jak się otwiera przesłona.

Ostatnia edycja:
Podjedź do ściany, żebyś widział linię światła, jak przełączysz na drogowe zobaczysz, że podniesie się linia xenonu.
Przy miganiu"długimi" świecą tylko halogeny.

Przynajmniej tak jest w Outback'u III i 807 i na 99% tak powinno to wyglądać

W 807 na początku też wydawało mi się, że nie działa.
Jeszcze inny sposób niech ktoś przełączy na drogowe, a Ty patrz na reflektor, zobaczysz jak się otwiera przesłona.

Radku zrobiłem tak. Na zdjęciu, które jest powyżej widać że świecą się na raz ksenony i halogeny.

Nie do końca sprecyzowałem, przy drogowych świeci się i xenon i halogen.

Może nie Giulietta ale Astra 4 ma tak że jak jest biksenon to przy długich świeci mocniej, wyżej i węziej. Halogeny wtedy są wyłączone.

Poniżej zdjęcie moich włączonych świateł. Świecą się mijania i drogowe:

Jak widać ksenony obsługują tylko światła mijania a za drogowe są odpowiedzialne zwykłe żarówki. W opisie pakietu premium piszę że są biksenony.

Zawsze tak jest przy bixenonach. Xenon Ci nie doświetli na tyle drogi co halogenowe żarówki drogowe. Pisałem wcześniej o przysłonie bo myślałem, że wiesz o fakcie, że nie ma nigdy drugiej żarnika xenonowego do świateł drogowych. Xenon nie sprawdził by się do szybkiego i częstego włączania drogowych. W zwykłych reflektorach xenonowych nie ma przysłony i widmo świateł mijania zostaje takie samo przy włączeniu drogowych. Natomiast bixenon ma tą zaletę, że jeszcze się promień świetlny wydłuża za pomocą elektromagnesu i przysłony.

Zawsze tak jest przy bixenonach. Xenon Ci nie doświetli na tyle drogi co halogenowe żarówki drogowe. Pisałem wcześniej o przysłonie bo myślałem, że wiesz o fakcie, że nie ma nigdy drugiej żarnika xenonowego do świateł drogowych. Xenon nie sprawdził by się do szybkiego i częstego włączania drogowych. W zwykłych reflektorach xenonowych nie ma przysłony i widmo świateł mijania zostaje takie samo przy włączeniu drogowych. Natomiast bixenon ma tą zaletę, że jeszcze się promień świetlny wydłuża za pomocą elektromagnesu i przysłony.

Dziękuje Wam za pomoc! Teraz już jest wszystko jasne :)

Amortyzatory
Powrót