• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Słabe światło mijania!?

leito

Nowy
Auto
Sprzedany ;)
Witam,
Panowie mam następujący problem, prawe światło mijania w porównaniu do lewego jest strasznie słabe. Byłem na kontroli u diagnosty i na lewej lampie jest wartość ok 20 kilku (kandeli?), a prawe ma coś ok 5 jednostek, dołączam zdjęcie żebyście mieli pogląd na problem, problem może tkwić w uszkodzonej w jakis sposób soczewce? można wymienić ją samą ?

Pozdrawiam

Załączniki

• DSC_0251.jpg
    DSC_0251.jpg
    58 KB · Wyświetleń: 357
Zacznij od zmierzenia prądu jaki masz na prawej żarówce. Woltomierz w dłoń i do dzieła.

Moze to glupie... ale czy wymieniles zarowke?

U mnie jedna gorzej swiecila bo byla krzywo zalozona. Sprawdz ta zarowke czy dobrze siedzi.

A, próbowałeś przełożyć/zamienić żarówki? Może jest jakiś problem z żarówką.
Na starych było to samo, dlatego kupiłem nowe, ale problem pozostał...
U mnie jedna gorzej swiecila bo byla krzywo zalozona. Sprawdz ta zarowke czy dobrze siedzi.
... wykluczam w ogóle problem krzywo włożonej żarówki, musi i siedzi na swoim miejscu :)

A ten diagnosta to chociaż wyciągnął miernik i zmierzył napięcie?

To nie będzie spowodowane raczej uszkodzoną soczewką, wówczas miałbyś rozproszone światło, albo granica światło/cień przebiegała by w innym miejscu.
Może być problem z napięciem, albo słaba masa w reflektorze. Czy problem jest tylko z światłem mijania, czy z pozostałymi w tym reflektorze również?
Pozdrawiam.
- Rafał

A ten diagnosta to chociaż wyciągnął miernik i zmierzył napięcie?
Diagnosta ustawił światła, ale co do słabego świecenia podpowiedział żebym podjechał do elektryka ... (zaraz idę sprawdzić prąd w lampie)
To nie będzie spowodowane raczej uszkodzoną soczewką, wówczas miałbyś rozproszone światło, albo granica światło/cień przebiegała by w innym miejscu.
Może być problem z napięciem, albo słaba masa w reflektorze. Czy problem jest tylko z światłem mijania, czy z pozostałymi w tym reflektorze również?
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie widzę żeby z drogowymi czy kierunkowskazami było coś nie tak, wydaje mi się że problem jest tylko na świetle mijania.

EDIT - obejrzałem dokładnie lampę i okazuje się że odbłyśnik się pokruszył, czyli muszę kupić samą soczewkę w dobrym stanie i podmienić na lampie bo jeśli miałbym regenerować to najlepiej obie, ale nie uziemię sobie auta na czas regeneracji z wysyłką pewnie najbliżej do Łodzi.

Ostatnia edycja:
Witam. Nie wiem jak u was ale u mnie jest ogólna tragedia z wydajnością oświetlenia. Jak popada i światło nie odbija się od wyjątkowo czarnego asfaltu to jazda jest wręcz niebezpieczna!!! Jeżdżę cały czas na halogenach - pewnie jakiś mandat wpadnie. Super auto, ale maluch (126p) z alternatorem miał chyba lepsze światła. U mnie lewy reflektor na ścianie niby ma dobrą granicę światła i cienia ale na drodze jest dużo światła blisko samochodu - efekt podobny do włączenia halogenów. Dla mnie jedyna ale istotna wada tego samochodu. (159 2008 rok SW 150 KM). Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam

wiesz co, w poprzednim moim egzemplarzu też strasznie słabo świeciły,
nie wiem w czym sęk, ale też było tak że jakby był bliżej snop światła..
raczej nie pomogłem, ale przynajmniej nie jesteś sam :)...

w tym co mam teraz jest dużo lepiej, ale szału nie ma :)

Też tak mam i też niestety czasem muszę korzystać z halogenów, bo na samych mijania niestety jest tragedia...

No to pozostaje montaż mocniejszych żarówek - o ile reflektor to wytrzyma. Ma ktoś doświadczenia z takimi. ?

Światła halogenowe w 159 nie są co prawda najlepsze, ale nie jest to aż taka tragedia. Panowie.. Jeśli elektrykę macie w porządku to może optyka niedomaga. Soczewka nie wydaje się ciemna jak się światła nie palą? Może sama szyba plexi jest porysowana i matowa? Usunięcie powyższych usterek + dobre żarówki +xx% (kosztem niestety ich trwałości) dość dobrze załatwia problem, wiem ze swojego doświadczenia (u mnie wystarczyła polerka plexi+ wymiana żarówek).

Ja miałem to samo co kolega leito tzn z odbłyśnika złuszczyła się farba (to sreberko). Ale , że miałem soczewkę z starej zbitej lampy udało mi się bez rozbierania lampy jakoś wykręcić starą soczewę i wstawić w to dobrą. Jednak lampę trzeba wyjąc, a co za tym idzie zderzak więc trochę roboty jest.

W sobotę w nocy wracałem z W-wy - u mnie światła mijania są zarąbiste - widać bardzo dobrze na dużą odległość.

Amortyzatory
Powrót