[159] Skrzynia biegów naprawa (chrobotanie)

dexster

Użytkownik
Auto
GTV Spider 3.0 V6 12V ph2
Jakiś czas temu pisałem o moim problemie ze skrzynią biegów M32. Problem pojawiał się tylko gdy auto trochę postało i podczas jazdy przekraczałem 2,3 tyś obr. W momencie gdy wskazówka temp pokazywała 90C problem znikał i wszystko działało bardzo ładnie.
Wymieniłem 8 łożysk bo i tak szurało na kilku biegach a mechanicy nic nie znaleźli co mogłoby wskazywać na uszkodzenie skrzyni.

Niestety chrobotanie nie ustąpiło
http://youtu.be/9lMv063-f24

dźwięk słychać od 40 sekundy filmu.

Dziś doszli do tego, że synchronizator 4 biegu ma minimalny luz i to on może powodować ten dźwięk (oczywiście rozebrali auto itp).

Niestety muszę odebrać auto a oni nie mają wolnego mechanika i naprawę musimy przełożyć na inny dogodny termin.

I teraz kilka głupich pytań (sorry ale jestem zielony jeśli chodzi o skrzynie):

1. czy można bezpiecznie z tym jeździć?
2. Ile taka naprawa powinna kosztować
3. Czy naprawić tylko ten synchronizator czy wymienić od razu wszystkie?

u mnie jest taki sam dźwięk ale tylko jak auto jest zimne, na 3 i 4 biegu. Pojawia się jak odpuszczę gaz i obroty spadną niżej 2000. Po dodaniu gazu dźwięk ustaje. Jak jest rozgrzana też tego nie słychać. Dzisiaj mechanik próbuje zlokalizować źródło szurania ale męczy się od rana i do tej pory nic konkretnego mi nie powiedział. Tak więc podłączam się pod pytania kolegi wyżej

Kiedyś pisałem o swoim przypadku. Dźwięk pojawiał się tylko zimą w momencie gdy silnik nabierał temperatury (dokładnie był to moment gdy dmuchawa w automacie zaczynała dmuchać). Jeździłem z tym przez 60tkm. Dźwięk zniknął przypadkowo po wymianie łożysk w skrzyni. W tym samym czasie wymieniłem sprzęgło i wysprzęglik. Jeśli przyjmiemy, że dźwięk nie był związany ze sprzęgłem i wysprzęglikiem to można dojść do wniosku że był związany ze skrzynią. W skrzyni miałem wymieniane tylko łożyska - więc powodem dźwięku były albo łożyska albo jakiś luz w skrzyni, który się zmienił przypadkowo w trakcie remontu.

Brak oleju w skrzyni taki sam dźwięk miałem jak wysuneła się półoś ze skrzyni co wynikiem było spuszczenie płynu. 3 i 4 bieg łożysk jest zamieszczony na walku który w skrzyni jest najwyżej. Zatem te łożyska polecą jako pierwsze. Polecam zlać cały olej sprawdzić czy nie ma opiłek i zalać olej ponownie 2,6 litra

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Witam mam pytanie jest problem z czwartym biegiem po włączeniu go i puszczaniu sprzęgła jest zgrzyt i jak by sie coś mielilo..auto nie jedzie idczucia takie jak by do konca nie w bity bieg.na postoju można wbić bieg 4j i udalo sie ruszyc ale po chwili wywala i chrobocze....jak by ktos wiedział i miał jakis pomysł to proszę dac info...auto kumpla niedawno kupione i juz chłopak płacze:) ze caly remont lub nowa skrzynie musi kupowac tak mechanik go bez rozbierania poinformował. .

Ostatnia edycja:
No to prędko do zrzucania skrzyni. Bo jak się łożysko nie daj boże sypnie, to portfel zaboli bardzo. Mechanik dobrze prawi, wiem bo niestety przerabiałem temat.

Będzie skrzynia rozebrana.kumpel na razie z 3 na 5 ogarnia:) i zbiera kasę:) a miało byc pieknie bo wymiana oleju w skrzyni właśnie sie odbywala a on miał być drugi w kokejce...ja zmieniłem i fajnie biegi wchodzą:)ale mam nadzieje ze jego az tak duzo nie pochłonie. ...

Amortyzatory
Powrót