Hej, kupiłem 2.4 w lipcu 2019, zrobiłem nim od tamtej pory ok 22k km, więc mogę się wypowiedzieć

1. Jak zdrowy to polecam, ale doczytaj do końca

. Fajny dźwięk, spokojnie można w długą trasę lecieć 160 i wyżej. Zdecydowanie silnik na trasy, w mieście dosyć wysokie spalanie (~9.5-10.5 l/100km) i szbko zapychający się DPF znacznie uprzykrzają jazdę. No i tak samo jak kolega wyżej wspomniał, z powodu masy start spod świateł szału nie robi. Najlepsze wrażenie pod względem przyspieszenia, moim zdaniem, daje wcisnięcie gazu w podłogę na trzecim biegu od 2000 do 3000 obrotów. Wtedy trochę czuć "200 KM"

Pozwala to bardzo sprawnie dołączać do ruchu na wjazdach na drogi szybkiego ruchu.
2. Czy kopci przy rozruchu i dodawaniu gazu na rozgrzanym silniku (wtryski / egr / głowica ), korekty wtrysków na biegu jałowym (trzeba podpiąć do kompa), czy na wyższych biegach i niższych obrotach czuć wibracje (dwumasa), za pomocą aplikacji DPF Monitor na androida można sprawdzić stan DPF przez złącze OBD (tzn ile minęło od ostatniego wypalenia, o ile w ogóle dpf jest), czy samochód jest w stanie się dogrzać do 90 stopni po ~10 minutach jazdy (jeśli nie to termostat do wymiany, ale to drobnostka.). Być może jeszcze napięcie ładowania, bo wyjęcie altenatora w 2.4 nie jest takie proste. Poza tym w Alfie stan zawieszenia oraz korozję progów oraz sprawdzić czy wszystko elektroniczne działa.
3. Rozrząd, oleje i filtry to wiadomo. Poza tym z mojej strony od razu zajrzałbym do EGR i kolektora ssącego i porządnie je wyczyścił. Wszyscy polecają pozbyć się klap, ja zamiast tego dałem nowy kolektor (1000 zł). Twój wybór
4. Wtryski, EGR, dwumasa to jak w każdym większym dieslu kilkunastoletnim. Tata ma diesla w Toyocie i tak samo walczy z wtryskami i EGR. I tak jak w innych autach niestety naprawy sporo kosztują: komplet wtrysków nowych 3000 (regeneracja min. połowę tego), dwumasa 2500, nowy kolektor z klapami 1000 (samo wycięcie klap mniej), czyszczenie lub wycięcie DPF to 600-1000 zł. Natomiast głowica to faktycznie słaby punkt tego silnika, chyba często pękają, a wymiana na regenerowaną to koszt z częściami i robocizną 4000-5000. Ewentualnie można dostać nową z ASO za 7500

.
5. Mam w domu dwa Citroeny (2008 i 2012, więc trochę nowsze niż Alfa, ale też nie nówki) z silnikami 1.6 HDi i serwisowanie Alfy jest sporo droższe.
6. Ja kupiłem swoją za 17 000 z 2006 roku i wraz z nowymi wtryskami, dwumasą i sprzęgłem, głowicą, zawieszeniem z przodu i jeszcze innymi pierdołami wydałem już spokojnie drugie tyle. Aczkolwiek mój budżet był do ~30k więc spodziewałem się takiego obrotu sprawy.
Osobiście szukałbym teraz silnika 2.0, mocy na trasie nie zabraknie, a spalanie i masa mniejsze i problemów z serwisem powinno być mniej. Jedyny problem to chyba uszczelka smoka, którą jednak można tanio prewencyjnie wymienić oraz dwumasa jeszcze droższa niż w 2.4 (w zależności od skrzyni, bo chyba były rózne montowane do 2.0, więc na to też trzeba uważać). W dodatku są to nowsze auta, ale też droższe. Jakbyś miał więcej pytań to pytaj.