SET/Kluczyk

• Autor wątku Autor wątku bama28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bama28

Guest
Witam !!

Zwracam się do szanownych forumowiczów których serdecznie witam ponieważ jest to mój pierwszy post. Mam problem z przyciskiem set od sterowania komputerem od kupna mi nie działa, wyświetlacz normalnie wyświetla date i godzinę ale już przełączyć nic nie moge.
A drugie pytanie mam jeden klucz płaski bez przycisków do sterowania zamkiem/bagażnikiem. Czy to był jakiś 3 rezerwowy klucz czy były alfy bez takiego sterowania.
Alfa Romeo 147 rok 2001 1.6 120 PS

poz

Co do przycisku SET. Mój znajomy również kupił Alfę z uszkodzonym przełącznikiem, zdemontował guziczek (ponoć siedzi na zatrzaskach w manetce) i zamiast mikrostyku orginalnego wstawił .... przycisk z pilota do TV. Z pilota wyłamał kawałek płytki spod przycisku, sam przycisk przykleił Butaprenem (obrzeża przycisku) przylutował kabelki, wstawił przycisk manetki i działa. Ew. można kupić w sklepach z elektroniką takie małe mikrostyki i jakoś pokombinować.
Co do kluczyków ja dostałem jeden gładki i dwa z pilotem.

Ciekawe czy moża zaprogramować pilota z innej alfy, ponieważ mój kolega ma jedenego zbędnego pilota (auto miało wypadek i jest zeszrotowane)

Kod:
 Ciekawe czy moża zaprogramować pilota z innej alfy, ponieważ mój kolega ma jedenego zbędnego pilota (auto miało wypadek i jest zeszrotowane)
był juz taki temat kolegi bubu321, oprogramowanie to FES lub alfaobd wersje pełne.

U mnie też nie działał przycisk SET. Problemem była gumka pod przyciskiem taka właśnie jak w pilocie lub telefonie kom.
U mnie jest inny patent zrobiony :) Wymyślił go mój szwagier i działa!
Wstawił ucięty na wymiar gwóźdź nasadził na niego sprężynkę i działa.
Co do demontażu manetki. Można ją wyciągnąć w całości beż rozbierania całej kierownicy. Trzeba ja pociągnąć tylko uwaga na przewód na końcu od środka bo jest on dość krótki.

Odkopuje mega stary temay;) ale po co zakładać nowy

Zamontowałem dzisiaj manetki z przyciskiem SET. Wcześniej miałem mały wyświelacz ale pojawiły się kreski na przebiegu więc wymieniłem na licznik z dużym wyświetlaczem. Zamontowane manetki z przyciskiem SET działają ale nie działa przycisk SET. Pewien kolega na forum powiedział mi że było gdzieś info o zwarciu jakiś kabelków aby przetestować działanie tego przycisku. Szukałem na forum ale nie mogę tego trafić, pomoże ktoś?

Powiem szczerze, że pobrałem sobie Elearn z neta do 147 i ni jak nie mogę tego rozczytać. W takiej ścieżce Instalacja elektryczna > Funkcje elektryczne > E40 Zestaw wskaźników > E4080 TRIP COMPUTER > E4080 TRIP COMPUTER - Schemat elektryczny znalazłem schemat ale co z tym dalej?

Niby interesująca mnie wtyczka to H5C, ale jak to rozczytać?

Dodaje jako załączniki schematy, które wg mnie mogą coś wnieść. Prośba aby ktoś wskazał mi, które kabelki zewrzeć aby zmienić wyświetlane dane.
attachment.php

attachment.php

attachment.php

Dobra, rozebrałem manetkę i był jakiś problem z tą gumką dociskającą, bolczyk wymieniłem na troszkę dłuższy gwoździk(ostrze gwoździka podpiłowałem i działa.

Najwięcej problemu było z wpięciem tej wtyczki do manetki.

Załączniki

• trip_computer_schemat.jpg
    trip_computer_schemat.jpg
    78.1 KB · Wyświetleń: 254
  • trip_computer_schemat_2.jpg
    trip_computer_schemat_2.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 231
  • h5c.jpg
    h5c.jpg
    72.6 KB · Wyświetleń: 240
Ostatnia edycja:
Amortyzatory