• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Słaby hamulec ręczny

Zbychu123

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 16V 150KM
Na początek witam Was serdecznie po raz pierwszy.Mam problem ze słabym hamulcem ręcznym.Przeszukiwałem Wasze forum i znalazłem dużo porad.Niestety ręczny nadal słaby.Wymieniłem tarcze i klocki,zaciski i prowadnice sprawdzone.Zgodnie z Waszymi wskazówkami po wymianie części najpierw pompowanie nożnym, a potem dopiero zaciągnięcie ręcznego.Linki chodzą bez oporu.Dzisiaj jeszcze raz wypiąłem je z zacisku.Naciskając do końca dźwigienkę zacisku z jednej strony tarcza prawie nieruchoma a z drugiej nadal można było ją obracać.Co jeszcze muszę zrobić,aby hamulec ręczny był prawidłowy?Dodam,że korygowałem luz linek pod podłokietnikiem(choć robiłem to przed wymiana tarcz).Dźwignia ręcznego prawie pionowo .Czy pozostaje tylko wymiana linek?Pozdrawiam.

Jeśli cylinderek w zacisku pracuje normalnie prowadnice w zacisku tez są ruchome to zostaje wymiana linek a z tym jest trochę roboty.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Tloczek musi sie krecic podczas wkrecania i jest jego procedura ustawiania. Mi to zrobil warsztat prz wymiane w 147 bo tez prawie nie trzymalo. Może być uszkodzony mechanizm samoregulacji przez wciskanie na siłę. https://youtu.be/H65gvvzMBxs

Dzwignia w pionie tez nie brzmi poprawnie.

Ostatnia edycja:
Wykonaj prawidłowo regulację linek hamulca ręcznego, dopiero później szukaj przyczyny problemu (o ile dalej wystąpi). Powinno się ją przeprowadzać po wymianie tarcz/klocków, a nie przed. Ręczny powinien trzymać po 3-4 ząbkach.

Dźwignia ręcznego prawie pionowo .

No i masz przyczynę, a raczej skutek zbyt długich linek - albo jest źle wyregulowany, albo linki się wyciągnęły lub są od jakiegoś innego modelu.

Powinno się ją przeprowadzać po wymianie tarcz/klocków, a nie przed.

Na czym miałaby polegać różnica?

Chcesz powiedzieć, że w trakcie zużywania się klocków/tarcz należy regulować ręczny?

Ja również przerabiałem słaby hamulec ręczny na jednym kole. Winny okazał się samoregulator po jego wymianie wszystko działa ;)

Dziękuję Wam bardzo za wszystkie porady.Wykonałem regulacje napięcia linek jeszcze raz,ale bez efektu.Czyli linki do wymiany,są zamówione.Zauważyłem jednak inny niepokojący objaw.Na włączonym silniku pedał hamulca po pierwszym i drugim naciśnięciu jest dość miękki.Po trzecim naciśnięciu jest dużo twardszy,ale po chwili stopniowo opada.Odpowietrzyłem więc hamulce ,ale niestety bez zmian.Czy to może być objaw padającej pompy hamulcowej lub serwa?Pozdrawiam

Nie piszesz nic o reakcji pedału hamulca, na unieruchomionym silniku, bo jeśli po dłuższym postoju, masz od razu twardy pedał, to jest to wina serwa lub układu podciśnienia, jeśli zaś nie, to serwo należało by wykluczyć i przyjrzeć się bliżej siłownikowi i pompie hamulcowej - jak reaguje samochód, podczas jazdy, na pierwsze i kolejne wciskanie hamulca, czy ubywa płynu hamulcowego ze zbiorniczka, czy nie ma problemu ze sprzęgłem?

Witam ponownie.Lekarstwem na mój problem okazała się wymiana zacisków.Potem szybka regulacja według Waszych porad i ręczny trzyma na 3ząbku a koła obracają się bez oporu,nic się nie grzeje.Dziękuję jeszcze raz

Amortyzatory
Powrót