• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Siłownik maski 159.

Yarek

Aktywny
Auto
Giulietta 1,4 MA.
Padły mi siłowniki maski. Szukam Stabilusy, bo takie mam obecnie. Niestety nie ma Stabilusów w ofercie.
Co polecacie? Krosno, Daco, NTY?

Padły mi siłowniki maski. Szukam Stabilusy, bo takie mam obecnie. Niestety nie ma Stabilusów w ofercie.
Co polecacie? Krosno, Daco, NTY?
Ja mam Magneti Marelli. O ile do klapy bagażnika się nic poza stabilusem nie nadaje tak do maski spisują się dobrze. Maska w zeby nie dostaniesz. Kupisz Krosno czy polcar też będzie ok ważne żeby niutony pasowaly

Wysłane z mojego moto e6s przy użyciu Tapatalka

Ok. Dziękuję za info. Stabilusy w Czechach, a chcę robić w ten weekend.
Mają mieć po 250N.

Miałem u siebie założone z Krosna. Trzeba było trzymać maskę przy końcu, bo szarpały nią.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za rady i pomoc.
W szczególności dziękuję kol. jasio79 za pomoc. Z uwagi na brak możliwości dotarcia do sklepu kupiłem w necie. Dziś będą. Zdecydowałem się na MM.

Podepnę się z pytaniem, żeby nie zakładać nowego wątku. Ile N powinny mieć siłowniki tylnej klapy w SW?
U mnie są chyba za mocne bo jak podniosę klapę i puszczę to chce wyrwać zawiasy. Chciałem założyć te sprężynki to się boję żeby mi czegoś tam nie pogięło.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

podepnę się z pytaniem, żeby nie zakładać nowego wątku. Ile n powinny mieć siłowniki tylnej klapy w sw?
U mnie są chyba za mocne bo jak podniosę klapę i puszczę to chce wyrwać zawiasy. Chciałem założyć te sprężynki to się boję żeby mi czegoś tam nie pogięło.

"ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - soichiro honda

1180 n

Podepnę się z pytaniem, żeby nie zakładać nowego wątku. Ile N powinny mieć siłowniki tylnej klapy w SW?

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Na tył tylko Stabilusy. Nic innego. wymieniałem w zeszłym roku i chodzą idealnie.

Dokładnie, tylko Stabilusy posiadają hamulec przy końcu skoku.
Można kupić też Febi - w środku siedzą Stabilusy, a kiedyś były 2x tańsze :)

Zamontowałem MM. I ...ja prdl. Na ostatnich 2-3 cm maska tak odpala, że budą trzęsie. Okazało się, że lewy Stabilus był walnięty, bo po demontażu ręką go wciskam bez żadnego wysiłku. Drugim muszę zapierać o ścianę i ciężarem ciała dopiero wciskam.
Chyba spróbuję z powrotem wstawić starego Stabilusa, to może będzie mniej szarpało na samej końcówce.
Na nowym jednym MM sam utrzymywał maskę. Niby 25 N ale szarpie strasznie.

Spróbuj tak jak piszesz - tego sprawnego Stabilusa założyć. Powinno być lepiej.

Miałem u siebie założone z Krosna. Trzeba było trzymać maskę przy końcu, bo szarpały nią.

Mam u siebie z Krosna i nic nie trzeba trzymać, wystarczy je tylko prawidłowo (zgodnie z instrukcją) założyć. Też się na tym na początku złapałem że źle założyłem i nie trzymały na końcu ;)

A co tutaj można źle założyć? Nie heheszkuj.

Mam u siebie z Krosna i nic nie trzeba trzymać, wystarczy je tylko prawidłowo (zgodnie z instrukcją) założyć. Też się na tym na początku złapałem że źle założyłem i nie trzymały na końcu ;)

Miałem założone prawidłowo.
Poza tym nic nie pisałem o nie trzymaniu na końcu, a szarpaniu klapą przy ostatnich centymetrach skoku.

Miałem założone prawidłowo.
Poza tym nic nie pisałem o nie trzymaniu na końcu, a szarpaniu klapą przy ostatnich centymetrach skoku.

Co rozumiesz przez szarpanie?
U siebie początkowo założyłem nowe siłowniki w takiej samej orientacji jak były oryginalne i w końcowej fazie otwierania maski nie było żadnego spowolnienia/złagodzenia ruchu tylko z całym impetem dobijała do końca.
Po odwróceniu do góry nogami względem oryginalnych a zgodnie z instrukcją działania w końcowej fazie ruchu pojawiła się amortyzacja i spowolnienie działania tzn. można spokojnie puścić maskę bez obaw że coś się urwie.

To co opisujesz - dobijanie z impetem do końca skoku.
Montowałem je w obu kierunkach i za każdym razem to samo przy końcu skoku. Z siłownikami do klapy z bagażnika było to samo, więc wywaliłem je i kupiłem Stabilusy.

Amortyzatory
Powrót