[159] Słabe światło mijania!?

Jestem po zabiegu wymiany soczewki z odbłyśnikiem, być może poprzedni właściciel założył tam jakąś żarówkę super świecącą + X% więcej światła i od temp. odbłyśnik się pokruszył ?!
Serdeczne podziękowania dla kolegi - alces1 od którego kupiłem soczewkę z odbłyśnikiem w rewelacyjnym stanie.

Dodam że do demontażu lampy nie trzeba zdejmować całego zderzaka, jak i do wymiany odbłyśnika z soczewką nie trzeba rozklejać lampy ;)

Stary odbłyśnik wyglądał tak :
DSC_0285.jpgDSC_0286.jpgDSC_0287.jpg

Ostatnia edycja:
Podepnę się pod temat, czy ktoś z was wymieniał odblaski w reflektorach? Nie wiem jak są zbudowane w 159 ale u mnie odblask od świateł drogowych trzyma się tylko na górze na jakimś uchwycie, przez co sama żarówka też jest kiepsko osadzona? da się to wymienić? Trzeba rozcinać lampę czy jest to rozkręcalne?

No właśnie też muszę zmienić te odbłyśniki bo ledwo co widzę. Czy trzeba to robić z całą soczewką czy wystarczy zregenerować odbłyśnik?

Regeneruje się odbłyśnik, bo co innego chciałbyś tam robić? Soczewka to kawał szkła na metalowym stelażu, które należy jak okno w domu po prostu wymyć ;)

Po demontażu przetrzyjcie też od wewnątrz klosz lampy.
Tydzień temu polerowałem klosz, czyściłem go oraz soczewkę i delikatnie odbłyśnik, który był już zregenerowany i jednocześnie zwieśniaczony tjuningiem (chwast wyrzucony, bo raz że był spalony, a dwa, że ordynarnie poprowadzony) ;). Różnica jest kolosalna tak w ilości jak i barwie światła.

Załączniki

• 20150824_172851.jpg
    20150824_172851.jpg
    165.2 KB · Wyświetleń: 229
  • 20150824_173817.jpg
    20150824_173817.jpg
    208 KB · Wyświetleń: 233
  • 20150824_195839.jpg
    20150824_195839.jpg
    243.7 KB · Wyświetleń: 215
  • 20150825_174130.jpg
    20150825_174130.jpg
    184.6 KB · Wyświetleń: 217
  • 20150825_194348.jpg
    20150825_194348.jpg
    216.5 KB · Wyświetleń: 201
  • 20150825_204849.jpg
    20150825_204849.jpg
    139.1 KB · Wyświetleń: 201
Sciągałeś zderzak do demontarzu lamp ? btw to są ksenony ? bo po regeneracji swieca jak ksenony a przed na zolto :D

Edit:

mógłbyś dokłądnie poisać co robiłeś bo widze że robota konkret a warto by mieć jakiś poradnik ;)np. czymi jak myles, jak sciagales te chomowane osłonki ozdobne itp. Będę wdzięczny ;)

Ostatnia edycja:
Regeneruje się odbłyśnik, bo co innego chciałbyś tam robić? Soczewka to kawał szkła na metalowym stelażu, które należy jak okno w domu po prostu wymyć ;)

Po demontażu przetrzyjcie też od wewnątrz klosz lampy.
Tydzień temu polerowałem klosz, czyściłem go oraz soczewkę i delikatnie odbłyśnik, który był już zregenerowany i jednocześnie zwieśniaczony tjuningiem (chwast wyrzucony, bo raz że był spalony, a dwa, że ordynarnie poprowadzony) ;). Różnica jest kolosalna tak w ilości jak i barwie światła.
Światła na xenonach, "zenonach" czy H7-kach? Efekt powala. Jako, że nie mam zdolności manualnych to zleciłbym komuś wykonanie takiego zabiegu bo jestem w szoku. SUPER!

Piknie święcą teraz...
Tylko zebrać trochę czasu to i sam może coś pokombinuje;)

Zderzak się szybko zrzuca więc to nie problem i tak też robiłem (dolnych mocowań od przodu nie trzeba ruszać). Dalej dkręca się 3 śruby trzymające lampe. Następnie należy odkręcić śrubki (torx) trzymające te chromowane nakładki (znajdują się od frontu lampy po jej obwodzie) - porada jak je wyciagac jest na forum. U mnie była dokładana optyka pod bixenon (nie ja to robiłem, bo takiej wioski jaką zastałem bym tam nie odwalił) więc lampa jest na żarnikach d2s philipsa. Demontaż jest taki sam w każdej z lamp; od tyłu należy wykręcić torxy trzymające odbłyśnik z soczewką. Przed czyszczeniem faktycznie światło było żółtawe i słabe więc o ile nie macie wypalonych odbłyśników to sam taki zabieg sporo zmieni. Jak są wypalone to nie zastanawiać się tylko oddać na regeneracje. Światła w 9 nie są słabe, ale w/w elementy muszą być w dobrym stanie.

Lampe czyściłem od wewnątrz miękką ściereczką bawełnianą i płynem do mycia okien, podobnie soczewkę, sam odbłyśnik delikatnie suchą ściereczką bo jego stan na to pozwalał, od zewnątrz papierem wodnym 1000/2000, następnie polerką, na pad dawałem paste sonaxa do regeneracji lamp. W ten sposób można wypolerować je na idealne lustro. Po zabiegu dla zabezpieczenia dobry klar by nie mętniały (lub chemia choć ja w cudowne właściwości jakiś środków nie wierze). Niektórzy po dokładnym zjechaniu lamp papierem wodnym kładą bezpośrednio klar - podobno lepiej się trzyma.

A czy udalo sie komus wyciagnac sam odblysnik bez sciagania zderzaka/lampy? Trzyma sie na 3 torxach, ktore mozna odkrecic, pytanie tylko czy odblysnik przejdzie przez tylny otwor? Chce sprawdzic jego stan i ewentualnie oddac do regeneracji. Jak widac na zdjeciu jakies smieci leza na dnie lampy, zgaduje ze to wlasnie pokruszony odblysnik :(

Załączniki

• PHOTO_20150910_200525.jpg
    PHOTO_20150910_200525.jpg
    34.6 KB · Wyświetleń: 142
  • PHOTO_20150910_200536.jpg
    PHOTO_20150910_200536.jpg
    32.2 KB · Wyświetleń: 139
  • PHOTO_20150910_200627.jpg
    PHOTO_20150910_200627.jpg
    33 KB · Wyświetleń: 137
  • PHOTO_20150910_200516.jpg
    PHOTO_20150910_200516.jpg
    37.4 KB · Wyświetleń: 130
Ostatnia edycja:
Ktoś już na forum pisał, że dostęp do jednego torxa jest bardzo utrudniony i jest problem z odkręceniem nawet wtedy, gdy lampa jest wyjęta, więc pewnie nieźle się namęczysz...

Ktoś już na forum pisał, że dostęp do jednego torxa jest bardzo utrudniony i jest problem z odkręceniem nawet wtedy, gdy lampa jest wyjęta, więc pewnie nieźle się namęczysz...

To chyba ja pisałem. Tragedii nie ma. Ale przydała by się elastyczna przedłużka 5173289369.jpg lub przegub. Prostym torxem może być to wybitnie trudne do zrobienia

Wiem, wlasnie na drugim moim zdjeciu widac dolny lewy jest troche schowany za plastikiem, ale moje pytanie pozostaje otwarte - czy po szczesliwym odkreceniu wszystkich trzech - da sie wyciagnac?
Wlasnie mam taki elastyczny wiec z checia sprawdze o ile ktos potwierdzi ze wyjdzie :P

A czy udalo sie komus wyciagnac sam odblysnik bez sciagania zderzaka/lampy? Trzyma sie na 3 torxach, ktore mozna odkrecic, pytanie tylko czy odblysnik przejdzie przez tylny otwor? Chce sprawdzic jego stan i ewentualnie oddac do regeneracji. Jak widac na zdjeciu jakies smieci leza na dnie lampy, zgaduje ze to wlasnie pokruszony odblysnik :(

Wyciągnąłem tak ale powiem szczerze, że nie opłaca się. Zdejmiesz zderzak to przejrzysz chłodnice, belkę pomalujesz (bo na 99% rdzewieje) i przeczyścisz całe lampy przy okazji.

Moim zdaniem również lepiej zrzucić zderzak. To dosłownie kilka minut nawet bez kanału czy podnośnika. A dostęp i wygoda pracy bez porównania.

Dla pewnosci zapytam, ktore ze srub na filmiku odkrecaliscie? https://www.youtube.com/watch?v=dhHEX2dqSFI

- 4 gorne TAK?
- 6 dolnych NIE?
- 3 (x2) przy nadkolu TAK?

potem zatrzaski od nadkola w kierunku przodu i zderzak wisi na dolnych srubach tak? potem:
- 2 sruby lampy na gorze
- 1 na dole
- wtyczki

Wszystko dobrze? :)

Ja zawsze zdejmowałem cały, tzn. odkręcałem wszystkie śruby które wymieniłeś, to jest naprawdę kilka minut. Ale tak jak piszesz też powinno dać rade się dobrać do tego.

Zainspirowany efektem czyszczenia soczewek postanowiłem wykonać to samo u siebie. Niestety okazało się, że moje odbłyśniki są wypalone i nadają się do regeneracji. Jeśli więc wasze lampy posiadają "przydymione" soczewki i lekko rozpraszają światło to na pewno osadziło się na nich aluminium z odbłyśnika i nie będą dobrze oświetlać drogi.
Na szczęście usterkę można całkiem sprawnie usunąć poprzez regenerację. Ja wybrałem tańszą i szybszą metodę - co ciekawe te same soczewki są montowane w wielu mercedesach i volvo. Zakupiłem soczewkę w dobrym stanie z góry zakładając taki scenariusz i muszę przyznać że różnica jest spora. Wkrótce wymieniam drugą.
Soczewki wykręca się z lampy bez problemu zwykłym płaskim śrubokrętem z dopasowaną do "gwiazdki" szerokością. Odbłyśnik trzeba maksymalnie opuścić w dół bo nie wyjdzie. Bez wyjęcia lampy można to zrobić ale to męczarnia, a jeśli jakaś śrubka wpadnie do środka to i tak trzeba będzie zdjąć zderzak :)
Problematyczna śrubka na zdjęciu po prawej.
DSCF3189a.jpg

No i jestem po wymianie obu odblysnikow z soczewka. Kupilem uzywane, nie regenerowane w stanie idealnym (obejrzalem je przed zakupem osobiscie).

Prawe swiatlo zrobilem bez sciagania zderzaka, bylo to meczace ale uwinalem sie w 1-1,5h z caloscia.

Lewe niestety ma gorsze dojscie i musialem sciagac zderzak... nie bylo by to problematyczne ale jedna z 4 gornych srub mocujacych urwala gwint w belce i nie moglem jej w zaden sposob wyjac bo krecila sie wkolo, silowo tez nic w koncu musialem troche zniszczyc otwor w zderzaku przez ktory wchodzi i zdjalem zderzak (nie odkrecalem spodu).
Po zdjeciu lampy dostep do problematycznej srubki jest banalny bo jest tam otwor chyba odpowietrzenie zakryty gumka i mozna przez niego odkrecic srubke np srubokretem cienkim.
Niestety jakbym mial malo problemow to zakladajac odblysnik ulamalem to mocowanie! Debil... na szczescie mocny klej i jest ok. Czasowo moze z 2-3h samej roboty, gdyby nie te problemy i obawa ze polamie zatrzaski robiac to pierwszy raz to mozna sie uwinac z dwoma lampami w 2h.

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• IMG_20151007_205705313.jpg
    IMG_20151007_205705313.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 279
  • IMG_20151007_205811632.jpg
    IMG_20151007_205811632.jpg
    71.2 KB · Wyświetleń: 276
u mnie odbłyśniki wypalone były tak samo. Co ciekawe kupiłem lampę z Mercedesa B-klasa z 2006 roku i soczewka była idealna. Czyżby do alfy szła inna jakość tego samego produktu albo jest wada konstrukcyjna lampy?

Moje obie "nowe" sa Boscha, jedna z 2009 druga 2013, nie wiem z jakiego auta, w AR sa chyba Magneti Marelli, ale moge byc w bledzie.

Amortyzatory
Powrót