• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Skretne bi-xenony

Macu_

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MultiAir
Witam,

Od niecałego miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Giulietty :). Autko ma skrętne xenony/bi-xenony (te z pakietu premium). Jednak pomimo funkcji doświetlania zakrętów ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy aktywnym trybem doświetlania a wyłączoną funkcją. Czy ktoś wie jak to sprawdzić czy działa. Gość w salonie powiedział mi że przy zerowej prędkości to nie działa, więc wczoraj wieczorem jeździłem po parkingu ale żadnej różnicy nie widziałem.

Pzdr.
M.

Może to moja paranoja ale ja zauważam różnice dopiero przy 30/40 km/h wcześniej faktycznie miałem takie samo wrażenie jak Ty.

Tego nie widać normalnie. Ostatnio widziałem jak jechałem po śniegu z kilkadziesiąt kilometrów i jak kontrowałem kierownicą poślizgi przy 40-50 kmh, to się ładnie światła skręcały, nawet potem wymusiłem poślizg parę razy, żeby potwierdzić, że to nie fatamorgana. Wcześniej na ponad dwa lata używania auta chyba tylko raz zauważyłem jak skręcają.

w nocy jedz srodkiem jezdni i skrec mocno kilka razy kierownica, zauwazysz jak wiazka swiatla powraca! do swiecenia na wprost. ustrostwo na pewno dziala i jest dosc zauwazalne podczas uzytkowania. ja wylaczam funkcje skretna jesli jade na swiatlach w dzien, szkoda silniczkow w ksenonach, szybciej moga pasc

- - - Updated - - -

przy okazji, ksenony zaczely mi parowac od srodka. na razie niewiele, ale jednak cos widac tj male okragle plamki, pewnie z czasem bedzie wiecej mgielki od srodka.

maja obowiazek wymienic gwarancyjnie czy nie?

W tym aucie nie da się wymusić poślizgu... Chyba, że taki 3-metrowy :).

No fakt, nie był to dryft. Ale na kopnym śniegu, jak jedziesz prosto i skręcisz kierownicę, to przez chwilę auto jeszcze jedzie prosto, a światełka już skręcają. A po chwili jest już nudno, jak zawsze. :D

- - - Updated - - -

ja wylaczam funkcje skretna jesli jade na swiatlach w dzien, szkoda silniczkow w ksenonach, szybciej moga pasc

To nie lepiej nie włączać świateł mijania w ogóle i jechać na dziennych? Z tego co zaobserwowałem z tych Julek mijanych z przeciwka, to światła do jazdy dziennej widać lepiej niż te mijania, głównie pewnie ze względu na szeroki kąt świecenia - mijania są skupione na drodze, LEDy świecą dookoła.

u mnie fajnie widać, jak się ustawiają, kiedy parkuje ciut pod górkę,naprzeciwko ściany :)

tak ale podczas początkowego testu od razu widzisz czy skręcanie będzie działało, czy też tylko poziomuje

Ja jezdzilem przez niemal 8 miesiecy bez skretow, zajechalem do serwisu bo zaciekawil mnie ten temat i wyszlo ze caly klosz do wymiany.

Sent from my Iphone using Tapatalk

tak,byłam nieprecyzyjna, bo myślałam też o doświetlaniu zakrętów, bo jak w hali garażowej skręcam to widać ,jak światła podążają za skrętem

Napisane jest w instrukcji obsługi, że doświetlanie jest adaptacyjne. Im szybciej jedziesz tym szybciej na zakrętach skręcają światła. Wśród hebelków na środku konsoli jest wyłączający doświetlanie (przynajmniej w mojej wersji). Też myślałem, że nie działa dopóki nie użyłem tego przycisku, chyba tylko w takim celu go zamontowano :)

Witam mam takie pytanko czy da sie sprawdzić xenona czy jest spalony czy moze i nie? bo jeden xenon mi swiecie a 2 nie myslałem ze cos jest z przetwornicą

Witam,

Mój pierwszy wpis dla Gulietty

Koledzy mam pytanie o poziomowanie ksenonów - od dwóch dni obseruję jak ksenony podczas ich odpalania podnoszą się do pewnego poziomu jednak nie jest to właściwa wysokość - świecą za krótko - gdzie szukać problemu??
W AR159 były czujniki na przednim i tylnym zawieszeniu - jak jest w Guliettcie??

Skręt ksenonów działa pięknie a te za nisko świecące światła mnie już irytują (w AR159 też tak miałem)

Dzięki za sugestie

Może Ci się wydaje? Nie wiem, gdzie są czujniki, ale one też mają zwykłą regulację, jak każdy reflektor. Kiedyś reklamowałem, że mi świecą nierówno, to w serwisie po prostu kręcili śrubokrętem, zresztą argumentując, że prawy powinien świecić nieco wyżej.

Amortyzatory
Powrót