alfiarz1.9
Nowy
- Auto
- Alfa romeo 147, 1.9 JTD przedlift
Witam, da się zrobić swapa z 1.9 na 2.4 jtd? Alfa romeo 147 przedlift.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
2,4 to ciężki kloc, w 156 psuł rozkład masy, a przy krótkim 147 to już w ogóle patologia XD
Oj tam zaraz patologia. GTA to też patologia?
Jak się dobrze zrobi to pięknie pojedzie. Po prostu wymaga dostrojenia zawieszenia
Wiadomo, że są tańsze opcje - ale nie mają dźwięku 5 cylindrów.
2.4 jtd jest cięższe od busso, pojemnośc silnika nie przekłada sie bezposrednio na jego masę XD słupek busso bez osprzętu z czego pamietam ok 130kg, a 2.4jtd 180 czy nawet więcej przy 20 zaworowym pewnie
Natomiast ważył wersje SOHC, która ma pewnie lżejsze głowice, ale to nadal okolice 140-150kg
No zdecydowanie: dochodzą wałki, koła zębate, zawory itd.
Tak jak pisałem - dla 166 w danych na sieci waga identyczna. Pamiętaj, że V6 np. też miały dwumasę.
...
Zaletą JTDm jest łatwy tunig, przy zachowaniu ciekawego brzmienia (5 cyl.), czego nie ma 1.9
Tuning V6 to wiadomo - ciężka sprawa i duży koszt. ..
„Sens” i „opłacalność” nigdy nie idą w prze z tuningiem![]()
Każdy kto ma w planie wydać kupe kwitu na tuning robi sobie rachunek sumienia, czy wydany pieniadz x będzie warty efektu y.Jeżeli coś jest nieopłacalne to nikt tego nie robi, nawet jakieś dzikie swapy typu znane z Polskiego podwórka Uno z busso, mimo swojej bezsensowności są interesujące, jedyne w swoim rodzaju, absurdalne itd. - te modyfikacje się opłacają, bo spełniają żądany efekt.
"Żądany efekt", o którym wspominasz, to kwestia indywidualna.
To, że TY nie widzisz sensu w 147ki z 2,4 to nie znaczy, że właściciel tego nie widzi. Tak samo, to, że TY widzisz sens w uno z busso, nie znaczy, że ja go widzę.
Żeby była jasność - ja nie widzę sensu robienia tego, o czym myśli autor tematu. Uważam, że jest to ekonomicznie bezzasadne i trudne do zrealizowania (ale nie niemożliwe). Zdaję sobie jednak sprawę z faktu, iż równie dobrze wiele osób powiedziałoby to samo o robieniu strokera z mojego 3,2JTS tylko po to by osiągnąć 300+ koni, bo przecież "sprzedaj i kup 1,75TBi i będziesz miał lepszą bazę" a "3,2 holdena to nie busso".
Chce robić - niech robi. Ja chętnie poczytam temat o takiej przeróbce
I nawet to działało.
I to całkiem spoko rzekłbym
Czas 80-120 prawie jak w moim Busso. A to dopiero 175KM, jakby podbił na 210 (chyba taki stage1 w JTD 20v) to by dopiero latało![]()