• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

selespeed tylko 1,2,R

R

romek126

Guest
Przestało mi wrzucać biegi ponad dwójkę.
Olej w skrzyni je prawidłowy, w aktywatorze także, pompa aktywatora działa na słuch prawidłowo. Nie ma opóźnień w zmianie biegów.

Jest duże prawdopodobieństwo że to czujnik prędkosci wałka wejściowego skrzyni biegów.
Gdyby miał ktoś na zbyciu, ktoś ewentualnie z Krakowa, okolic mógłby choć na próbną podmiankę mi użyczyć ten czujnik. W 156 selespeed jest ten sam czujnik.

Na zgaszonym silniku przy załączonym zapłonie też nie wchodzą.

Ostatnia edycja:
Czytałem i ostatecznie wybiorę się może i do Pszczyny Ganinex jak polecasz, ale wcześniej powinienem spróbować z czujnikiem prędkosci wałka wejściowego skrzyni.
Wcześniej na luz mi nie wyrzucało, w ogóle i teraz nie wyrzuca, tylko nie akceptuje wyższych biegów.
W ASO mają za 230,- ale mi nie przyjmą zwrota jak się okaże że to nie to.

Tutaj zadzwoń na pewno bedzie, a jak nie to sprowadzą http://www.eurocar.motofirma.pl/koty.htm

Kupiłem tam kompletny rozrząd za 660 (bez wariatora bo nie trzeba było) oraz sonde za 250 z bosha z wtyczką. Moim zdaniem najtańszy sklep gdzie znajdziesz wszystko, a przy tym wszystkie części są takie same jak montowane w servisie. Napisz jak się zorientujesz w sytuacji.

Rozwiązane.
Sama wymiana czujnika nie dała efektu, ale po usunięciu błędów z ECU silnika, biegi wróciły. ECU selespeed nie był diagnozowany.

Ostatecznie było tak:
błędy wróciły i znów nie wchodziły te same biegi. Podpiąłem znów ECU pod alfadiag i ponownie wykasowałem błędy do tego przeprowadziłem drobną diagnostykę ale tym razem pod ECU selespeed. Dokładniejszy opis w podwieszonym wątku o alfadiagu str 35.
Teraz wszystko jest dobrze.
Koszt to interfejs i kilka godzin ślęczenia z programem.
Ponadto szacun dla bubu321.

Kolego mógł byś wkleić ten link do podwieszonego tematu bo nie moge tego odszukać a mam podobne objawy co ty. U mnie to wygląda na złącze od skrzyni które jak poruszam albo jest wilgotno to dziwactwa zaczyna generować.

Ostatnia edycja:
Nie znalazłeś bo na 35 str. go nie ma. Przeszukałem z ciekawości forum i okazało się że jest na str.70 tyle że nie wiem jak to się stało. Był na 35 ale jakieś zmiany zaszły albo mi się coś pomieszało. Również str. 68 teraz. Zdaje się pomniejszone strony zostały i dlatego jest ich teraz więcej.

Amortyzatory
Powrót