[159] Separator odmy do 1.9 16v

marcinq24

Nowy
Auto
159
Witam wszystkich, otóż mój problem polega na tym, że wczoraj mechanik zauważył że mam od strony kabiny zachlapany silnik że to z pod odmy i zaproponował zamontowanie separatora odmy.
Jest to pewnie dobra propozycja, ale jak szukałem do 1.9 16v to chyba nie za bardzo dostępne w komplecie z rurkami, więc gdzie można to zakupić, nowe najlepiej i z rurkami?
Mechanik powiedział że tam chlapie z odmy ale u mnie chyba trochę za mocno, może turbina puściła trochę oleju, hmmm
Najgorzej jak bedzie chlapać na klapki w kolektorze to może któraś odpaść, tak?

Masz fabryczny separator/odolejacz.

Zadymił diesel!

Witam wszystkich, otóż mój problem polega na tym, że wczoraj mechanik zauważył że mam od strony kabiny zachlapany silnik że to z pod odmy i zaproponował zamontowanie separatora odmy.
Jest to pewnie dobra propozycja, ale jak szukałem do 1.9 16v to chyba nie za bardzo dostępne w komplecie z rurkami, więc gdzie można to zakupić, nowe najlepiej i z rurkami?
Mechanik powiedział że tam chlapie z odmy ale u mnie chyba trochę za mocno, może turbina puściła trochę oleju, hmmm
Najgorzej jak bedzie chlapać na klapki w kolektorze to może któraś odpaść, tak?
Opis usterki jest bardzo nieprezycyjny. Fabryczny separator da się bez problemu uszczelnić, najczęściej puszcza olej na łączeniach z fabrycznymi opaskami. Chyba że pękł, co wydaje się mało prawdopodobne.
Nowy separator bez problemu kupisz w ASO.

Zapytaj kol. Szewi, on montował u siebie "oil catch tank", co prawda w 2.4, ale zasada jest przecież taka sama.
W temacie o jego (byłej już) alfie jest opis montażu wraz ze zdjęciami (jeśli dobrze pamiętam).
Pozdrawiam.
- Rafał

Witam. Moj separator puszcza za duzo oleju do dolotu. Da sie go naprawic czy trzeba kupic nowy?

Nie ubywa. Po prostu jest go troche w dolocie. Po wyczyszczeniu i przejechaniu 100km wezyki sa delikatnie wilgotne od oleju.

I tak ma być.

Napisane z komóreczki!

Skąd wiesz, że za dużo? ;) Tam będzie cały czas delikatny film olejowy.

Jeśli chcesz mieć go mniej, zamontuj dodatkowy separator. Ten fabryczny to jest zwykły ociekacz.

Ktos ogarnial u Siebie ten dodatkowy separator i podzieli sie pomyslem?

Amortyzatory
Powrót