[MiTo] Silniki do MiTo 120KM, 135KM...

• Autor wątku Autor wątku coupe8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam MiTo 120KM i Giuliettę Multiair 170KM. Wiem że jest różnica w mocy ale wg danych technicznych opartych przecież na tych samych normach powinno być odwrotnie. Multiair to jak dla mnie tylko marketing.

Ja też miałem T-jeta ale tej samej wielkości, wagi i podobnej mocy co Giulietta (Fiata Bravo T-jet 150 KM)i wiem że Multiair przynosi realne oszczędności w zużyciu paliwa. Są one uzależnione od warunków, największe różnice widać w mieście i przy ostrzejszej jeździe ale nawet na trasie oszczędności są na poziomie 1 - 1.5 litra.

W długi weekend byłem nad morzem, połowa drogi z Łodzi autostradą, druga połowa zwykłą drogą - średnie spalanie Julki to 9,1 l/100 km!!! Średnia prędkość 78 km/h. Dodam, że jechaliśmy w dwa samochody, szwagier Skoda Octavia 1.4 TSI, ta sama droga, ta sama prędkość - średnie spalanie skody to 6,5 l / 100 km.
Ja na twoim miejscu rozważyłbym wyjazd do serwisu - moja Alfa spaliła podobne ilości paliwa (8.8l) na samej A1 jadąc z prędkościami autostradowymi. Na krajowej drodze nigdy nie przekraczam 7 litrów a czasami schodzę do 6-ciu.

Co do Mito 120KM to masz 100% rację - samochód jest bardzo dynamiczny i wersja 135 KM nie robi dużej różnicy. W przypadku Mito najlepszym wyborem jest T-Jet 155 KM - wg mnie jest dynamiczniejszy od Giulietty MA170 i daje niesamowity fan z jazdy.

jako że moja żona uparła się na mito(na szczęście znajomy sprzedaje trzyletnie mito 1,4 155KM)to mam do was prośbę o przybliżenie tego silnika. Czy to jest to samo co 1,4 t-jet 155KM bo widzę że w alfie nazywacie go TB, czy są jakieś jego przypadłości ? Ja osobiście mam silni grupy vw 1,8 tsi 160KM więc uturbiona benzyna mi nie przeszkadza ale może coś tam się standardowo psuje. Czy ten silnik 1,4 170 multiair jakoś zasadniczo różni się od tego 155KM (który lepszy). Poczytałem o tym 1,4 155KM i tam jest pasek rozrządu z zaleceniem wymiany po 80kkm i czy faktycznie do tego przebiegu dotrzymuje czy trzeba go częsciej wymieniać oraz jaki jest koszt tej wymiany?

Panowie, jestem na etapie zakupu Mito dla żony i myślałem że wiem o niej już prawie wszystko ( mam na myśli MiTo), ale tu zagadka (przynajmniej dla mnie) do tej pory spotkałem się z dwoma wersjami silnika benzynowego 1.4 Turbo, a mianowicie 155KM i obecnie pakowany 135 KM (nie wspominam o wersji LPG 120KM). Co to za silnik w wersji 120KM z 2009 roku? i jak się ma do wersji 155KM

Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi, MiTo będę kupował za jakiś czas, także mysle że wtedy silniczki MultiAir będą już bardziej popularne i będzie można coś więcej na ich temat powiedziec, bo jestem ciekaw jak one będą spisywać się po kilkudziesięciu tyś km, czy nie będą awaryjne, a pozatym ciekawe jak te silniki tolerują LPG bo czytałem różne opinie, bede szukał 135 albo ewentualnie tego szatana z 170KM na pokładzie :) bo przy dosyć małej masie i wymiarach tej Alfetki wrażenia muszą być niesamowite,
mam pytanie jaka jest pozycja za kierownicą w MiTo, czy siedzi się niżej niż w większości aut? czy ogólnie auto jest nisko zawieszone? bo bardzo lubie niskie auta typu coupe w takich autach frajda z jazdy jest niesamowita!

170 KM w Mito jest trochę przereklamowane moim zdaniem. Przed zakupem jeździełem i MITO i Julką z tym silnikiem. Giulietta pomimo wagi jest lepiej się zbiera i szybciej przyspiesza (nie tylko moje odczucie - katalog potwierdza 0,1 s do setki). Może to zasługa szerszych opon jednak dużo lepiej się jeździło i cenowo były już bardzo zbliżone, więc wziąłem Julke. Po rozmiarach Mito spodziewałem się kosmicznego przyspieszenia, które jednak okazało się tylko złudzeniem. Jakbyś decydował się 170 to popatrz czy nie będziesz miał do wzięcia Julki w podobnej cenie.

. Jakbyś decydował się 170 to popatrz czy nie będziesz miał do wzięcia Julki w podobnej cenie.

Dobre Julka w podobnej cenie????chyba że spawana w połowie...sorki za OT
Ale fakt faktem że 170 nawet w Julce to nie kosmos , niby dużo wycia ale efekt taki sobie....oczywiście silniczek daje radę i zapewne większość użytkowników nie podskoczy ale lekki niedosyt jest...ja użytkuję Mito 135PS z TCT (właściwie to moja żona) i trzeba przyznać że to połączenie to arcy-fajna zabawka.na trybie normal(dla żony OK)jest łagodna i potulna żeby nie powiedzieć leniwa, co innego Dynamic tutaj silnik pozbawiony jest kagańca i można pogonić do 200 całkiem nieźle powyżej już nie powojuje ale to przecież nie auto wyścigowe.Fajne autko w tej konfiguracji mimo tandety wykonania nadkoli, lakieru rysującego się od samego patrzenia, kiepskich plastików we wnętrzu itp.Ale coś w sobie ma

Dobre Julka w podobnej cenie????chyba że spawana w połowie...sorki za OT

Z cennika Alfa Romeo:
Mito QV 170 KM podstawowa cena 87500 zł,
Giulietta 1,4 170 KM progression 78500 zł + za 990 zł mozna w promocji kupić pakiet QV

Jak sie nie znasz to nie pie...

.Fajne autko w tej konfiguracji mimo tandety wykonania nadkoli, lakieru rysującego się od samego patrzenia, kiepskich plastików we wnętrzu itp.Ale coś w sobie ma

Pokaz mi jedno auto tego segmentu w cenie podstawowego Mito mające tak dobre plastiki w kabinie. Nie wiem jak te pseudocarbony ale u mnie plastik jest wręcz miesisty a nie twardy. Lakieru tez nie mam porysowanego mimo 3 lat jazdy.
Wiec nie mam pojęcia skąd takie wnioski

Pokaz mi jedno auto tego segmentu w cenie podstawowego Mito mające tak dobre plastiki w kabinie. Nie wiem jak te pseudocarbony ale u mnie plastik jest wręcz miesisty a nie twardy. Lakieru tez nie mam porysowanego mimo 3 lat jazdy.
Wiec nie mam pojęcia skąd takie wnioski

Moje doświadczenia są zaledwie tygodniowe-fakt.Nie mówię tu o wyglądzie kabiny a o jakości plastików na drzwiach i podłokietniku(te z centralnej konsoli są OK)..... nie no ale co do lakieru to nie przesadzajmy lekkie otarcie obrączką i już rysa jak po śrubokręcie , no ale jak sądzę to wina eko-pseudo-lakierów. Żebyśmy się dobrze zrozumieli ,autko wybrałem bo faktycznie robi bardzo pozytywne wrażenia estetyczne wewnętrzne i zewnętrzne i chciałem żeby żona się w nim dobrze czuła ... i tak też jest.....powiem więcej sam się w nim dobrze czuję pomimo ewidentnych niedoskonałości

Z cennika Alfa Romeo:
Mito QV 170 KM podstawowa cena 87500 zł,
Giulietta 1,4 170 KM progression 78500 zł + za 990 zł mozna w promocji kupić pakiet QV

Jak sie nie znasz to nie pie...

Pakiet QV i Sport można wziąć tylko do wersji distinctive. Jak kupowałem to trzeba jeszcze było obowiązkowo dobrać skóre albo tapicerkę sportową.

Może wie ktoś z łebskich Alfaholików jakie ą różnice w mechanice silników do MITO :1,4 TB 135PS i 1,4 TB 170PS, a może te różnice to jedynie program???A i przy okazji ile niutków wytrzyma skrzynia TCT???

Dzięki teon za odzew zresztą nie pierwszy już raz ......no to mam lekturkę

podbijam temat, siostra sie uparła na mito, mi w sumie tez sie podoba i zaczynamy poszukiwania. Szukam benzynki pod gaz, która z w.w wersji silnikowej nada sie najbardziej? 1.4 90km to norma ze gazują a jak z resztą? Nie musi miec jakiejs super wyścigówki bardziej chodzi o to aby sie tam nic nie działo;)

Kazdy silnik mito da sie zagazować. Najlepsze jednostki to TB 155KM i TB 120KM, jak wolnossący to 95KM. Unikaj wersji mutiair 105KM 135KM i 170KM kosztowny w naprawie awaryjnego modułu.

Pomimo spadku popytu na diesle, rozważ silnik 1.6 JTDm. Szczerze mogę Ci polecić.

W poprzednim aucie miałem 1.6 TDI, po przesiadce ma JTDm SAME PLUSY.

Elastyczność, moc, duży moment obrotowy (w trybie dynamic az 320 Nm), 6 biegowa skrzynia, spalanie, niska awaryjność, brak problemów z egr i dpd (przynajmniej u mnie).

Ostatnia trasa na wakacje: Poznań -> Garmisch -> Innsbruck -> Predazzo -> Rimini x2 , lacznie 3800 km, spalanie na całej trasie 4,4 l/100. W trasie się pięknie jeździ, nie brakuje mocy, a jak na diesla brzmi kulturka. :)

EDIT: we wrześniu poprzedniego roku trasa weekendowa Poznań -> Garmisch, 2x 950 km głównie w nocy, na tempomacie 120km/h, spalanie 4,3 l/100. Silnik się nawet nie spocił, zerowy spadek płynu chłodniczego czy oleju.

Ostatnia edycja:
Ja bym polecił ( a jakże :) ) swój silnik tj 120KM T-jet turbobenzyna. Jest to już wiekowa konstrukcja stosowana w całej grupie fiata, dynamika wystarczająca do tak małego auta. Wymieniam tylko olej, leję benzynę ( 95) i śmigam aż miło. CO do oleju to używam castrola, poprzedni właściciel jeździł na motulu.

Ja bym polecił ( a jakże :) ) swój silnik tj 120KM T-jet turbobenzyna. Jest to już wiekowa konstrukcja stosowana w całej grupie fiata, dynamika wystarczająca do tak małego auta. Wymieniam tylko olej, leję benzynę ( 95) i śmigam aż miło. CO do oleju to używam castrola, poprzedni właściciel jeździł na motulu.

To z olejem kolego z...łeś. Bo motul rozkłada na łopatki castrola

A motula rozkłada Selenia...

Amortyzatory
Powrót