[GTV Spider] Serwo hamulcowe.

ALech

Nowy
Auto
Gtv 2.0 v6 TB
Udało mi się kupić w dobrej cenie serwo mechanizm hamulcowy, z VW T4 (?). Gabarytami podobny do oryginału "pękatego" 0 204 125 431 Boscha, rozstaw mocowań zgodny z oryginałem. Niestety jeden wymiar nie pasuje, średnica walca wchodzącego w grodź silnika jest większa o ok 7mm. Czy może ktoś z kolegów ma dostęp do pustej komory silnika z wyjętym serwem i mógł by ten otwór zmierzyć? Może ktoś ma zdjęcie gołej ściany grodziowej? 024.jpg 026.jpg 025.jpg

jak chcesz to zamontować, mocowanie pedału i jego skok jest inny... idealnym zamiennikiem jest serwo z fiata idea UK

Mocowanie pedału łatwo przerobić, skoku jeszcze nie mierzyłem. Czy te serwo z fiata nie jest czasem "chude"? Znalazłem za to pasującą pompę hamulca fi 25,4mm.

jest węższe bo ma pojedynczą membranę ale średnica jest większa więc siła wspomagania jest podobna lub nawet lepsza. W większości obecnie produkowanych samochodów stosuje się pojedynczą membranę. Na stronie boscha znalazłem to serwo jako oficjalny zamiennik.
Ja bym odradzał taką rzeźbę, hamulce to bądź co badź jeden z najważniejszych elementów wpływających na bezpieczeństwo, a serwo z fiata idea nie kosztuje wiele. Jak założyłem razem z pompą hamulcową tylko trzeba było przewody hamulcowe dorobić bo inna średnica, ale można też użyć przejściówek, bo w GTV przewody są węższe.

Szukałem dostępnej literatury na temat "hamulców", nic konkretnego nie znalazłem. Może ktoś zna coś w temacie?

Amortyzatory
Powrót