[146] Serwo hamulców

piotr_c

Nowy
Auto
Stelvio & Stelvio
Cześć,

objawy: pedał hamulca twardy, bierze wysoko i krótko. Hamowanie ogólnie OK, tylko uczucie takie jakby pod pedałem była cegła ;)
Hamulce odpowietrzone, okładziny OK, tarcze i bębny też. Płyn świeży.

Podobno za takie zachowanie pedału odpowiada wadliwe (nieszczelne) serwo.
Jak to sprawdzić?

pzdr

Może zaworek na serwie jest uszkodzony.

W sumie ja tak mam, nie zawsze, ale często, a głębiej się nad tym nie zastanawiałem... Ktoś wie jak sprawdzić czy to serwo? Bo podobny objaw daje np. zastanie tylnych hamulców w jarzmach. Jak przywalę w hamulec, to hamuje jak trzeba, ale czasem faktycznie trzeba kopnąć jak koń :P
No i najważniejsze, ile serwo kosztuje? :P Chyba niedługo będę na etapie, gdzie 3/4 auta wymieniłem lub naprawiłem...

Ostatnia edycja:
to najszybciej cos zapieczonego i nie ma skoku dlatego jest twardy pedał. Jakby serwo było strzelone to by nie bardzo hamowało. Objaw takiej twardości pojawia sie przy zaciągniętym ręcznym i naciskaniu na pedał, może ręczny nie odbija? sprawdz na linkach. I jeszcze jakby serwo puszczalo to by slychac bylo syczenie przy wciskaniu pedału, oraz jeśli jest to pojazd benzynowy nierówna praca silnika przy wcisniętym pedale

Syczenie jest, a hamowanie ogólnie wydaje się słabsze, nierównej pracy brak, ubytków płynu brak, ABS działa, a pedał nie opada zbyt mocno przy włączaniu silnika. Z drugiej strony, w Maździe ojca było dokładnie tak samo, jak ręczny nie odbijał, a ostatnio mam tak ze dwa ząbki luzu - chyba jarzmo z tyłu znowu stanęło (auto w wakacje sporo stało), bo tarcze z tyłu mają 2kkm a jeszcze wyglądają na nie do końca dotarte.

Ostatnia edycja:
to najszybciej cos zapieczonego i nie ma skoku dlatego jest twardy pedał. Jakby serwo było strzelone to by nie bardzo hamowało.

Zapieczone nie jest bo tylne koła zdjęte i jest OK. Na rolkach hamowanie niby jest w normie, tylko że pedał coś za twardy.

I teraz pytanie: czy ten typ tak ma, czy też należy szukać?

Ja zawsze narzekałem, że mam pedał hamulca miękki wręcz kapciowaty i że sapie jak się go naciska..

Z Waszych opisów usterek wygląda na to, że u mnie wszystko gra.. A ja zawsze marzyłem o twardszym pedale hamulca jak mam w 147..

A ja mam takie pytanie: jeżeli hamulce i sprzęgło są na jednym układzie hydraulicznym, to czy padnięcie serwa nie spowoduje przypadkiem zauważalnej zmiany pracy sprzęgła na cięższą?
Rigobert, na włączonym silniku chyba nie powinno głośno sapać.

Ostatnia edycja:
A ja mam takie pytanie: jeżeli hamulce i sprzęgło są na jednym układzie hydraulicznym, to czy padnięcie serwa nie spowoduje przypadkiem zauważalnej zmiany pracy sprzęgła na cięższą?
Rigobert, na włączonym silniku chyba nie powinno głośno sapać.
układy są dwa, tylko korzysta ze wspólnego zbiornika płynu

---------- Post dodany o godzinie 09:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:05 ----------

Zapieczone nie jest bo tylne koła zdjęte i jest OK. Na rolkach hamowanie niby jest w normie, tylko że pedał coś za twardy.

I teraz pytanie: czy ten typ tak ma, czy też należy szukać?
skoro hamuje OK równo to nie ma sie do czego czepić, trzeba sie przyzwyczaić

skoro hamuje OK równo to nie ma sie do czego czepić, trzeba sie przyzwyczaić

Nie przyzwyczaić tylko sprawdzić i wymienić serwo - to, że hamuje równo nie oznacza, że coś nie jest uszkodzone i jak najbardziej jest się czego czepić. Rasowe objawy uszkodzenia/nieszczelności układu wspomagania hamowania - jeżeli pedał hamulca jest twardy przy włączonym silniku oznacza to, że serwo nie wspomaga hamowania i jeżdżenie z takim układem to proszenie się o problemy. Natychmiast do znajomego mechanika...

Amortyzatory
Powrót