• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Silnik strzela 1.6 benzyna

adam08

Nowy
Auto
Alfa 147 1.6 TS 120KM
Witam

Odpalałem dzisiaj samochód po kilku dniach stania pod blokiem. Gdy przekręciłem kluczyk usłyszałem huk jakby strzał poczułem swąd spalenizny i zobaczyłem dym.
Silnik odpalił ale cały czas strzela i nierówno pracuje. Co to może być?

Pozdrawiam

Zobacz, czy coś Ci nie wrąbało jakiś kabli i nie pali do końca... Ogólnie problem bedzie z spalaniem, swiece, kable, paliwo, cewki itd.

@@edit
Ja tak miałem, gdy cewka była zabrudzona potrafiło walnąć z rury, potem jak jakiś futerkowiec przebil sie przez silnik i kable byly nie w najlepszym stanie to bylo to samo

Ostatnia edycja:
Moge dojechać do warsztatu na takim silniku. Strzela dość głośno z okolic silnika. na pewno coś się spaliło.Pytanie czy bezpiecznie dojadę do warsztatu

aa z okolic silnika, myslalem, ze z rury... Zobacz, czy nie wciągneło Ci cos w silnik, ja znalazłem raz kawałek spalonego futra z kościa i kawałkiem zwęglonego miesa ;d Rozrzad, jakas rolka, nie moge Ci powiedziec, czy mozesz z tym jechac bo tego nie widze.

Zakładam, że nie masz LPG.
Zobacz, czy nie masz dziurawej rury gumowej na dolocie przed przepustnicą.
No i sprawdź układ zapłonowy, kable, świece, cewki i czy nie ma wody lub oleju w gniazdach świec.

Jeśli nie ma LPG to powinien wytrzymać, ale i tak warto sprawdzić czy kolektor dolotowy nie popękał.

Amortyzatory
Powrót