[159] Silnik 2.4 jtd

bezel

Nowy
Auto
nie wiem
Witam! Mam problem- padł mi silnik 2.4 20V o kodzie 939A.
Poszukuję w jego miejsce nowego, ponieważ w
moim padła panewka. I tu rodzi się pytanie: czy słupek z głowicą mogę nabyć z 156 lub 166 20 zaworowej? Osprzęt chcę przerzucić własny, ale dostać złożone 939A graniczy z cudem, a na pewno w tych pieniądzach. Są jakieś istotne różnice w budowie tych silników? Może ma ktoś taki na sprzedaż?

Pozdrawiam

No ja mam ale ze 156 2.4 20v 175km. Tak jak ci pisałem

właśnie czekam na odpowiedź czy to dziadostwo pasuje, bo ceny są chore

Kolego
Jak masz blok cały to naprawiaj ten silnik na oryginalnych panewkach Są drogie ale jak co to gość zrobi porządnie to na tym silniku przejedziesz jeszcze tysiące kilometrów. Polecam sprawdzenie wału i założenie nowych pierścieni koszt pierścieni zamiennik bardzo dobrej klasy jest w dobrej cenie.
Ze słupkiem to loteria i może się okazać że stanie się to samo bo nie wiesz co było zrobione i jak często ktoś wymieniał lub co gorsza nie wymieniał oleju.
Swoją drogą czy panewka ci się obróciła samoistnie??? Czy nie zmieniałeś dość często oleju???

Pozdrawiam
Witam! Mam problem- padł mi silnik 2.4 20V o kodzie 939A.
Poszukuję w jego miejsce nowego, ponieważ w
moim padła panewka. I tu rodzi się pytanie: czy słupek z głowicą mogę nabyć z 156 lub 166 20 zaworowej? Osprzęt chcę przerzucić własny, ale dostać złożone 939A graniczy z cudem, a na pewno w tych pieniądzach. Są jakieś istotne różnice w budowie tych silników? Może ma ktoś taki na sprzedaż?

Pozdrawiam

Swoją drogą czy panewka ci się obróciła samoistnie??? Czy nie zmieniałeś dość często oleju???
Kolega miał w tym silniku 300 KM na innym turbo oraz wtryskach i na seryjnym dole silnika. Panewka obróciła się po kilkudziesięciu minutach jazdy mocno wyścigowej (tzn. prędkość grubo ponad 200 km/h). Więc ratowanie tego wału nie wydaje się najrozsądniejsze.

Ja bym szukał kogoś kto wymienił cały słupek, a miał tylko pękniętą głowicę. Wtedy dół silnika mu został i może za niewielkie pieniądze odda.

Padaja jak muchy te 2.4 ostatnio czyzby te upaly :) Wczoraj rozmawialem z jednym z mechanikow z bravo srewis w tamtym miesiacu 2 mieli na jednym obrucilo panewke a w drugim wszystki olej gdzies wsiak a wymieniali 2 dni temu. Strach jezdzic,chyba wsadze 1.9.120km:)

2.4 JTDm to super silnik pod warunkiem regularnego serwisowania a przede wszystkim wymiany oleju!!!! Najlepiej co 10 tyś. i nie eksperymentowanie z wymianą co wymiana to inny olej!!!! Jak turbina padnie to najlepiej zakupić nową koszt duży ale spokój na lata!!! A nie kombinować z regeneracją udaną lub mniej udaną!!! Jak coś się wali to później się szuka dlaczego.

najlepsze jest to że rok temu nikt nie mówił o problemach z głowicą itp. tylko że 2.4 to bardzo udana jednostka. teraz nagle tak jak kolega wyżej napisał 2.4 padają jak muchy....

najlepsze jest to że rok temu nikt nie mówił o problemach z głowicą itp. tylko że 2.4 to bardzo udana jednostka. teraz nagle tak jak kolega wyżej napisał 2.4 padają jak muchy....

To, że 2.4 jest silnikiem podatnym na problemy z głowicą, to już z dobre 2 lata temu pisałem. Wtedy mało kto chciał w to wierzyć... Teraz auta mają jeszcze większe przebiegi i problem się nasila. Do tego dochodzi prawie zerowa podaż sprawnych głowic/słupków na rynku wtórnym i masz gotową receptę na kosztowną naprawę.

2.4 JTDm to super silnik pod warunkiem regularnego serwisowania a przede wszystkim wymiany oleju!!!! Najlepiej co 10 tyś. i nie eksperymentowanie z wymianą co wymiana to inny olej!!!! Jak turbina padnie to najlepiej zakupić nową koszt duży ale spokój na lata!!! A nie kombinować z regeneracją udaną lub mniej udaną!!! Jak coś się wali to później się szuka dlaczego.
Otóż to !!

To jest bardzo dobra i udana jednostka niestety większość cudów na polskim rynku to ulepy, poleasingowe kible, egzemplarze naprawiane przez handlarzy mirkow i ich mechaników, przebiegi rzędu 300-400kkm itd.
Dobry egzemplarz będzie niezawodny niemniej zużywa się jak wszystko; niestety dobry egzemplarz nie będzie też tani.
Jak napisał przedmówca - regularny serwis co 10kkm na markowych materiałach a nie 10w40 z beczki, części oryginalne a nie regenerowany kondon i śmigać będzie to na pewno długo i bezproblemowo zakładając, że auto jeżdżone jest przez świadomego użytkownika.

Amortyzatory
Powrót