[Giulietta] Silnik 1.6 JTDM 105km

• Autor wątku Autor wątku Amok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Amok

Nowy
Auto
Giulietta Distinctive 1.6 JTDM 105KM
wybaczcie, czy ktoś wogòle posiada Julke w małym dieslu? Od niedawna jestem posiadaczem w wersji distinctive. Przejrzałem już połowę tematów na forum ale nie spotkałem nic o tym silniku. Może któryś z posiadaczy wypowie się na jego temat?

mam rownież małą prośbę. auto kupiłem od młodego chłopaczka jako trzeci właściciel. Chłopaczek wspomniał że przez rok eksploatacji wymienił olej, filtr i klocki hamulcowe. Nie mam możliwości sprawdzenia co i jak było wymieniane bo wpisy w książce to tylko przebieg i pieczątka (ostatni około 20k i ponad rok temu). Co powinienem wymienić dodatkowo na tak zwany start (poza oczywiście rozrządem bo ten jeszcze zmieniany od nowości nie był.) ?Auto ma 125k i chodzi bezproblemowo. pozdrawiam

Niewiele jest o tym silniku.
1.6 w Giuliettcie jest ze stałą geometrią turbiny. Na minus osiągi na plus mniejsza awaryjność.
Kiedyś się interesowałem tym silnikiem i chyba jest to 'pancerna' jednostka bo niewiele o nim jest. Z drugiej strony to dość 'młody' silnik i może jeszcze nie być taki 'rozpracowany'.

99% nowych właścicieli aut zmienia rozrząd - kompletny, z pompą wody + olej. Co 2 lata zaleca się wymianę płynu hamulcowego, więc można to też dopisać do listy. Filtry to wiadoma sprawa - ja zmieniam zawsze komplet przy wymianie oleju - oprócz filtra paliwa - ten zmieniam co 60kkm.
Część osób przed wymianą oleju 'płucze' silnik płukanką - tania jest, a zawsze to można pozbyć się 'dziadostwa', gdyby ktoś lał jakiś gorszy olej. Do nowego oleju też można dodać coś na poprawę - jakiś LM, Archoil itp.
Do paliwa jakiś dobry dodatek na oczyszczenie układu wtryskowego - LM, Archoil itp.

No i chyba tyle ;)

dziękuję za informacje. Rozrząd wymieniam na pewno. Wiem że od nowości nie był wymieniany a to już ponad 120k na jednym. Jest kilka rożnych firm produkujących te zestawy (rozrząd + pompa). Zdecyduje sie chyba na Conti. Płyn hamulcowy wymienię przy okazji wymiany przednich tarcz które tez są w niedalekiej przyszłości do wymiany. Co do filtrów - paliwa (co 60k km), powietrza (co ile?) i kabinowy (co ile)? Jak wygląda sprawa świec? Nie mam pojęcia kiedy były wymieniane ale auto pali na tzw dotyk.

Pozdrawiam

Amok kupując zestaw rozrządu weź pompę wody oryginalną.
Ja w tym silniku zamiennik wymieniałem bo pompa stanęła dęba po 7 tyś km.
Mam dwa auta z tym silnikiem jeden ma 120 tyś z programem na 135 KM i 350 niutonów a drugie auto seryjne i ma 170 tyś.
W żadnym z nich silnik i osprzęt nie był robiony a mają po 7lat.

Filtr powietrza w silniku z turbo dobrze jest zmieniać przy każdej zmianie oleju - lepiej tańszy 2x częściej niż droższy rzadziej.
Kabinowy zalecają co rok - na pewno wymienia się jeśli robisz serwis/przegląd klimatyzacji.
Świece - jeśli chodzi o żarowe to wymiana jak padną - auto się 'upomni' kontrolką.

PS
Zadzwoń do ASO ile kosztuje wymiana rozrządu z częściami. Czasami nie jest aż tak drogo a może się okazać, że za niewiele więcej jest, można powiedzieć, pewna gwarancja.

Posiadam Julkę również z tym silnikiem i jak na razie nie mam problemu z eksploatacją. Zestaw rozrządu SKF razem z pompą kosztował 420zł a wymiana 250zł. Zalany olejem Selenia W.R 5W/30 oraz wymiana wszystkich filtrów. Nie wiem jak u innych posiadaczy ze spalaniem bo u mnie wychodzi średnio 6,7l. Opony uniroyal 225/45 R17. Mam już pół roku samochód i jak na razie DPF się nie odezwał. Przelatane 90 tys.

dziękuje za odpowiedzi. oryginalny rozrząd zamówiony.

Amortyzatory
Powrót