Skrzynia biegów ale jaka?

dermaner

Nowy
Auto
Lancia Kappa 2,4 JTD
Witam

Nie wiem czy to dobry dział ale gdzieś pytanie zadać muszę.

Posiadam Lancie Kappe z silnikiem 2,4 JTD i będę robił do niej swap skrzyni biegów na skrzynie 6 biegów. Zależy mi na jak najniższych obrotach na ostatnim biegu dużo jeżdżę po autostradach. Naczytałem się iż skrzynia od AR166 lub AR159 jest godna usiąść w mojej Kappie bodajże typ skrzyni F40, ale naczytałem się również że w wyżej wymienionych Alfach skrzynie 6 biegowe mają różne długości przełożeń, jeśli naczytałem się herezji to proszę mnie uświadomić.

U mnie silnik siedzi 10v a z tego co się orientuje to doły silnika są takie same w JTD i JTDM

Niewiele pomogę ale pamiętajcie że w FL bodaj pod koniec produkcji były jeszcze inne skrzynie z inaczej wbijanym wstecznym.

Inne skrzynie (inny sposób wbijania wstecznego) były w FL.
AR166 przed FL:
ar166 skrzynia.jpg

AR166 FL:
ar166 fl skrzynia.jpg

AR159:
ar159 skrzynia.jpg

Niestety nie mam dokumentacji do Lanci.

Dobrze pamiętałem,że w 20V były inne skrzynie.Nawet sprzęgło jest przecież inne.

Tak sprzęgło jest inne ale mocowanie silnika rozstaw śrub jest taki sam
Dzięki danus77 za tabelki wyczerpują temat do cna, i tabelki mówią że najlepszym wyjściem jest zakup skrzyni F40 + kompletne sprzęgło

ale będziesz jeszcze potrzebował lewarka i cięgien, bo ta skrzynia ma inaczej wrzucany wsteczny niż 10v

Tak wiem skrzynia z lewarkiem została już zakupiona sprzęgło mnie trochę przeraża a raczej jego koszt

Pewnie jeszcze musisz zmienić podporę półosi i półosie też są inne.

Amortyzatory
Powrót