• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Skrzynia M32 łożyska

bartek1204

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159, 1.9 JTDM, 150KM, 2006r
Alfa 159 16v 150 KM 2006r.
Witam, od jakiegoś czasu w samochodzie naglasnia się dźwięk tarcia na 3 i 4 biegu. Słyszałem już wiele opinii, że to łożyska.
Mechanik doradzil mi, że wymiana łożysk może nie pomoc i lepiej poczekać aż skrzynia padnie całkiem i kupić nową.
Ma rację czy co radzicie robić?

Druga sprawa, kolega ma skrzynie z Saaba 93, skrzynia to F40, podejdzie pod Alfe?

F40 nie podejdzie bez grubej rzeźby.

No i zdecydowanie lepiej jest wymienić łożyska, konsekwencji rozwalenia skrzyni może być tak dużo że nie ryzykowałbym. Z resztą wątków na ten temat jest juz kilka więc poczytaj.

Lepiej naprawić porządnie swoją niż kupić "nową", czyli kota w worku, w którym padnie to samo (kwestia czasu), a może być z nią jeszcze coś nie tak. Kwestia gwarancji rozruchowej takiej części też jest problematyczna, bo kto opłaci montaż i demontaż?

Czytałem inne wypowiedzi na forum i po wymianie łozysk problem zaraz powracał i radzą kupić nowa skrzynie ;/ na allegro około 2000, nie wiem czy jest sens tyle dokladac.

Wygląda jakbyś czytał i szukał tylko negatywnych opinii pod presją swojego mechanika. Zasade masz prostą, jak zaczyna wyć i zrobisz to szybko i dobrze, w sensie WSZYSTKIE łożyska + inne zużyte elementy to masz cene w okolicach 1700 w górę w zależności co się zużylo. Jak będziesz z tym jeździł to rozpiździsz obudowę i połowę środka, staniesz i będziesz zdziwiony jak to? Po tym kupisz drugą używke (bo nie nową, chyba wiesz ile kosztuje nowa?) i możesz trafić na egzemplarz w jeszcze gorszym stanie. Regenerować starej juz Ci sie nie będzie opłacać jak się wysypie.
Ja osobiście kupiłem 159, słyszałem co biorę, zaczynało lekko wyć, od razu zrobiłem to konkretnie i jakoś jeżdże tak samo jak 90% kolegów z forum po regeneracji skrzyni (10% zrobiło za późno albo tylko te łożyska co wydawało im się , że wyły, reszte zostawili i za chwilę temat wróci)
Podsumowując, rób dobrze i jak najszybciej w sprawdzonym przez innych warsztacie, to jedynie rozsądne rozwiązanie.

te łożysko to taki "błąd konstrukcyjny" - czyli wszystkie przy jakiś przebiegu się rozlatują więc znalezienie dobrej używanej skrzyni graniczy z cudem.

Czytałem inne wypowiedzi na forum i po wymianie łozysk problem zaraz powracał i radzą kupić nowa skrzynie ;/ na allegro około 2000, nie wiem czy jest sens tyle dokladac.
Nowa skrzynia to wydatek rzędu nastu tysięcy złotych. Te za 2000 z Alledrogo to poprostu używki po regeneracji, dokładnie takiej samej jaka możesz sobie zrobić sam.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

W sumie to posłuchaj mechanika. Kup używkę i zamień ze swoją. A potem kup następną i następna i następną.... A potem napisz ze alfa to gowno i kup passata w TDi :)

Witam Panowie
Chciałem się podłączyć po temat. Kupiłem Alfę 159 z roku 2009 z małym przebiegiem ale w bardzo dobrym stanie...Sprzedający uprzedził, że łożyska skrzyni huczą. Cena przez to była lepsza. Więc się skusiłem, bo rabat wynosił tyle co regeneracja skrzyni. Później zainteresowałem się tematem i przeczytałem chyba wszystko dostępne na polskich forach.
Poczytałem także na angielskich stronach i znalazłem zestawy naprawczy ze zmodyfikowaną obudową tylną. Obudowa ma dodatkowe kanały do chłodzenia łożysk oraz gniazda na większe łożyska 62mm (zamiast 55mm). Podobno to rozwiązuje problem grzania się łożysk. Zdjęcia na dole.
Mama trzy pytania:
-czy ktokolwiek słyszał o takiej zmodyfikowanej obudowie obudowie?
-czy ktokolwiek z was używał ceramizera do skrzyni?
-czy po regeneracji skrzyni/wymianie łożysk słyszycie lekki szum ze skrzyni?

stronka na której znalazłem zestaw naprawczy skrzyni
courtenaysport co uk

Załączniki

• M32-NewCase1_wwm.jpg
    M32-NewCase1_wwm.jpg
    84.3 KB · Wyświetleń: 30
  • New-End-Case-M32.jpg
    New-End-Case-M32.jpg
    197.6 KB · Wyświetleń: 51
  • IMG_1811w.jpg
    IMG_1811w.jpg
    108.7 KB · Wyświetleń: 40
Przy wymianie łożysk w mojej AR czytałem na ten temat lecz nigdzie nie widziałem możliwości kupna takiej obudowy i odpuściłem.

Ostatnia edycja:
Jedynie znajomego z Anglii poprosić aby kupił no i na święta jak by jechał to by zabrał ....

u mnie szumialy łożyska juz jak kupilem poprzednia 1.9 jtdm. wymienilem olej (mial mikro opilki metaliczne) i wlalem ceramizer. na moj gust degradacja skrzyni sie zatrzymala, przejechalem tak 90tys km przez 6 lat, nic sie nie pogarszalo, pare razy kontrolowalem stan oleju, od tego czasu byl czysty, i dopiero w zeszlym roku wymienilem lozyska. od tego czasu cisza.

dzięki za informacje o ceramizerze...słyszałem dużo dobrego.
A propo ceny - zestaw=nowa obudowa+łożyska - to 255 funtów w UK.

Nowa skrzynia to wydatek rzędu nastu tysięcy złotych. Te za 2000 z Alledrogo to poprostu używki po regeneracji, dokładnie takiej samej jaka możesz sobie zrobić sam.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Wątpię aby te skrzynie były po regeneracji - one raczej są przed regeneracją, która sama w sobie kosztuje 1500-2000 zł. Chyba że ta regeneracja to opłukanie skrzyni, tak aby była czysta :-)

W tych skrzyniach z allegro jest jedno ale... Najpierw odsylasz swoją, oni oceniają jej stan i jak sa tylko łożyska zuzyte to placisz 2 tys lub mniej zależy od aukcji i dostajesz inną (nie swoją) zregenerowaną wg nich na cacy. Gorzej jak odeslesz i dostaniesz zwrotke ze Twoja jest mocno uszkodzona i jednak jeszcze +500zl do ceny...
Takze chciałem z początku z Allegro, ale ostatecznie poszla moja skrzynia do regeneracji w okolicy.

Amortyzatory
Powrót