Silnik JTD czy benzyna ?

Witam,

Wiem ze alfy są same w sobie piękne, ale może użyliście czegość w swoich AR żeby poprawić im wygląd stylistyczny zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Nie mówie tutaj np. o sprężynach i glebie, czy przyciemnianych szybach. Chodzi mi o jakiś drobiazg, detal, cos co sprawi że auto sie jeszcze bedzie wyróżniać.

jeśli chodzi o drobiazgi to np. chromowa listwa na klape bagażnika... więcej z drobiazgów nic bym nie ulepszał... ewentualnie jakaś naklejka Alfaholików:) bądź samej alfy:) później to można pomyśleć nad lotką...

a wracając do tematu... to nie znalazłem żeby było napisane ile mniej więcej km rocznie bedziesz kolego robił?? i czy chodzi Ci o ekonomikę czy przyjemność?? bo raczej jakiegoś kompromisu szukamy:) jak zależy Ci na wciskaniu we fotel to JTD jak na mocy i obrotach przy przyjemnym dzwięku to 2,0TS + LPG... osobiście mam JTD 115KM i na początku było WOW ale juz rumaki oswojone i jest mały niedosyt... czasami depnę na jakimś luczku i opony cos tam kwicza ale szału już nie robi... więc bede zwiększał moc bo wszystko idzie zrobić:) ale jak Ty kupujesz to patrz za 16V jeśli chodzi o JTD... TS nie wiem jak się sprawuje bo nie miałem okazji jechać...

aha i tam ktoś napisał że JTD chodzi jak traktor... to mówię że to gruba przesada... JTD patrząc na diesle innych marek ma jedna z lepszych kulturę pracy wg. mnie przynajmniej wiadomo diesel nie będzie tak cichy jak benzyna której czasami nawet nie słychać...

czasami depnę na jakimś luczku i opony cos tam kwicza ale szału już nie robi... więc bede zwiększał moc bo wszystko idzie zrobić:)
To właśnie jeden z powodów chęci kupna JTD, bo jak ma się wolne 1500-2000zł to można spokojnie 120 konne JTD zrobić 150 :) Niestety z 1.6 TS 120km się tak nie podziała, bynajmniej nie za takie relatywnie nieduże pieniądze.

no ja mam w planach wydać max 3 koła i z tego co mi pisali to można o wiele więcej wyciągnąć ale mnie te 40-50 więcej zadowoli:) samego chipu nie chcę robić bo na tym +35KM jakoś jest ale jak turbo i dolot i do tego chip to już coś się poczuje:) do tego katy OUT i przelotowy wydech.. w benzynie nie ma takich możliwości... przynajmniej się nie orientowałem i nie wiem... może posiadacze TS coś więcej będą wiedzieć na ten temat... w sumie zawsze turbo w benzynie można dołożyć ale kupę przeróbek jest... ale jak Tobie 150 wystarczy to albo kupujesz 16V i masz już albo patrzysz za zadbanym 8V i jedziesz na chipa:) fakt że wtedy 6 biegu będzie brakować... i to jest zaleta kupowania 16V

W moich planach jest fabryczne JTD 140-150km, a te częstokroć mają skrzynię 6-biegową :)

Temat troche się rozmył... Od tuningowania po czipowanie itp. A ja nadal nie dostałem odpowiedzi na pytanie co jest nie tak w tych benzynach ? Dlaczego mają dość słabą opinie ? I można je dostać sporo taniej niż JTD? Ja myślę że nie będe robił w roku więcej niż 10-15 tyś. km więc ciekawi mnie temat benzyn. Bo przecież ludzie nimi jeżdżą :)

Jezdża
a dlaczego mieliby nie jeździć.
Sam z powodzeniem zrobiłem 40tyś TSem w rok i to jeszcze na gazie.
W między czasie wymiana 3 razy oleju, termostatu bo otwierał w okolicach 70*, pompy paliwa którą zajechałem robiąc kupe kilometrów z suszą w zbiorniku .. i tyle.

Co z nimi nie tak ?
Nie lubią słabego i spracowanego oleju, podobno nie tolerują długich przebeigów na rozrządzie jednym ... ale tego akurat nie jestem w stanie pojąć.
Słaby olej = słabe smarowanie wariatora zmiennych faz rozrządu ... więc = klepanie wariatora.
I tyle.
Wszyscy mówią panewki - ale w 1.6 nie słyszy się o padających panewkach.

Tak jak ktoś już wcześniej pisał. W tym przedziale wiekowym 8-10 lat najlepiej brać diesela. Czy diesel czy benzyna i tak coś trzeba będzie zrobić ale łatwiej jest zrobić dwumasę w JTD czy JTDm lub ogarnąć MCSF/turbo niż mieć panewki czy wał do ropienia w TSach.

Zasadniczo podczas wertowania zasobów internetu w poszukiwaniu info o 147 nie spotkałem się z negatywnymi opiniami o TSie. Po prostu ludzie piszą, że JTD jest mniej zawody niż TS oraz bardzie ekonomiczny. Co nie zmienia faktu, że TS nadal jest chwaloną jednostką, choć żyje w cieniu JTD ;)

Warto dodać, że TSy niestety są paliwożerne, bynajmniej tak wnioskuje po rankingu spalania na autocentrum. Wynik porównuje z 1.6 16v 115km w Renault Megane mojej mamy, która jeździ 50/50 miasto/trasa i średnia wychodzi 7l benzyny, gazu pali tyle samo.

No to tu nie zrobisz takiego spalania.
8-9 trasa można jeszcze urwać ;)
10-11 miasto
Chociaz miasto to i 15 ostatnio zrobilem (18" + box na dachu)

Ja T.S'a 2.0 raczej bym nie kupił. Większość przypadków tu na forum z panewkami itd dotyczy 2.0, co nie znaczy ze w 1.8 się nie przekręcają. 1.8 użytkowałem 3 lata, jazda razej dynamiczna (wymieniałem nawet skrzynie) i naprawdę nie miałem na co narzekać przy silniku, fajne osiągi i dźwięk jak na R4. Zastanów się dobrze, w odczuciu miedzy 2.0 a 1.8 nie ma żadnej różnicy, masz za to mniejsze ryzyko ze panewki przekręca sie no i troche mniejszy koszt wymiany rozrzadu niz przy 2.0.

Pzdr

Ja T.S'a 2.0 raczej bym nie kupił. Większość przypadków tu na forum z panewkami itd dotyczy 2.0, co nie znaczy ze w 1.8 się nie przekręcają. 1.8 użytkowałem 3 lata, jazda razej dynamiczna (wymieniałem nawet skrzynie) i naprawdę nie miałem na co narzekać przy silniku, fajne osiągi i dźwięk jak na R4. Zastanów się dobrze, w odczuciu miedzy 2.0 a 1.8 nie ma żadnej różnicy, masz za to mniejsze ryzyko ze panewki przekręca sie no i troche mniejszy koszt wymiany rozrzadu niz przy 2.0.

Pzdr
tyle ze w 147 nie ma 1.8 ///

mattom masz racje :) Nie zwrocilem uwagi ze koledze chodzi wyłącznie o 147 (eh sobotni wieczór :D:D )

Pzdr

Co do tej meganki mamy czy jest tam klima i laczek 17 cali? Bo to też nabija tą średnią. Co innego jazda na 14/15 gdzie spalanie minimum o 0,5l mniejsze niż na 17tkach. To samo tyczy się klimy. Też trzeba doliczyć te 0,5l beny więcej.

Co do tej meganki mamy czy jest tam klima i laczek 17 cali? Bo to też nabija tą średnią. Co innego jazda na 14/15 gdzie spalanie minimum o 0,5l mniejsze niż na 17tkach. To samo tyczy się klimy. Też trzeba doliczyć te 0,5l beny więcej.
W mieście ok,
ale w trasie 18" cali obecnie do 15 w zeszlym roku i zima pali mi podobnie ;)
Kwestia tylko rozpedzenia, pozniej juz auto plynie

Klima + fabryczne 15". Nie wziąłem tego pod uwagę, pewnie same fele 17" koło litra dołożą :)

W moim przypadku spalanie, o którym pisałem na pierwszej stronie, tj. ~4l/100km w trasie i ~7l/100km w mieście, jest na kołach 16" alu. Jazda raczej ekonomiczna. Średnie spalanie na dystansie ostatnich 1300km to 5.7l, przy czym ja zrobiłem z tego jakieś 600km. Średnia z poprzednich 700km była 6.1l.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi, w takim razie nadal szukam ciekawej oferty wśród silników dieslowych, a nóż coś się ciekawego trafi

Pozdrawiam :)

Amortyzatory
Powrót