• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Skrzynia? Dwumas?

Auto
Alfa Romeo 166
Cześć, mam duży problem ze swoją Bellą. Odjeżdżając z postoju, jeszcze na zimnym silniku usłyszałem huk, tak jakbym uderzył podwoziem w jakiś duży kamień. Auto od tamtego momentu nie jedzie, gdy go odpalam to tylko rzęzi, wciskam sprzęgło i robi się cicho. Kiedy wrzucam bieg to auto stoi w miejscu i rzęzi. Alfa 166 2.4 JTD 1999r. Mam nadzieję że ktoś z Was miał podobny problem i mi pomoże w tym temacie. Nawet nie wiem co to może być.

Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka

Mogły pójść nity na tarczy sprzęgła.Skoro biegi wchodzą a nie ciągnie,to raczej coś ze sprzęgłem.Może też zerwało dwumasę. Z pewnością bez wyjęcia skrzyni się nie obędzie.

Dyferencjał przypuszczalnie, zwłaszcza jak jest plama oleju pod wozem.

Zerwała mi się kiedyś tarcza sprzęgła, odpadła tarcza od tego elementu, który nasadza się na wałek w skrzyni. Było tak jak piszesz. Tak czy owak, bez zrzucenia skrzyni, nie dowiesz się.

niedawno robiłem zabieg zdjęcia skrzynki.
na foto masz kupkę części które zdemontowalem żeby skrzynie wytargac.
niektóre śruby są czasochlonne . wszystko.do zrobienia w weekend na spokojnie.
216.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ja niestety nie mam warunków żeby to zrobić sam, pod blokiem w zimę może być ciężko[emoji19] Ale dzięki za foto poglądowe [emoji4]

Kurde, przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale nie widziałem nawet żeby ktoś jeszcze komentował...[emoji19][emoji19][emoji19] Błonie pod Warszawą

chyba widziałem Cie pare razy, codziennie praktycznie przejeżdzam przez Błonie :P Mogę Ci polecić warsztat przy mazowieckiej, z moją alfą dziennie walczył :)

chyba widziałem Cie pare razy, codziennie praktycznie przejeżdzam przez Błonie [emoji14] Mogę Ci polecić warsztat przy mazowieckiej, z moją alfą dziennie walczył :)
To możliwe, chyba nie ma drugiej takiej Alfy w Błoniu[emoji16] Już troszkę za późno... Alfa wczoraj pojechała do mechanika zza miasta [emoji5] Ale jak ten sobie nie poradzi to oddam go właśnie tam. Dzięki! :)

Gdybyś mieszkał koło mnie,to skrzynię wyjąć dla mnie to około 1 h i skrzynia na wierzchu.I wszystko było by jasne.

Gdybyś mieszkał koło mnie,to skrzynię wyjąć dla mnie to około 1 h i skrzynia na wierzchu.I wszystko było by jasne.
Fajnie by było[emoji5] ale niestety nie mieszkam nawet w okolicach...[emoji19]

Amortyzatory
Powrót