• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Silnik V6 od 166

Piotrek98

Nowy
Auto
Alfa Romeo 33 1.6 IE
Witam mam pytanie szukam budy od alfy 147 z silnikiem ts i do tego samochodu chciałbym wsadzić silnik V6 busso z alfy 166 3.0 może ktoś już działał coś z tematem i chciałby podzielić się :D chodzi mi o to czy pasuje na łapy i czy jest dużo dłubania z elektryką :D

No wiązka,ECU,być może body
Mechanicznie skrzynia półosie ,być może i przednie zawieszenie.
Chłodnica chyba też

Jak będziesz miał 147 całą i 166 całą to kilka dni (calusieńkich) parę gratów z 147 GTA lub 156 V6 (przeniesienie napędu) to ...... masz, fajną furę.
Mechanicznie to jak klocki lego, zakładając powyższe wymogi. Elektryka będzie dużo trudniejsza, ale do poklejenia z podanych składników.
Podsumowując.
Albo nakupisz wszystko i osiwiejesz w garażu lub podpalisz to wszystko....
Albo cały ten złom dasz do zrobienia i też osiwiejesz stojąc i poganiając mechaników trzymając otwarty portfel.
Już dawno życie udowodniło ze jak nie jesteś zapaleńcem z wiedzą i możliwościami to lepiej kupić sobie GTA lub GT V6 i woskować sobie furę z piwkiem w ręku ;)
Ale życzę szczęścia.

Narazie się rozglądam za jakaś sensowną budą :D z zawodu jestem mechanikiem więc umiem sobie poradzić :D elektryka ogarniętego też mam :D teraz jeszcze jedno pytanie skrzynie zakładać od 166 czy od 156 ? i jak temat z półosiami podejdą od 156 ? bo od GTA raczej nigdzie nie znajdę a jak by się zdarzył cud to pewnie za kosmiczne pieniądze :D

Witam mam pytanie szukam budy od alfy 147 z silnikiem ts i do tego samochodu chciałbym wsadzić silnik V6 busso z alfy 166 3.0 może ktoś już działał coś z tematem i chciałby podzielić się :D chodzi mi o to czy pasuje na łapy i czy jest dużo dłubania z elektryką :D

Przed Tobą było już wielu, którzy takie plany robili. Zarzekali się. Jakoś mało kto się pochwalił tu na forum jakąkolwiek pracą nad przeróbką ;) Jest jedna 137 3.0 na forum ale człowiek nie posiada historii przeróbki, brak szczegółów, brak kosztorysu a na pytania odpowiada na odczepnego. Jak jesteś uparty to życzę Ci powodzenia. Jednak zastanów się czy lepiej nie nabyć 147 GTA i mieć spokój.

To szukaj tej budy, jak znajdziesz- pokaż, potem silnik z elektryką. A potem gwarantuje ci że pomożemy.
Teraz szkoda klawiatury na ponowne wywody z których nikt pożytku nie ma.
A na zachętę to potrzebujesz jeszcze kompletnych półosi z podstawą filtra oleju z 156 v6 i skrzyni 6-tki.

Cześć.
[MENTION=24546]LukaSS[/MENTION] chyba już Ci gdzieś tłumaczyłem mój sposób odpowiedzi, [MENTION=845]slavol[/MENTION] też mnie w tym popierał :) Temat uważam za zamknięty :P

[MENTION=33097]Piotrek98[/MENTION] jeżeli jesteś gotowy na wydanie tysięcy złotych więcej niż Ci się wydaje to działaj. Jak już będziesz robił przekładkę i będziesz miał pytania to chętnie odpowiem na każde sensowne pytanie techniczne. Pewnie [MENTION=845]slavol[/MENTION] też coś podpowie.

I jeszcze jedno w brew temu co niektórzy piszą/myślą caly swap od pierwszej do ostarniej śrubki zrobiłem sam, jeździ do tej pory wszystko :D
Linka do proektu masz poniżej w podpisie.
Pozdrawiam.

Wielkie dzięki za wsparcie :D narazie szukam jakiejś sensownej budy , muszę dokończyć garaż i działamy z tematem :) wielkie dzięki za wsparcie :D napewno się odezwę do ciebie :) twój swap podziwiam od samego początku :)

a tak z ciekawości - czy cały zespół napędowy ze 156 V6 nie powinien jakoś w miarę łatwo podejść? Mam 2.0 TS i tez mnie kusi żeby dłubnąc i zamontowac jakieś busso :) Byłem ostatnio w Irlandii i tam sensowną alfę powiedzmy 10 letnia kupuje sie za kilkaset euro, a na szrotach widziałem samochody w lepszym stanie niz u nas na drogach...

Amortyzatory
Powrót