• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Sensor AIRBAG... nie działa???

romus130

Nowy
Auto
alfa 156 1.8 16v TS benzyna+LPG
Witam wszystkich mam problem. Mój problem zaczol sie od zaswiecenia poduszki na komputerze. z tego co wyczytgalem to padl mi sensor air bag. zamowilem nowy sensor o takich samych numerach. podłączylem ale jest nadal to samo. jeszcze musze podpiąc pod kompa i zobaczyc czy bedzie sie chciał połaczyc. bo wczesniej na starym sensorze byl brak polaczenia wg nie chcial sie polączyc zeby usunac problem itp. po włączeniu zapłonu poduszka na chwile gaśnie i za chwile sie zapala znowu. dane auta, ALfa romeo 156 1.6ccm 98r chcetnie wyslucham wszelkich propozycji i informacji.

Powodów może być pińcet.
Podłączenie kompa to podstawa - bez tego to zgadywanka.

kostka pod fotelem do zlutowania

tylko ze ja nie mam zadych przewodow pod siedzeniem.. w 1.8 są ale u mnie nie ma

Błędy wykasowałeś z komputera?
Starsze sterowniki z tego co pamiętam wymagały ręcznego kasowania błędu airbag.

Pozdr

ha ha śmieszne mam ale jedna tylko w kierownicy. próbowalem sie dzis połaczyc i nie chcial probowalem kilkoma programami i mialem dwa kable: program fiat ECUScan kabel elm327 i vag KKl nic sie szlo. co jest grane?

---------- Post added at 22:37 ---------- Previous post was at 22:37 ----------

jak wykasowac recznie te błędy?

Weź jakiś pewną centralkę i ją podłącz.

Chodziło mi raczej o to że może zamiast poduszki masz tylko rezystor, czasem tak niektórzy robią aby opchać samochód (niestety). Jakiś program widzi centralkę ale nie chce się komunikować czy ogólnie nic?

Kolega nie wykasował błędu...
Kup kabel z możliwością diagnostyki AirBag i skasuj błąd poduszki.

Jeśli nadal będziesz miał błąd, sprawdzaj połączenia.

Pamiętaj żeby robić to na odpiętym aku. Również jak mierzysz rezystancję to pamiętaj że miernik podaje pewne napięcie, które może Ci wybić zęby przy niektórych poduszkach :P

sprobuje tym jakims kabem co mowicie. ale ta chistoria poduszki zaczela sie dosc dziwnie. bo jechalem sobie swoja sliczna alfinka no i patrze ze mi sie zasiecila poducha. pierwsze co zrobilem zjechalem na boczek i restart zaplonem ale to nie pomoglo. po wlaczeniu zaplonu poducha na chwilke gasnie no i znowu sie zapala;/

---------- Post added at 06:52 ---------- Previous post was at 06:49 ----------

tak ogolnie program widzi centralke mam ich trzy. silnik abs no i poduchy. ale nie chce sie połączyc. wyskakuje blad polaczenia ecu

witam dzis bylem w pracy samochodem probowalem wykasowac błąd ale wg nie wykrywało sterownika;/

Kolego ty masz coś nie tak z interfejsami.
Po pierwsze to ELM nie działa z AIRBAGIEM.
Po drugie aby KKL działał należy mieć przełącznik/adapter na PIN 3.
Po trzecie - jeżeli kontrolka Airbag się zaświeca, gaśnie i zaświeca to centralka jest sprawna.

Amortyzatory
Powrót